31.10.11

Σαχινίδης: Όποιος δεν πληρώνει φόρους παραιτείται από υπηρεσίες του δημοσίου...


Κατά του κινήματος «δεν πληρώνω», και όσων κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων τάσσονται κατά της καταβολής των φόρων στο κράτος, τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στην... εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή». Στο στούντιο του ΣΚΑΪ βρέθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

«Ένα μέρος από τα χρήματα που πληρώνουμε ως φόρο πάνε σε αγαθά και υπηρεσίες που παράγει ο δημόσιος τομέας. Όποιος δεν πληρώνει παραιτείται ταυτοχρόνως και από την κατανάλωση αυτών των υπηρεσιών;» διερωτήθηκε.

Όσον αφορά τη συμφωνία για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις φορολογικές αρχές της Ελβετίας και η συμφωνία που θα υπογραφεί θα είναι στο πρότυπο της συμφωνίας Ελβετίας – Βρετανίας και Γερμανίας.

Για τον κ. Σαχινίδη οι καταθέτες έχουν δύο επιλογές: «Έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν πραγματικά τα στοιχεία τους και να διερευνηθεί από τις φορολογικές αρχές αν έχουν νομίμως φορολογηθεί και δεν χρειάζεται πρόσθετη φορολόγηση, είτε αν θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μέσω μαθηματικού τύπου για την προηγούμενη δεκαετία, με τον οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε φόρους που ουδέποτε αποδόθηκαν και να στραφούμε εναντίον όσους φοροδιέφυγαν, διατηρώντας το δικαίωμα ποινικών διώξεων». «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των ελλήνων καταθετών στην Ελβετία» πρόσθεσε.

«Ακόμη και αν αποσύρουν όλα τα χρήματά τους οι καταθέτες από την Ελβετία θα είναι υποχρεωμένη η Ελβετία να μας δώσει όλα τα στοιχεία» τόνισε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, εδώ και μία δεκαετία η χώρα μας έχει τεράστια υστέρηση στην είσπραξη εφόρων από την άμεση φορολογία και δεν είναι δυνατή η άμεση απόδοση από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Δήλωσε ότι σήμερα ξεκινάει η διαδικασία της συμφωνίας της Συμφώνου Κορυφής θα γίνει κοινή σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους παράγοντες και οι τεχνικές λεπτομέρειες θα αρχίσουν να εξετάζονται από σήμερα. «Στην Ευρώπη υπάρχει το πρόβλημα της πολυφωνίας και της κακοφωνίας, πίσω από τις φωνές βρίσκονται και κάποιοι που εξυπηρετούν σκοπιμότητες» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι λύση όχι μόνο για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά είναι και ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα της χώρας.

Επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, παραθέτοντας παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σαχινίδη ότι «το κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει τη χώρα στα τάρταρα και θα αποκλείσει την Ελλάδα από τις αγορές».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ παρέθεσε και τις δηλώσεις του πορτογάλου πρωθυπουργού Κοέλιο περί επαναδιαπραγμάτευσης δηλώνοντας ότι δικαιώνονται οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Να κάνει επαναδιαπραγμάτευση (σ.σ των συμφωνιών με την τρόικα) αντί να χαίρεται η κυβέρνηση κάθε φορά που υπάρχει αντίδραση στη θέση της ΝΔ» πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

Ανταπαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο κ. Κοέλιο στήριζε συστηματικά τον τέως πρωθυπουργό της χώρας ως αντιπολίτευση, ενώ τώρα προχωρά σε μειώσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα.

«Η κυβέρνηση κάνει διαπραγμάτευση με την τρόικα από την πρώτη μέρα. Η ΝΔ παρέδωσε έλλειμμα το 2008 23 δισ. ευρώ και το 2009 έλλειμμα 36 δισ. ευρώ. Σχεδόν 60 δις. έλλειμμα, και οι δαπάνες της ΝΔ δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην ύφεση» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: