30.6.11

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό νόμο έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση...


Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση στη Βουλή την Πέμπτη με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα πρωτοφανή επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Η Ολομέλεια ψηφίζει για τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, που... υπερψηφίστηκε την Τετάρτη από 155 βουλευτές -154 από το ΠΑΣΟΚ και από την Έλσα Παπαδημητρίου. Ο εφαρμοστικός νόμος εξειδικεύει τα μέτρα που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο. Κόντρα Σαμαρά - Βενιζέλου για τις 180 ψήφους για το Μνημόνιο 2.

Ονομαστική η ψηφοφορία έπειτα από αιτήματα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.

«Όχι» επί της αρχής ψήφισε η ΝΔ. Επί των άρθρων ψήφισε «ναι» σε 21 από τα 49 άρθρα.
Νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως αν η κυβέρνηση ζητήσει την ψήφιση του Μνημονίου 2 από 180 βουλευτές, θα είναι σαν να οδηγεί την χώρα σε εκλογές.

Πρόσθεσε ότι αν και η ΝΔ βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, δέχθηκε να συμμετέχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Επίσης, έκανε αναφορά στα πρωτοφανή επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας κάνοντας λόγο για «περίεργες σκηνές που μυρίζουν κάτι χειρότερο από ανικανότητα, μυρίζουν παρακράτος».

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή. «Αν δεν μπορείτε να ελεγξετε μικρές ομάδες ελάχιστων κουκουλοφόρων πώς θα ελέγξετε το έλλειμμα και το χρέος;», διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και κατέληξε: «Είστε τελικά λίγοι πολύ λίγοι».

Απαντώντας στον κ. Σαμαρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να κεφαλαιοποιήσει τις δημοσκοπήσεις και συμπλήρωσε: «Σήμερα ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε στη Βουλή με πολύ μεγάλη άνεση και αυτοπεποίθηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χθες ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο και η χώρα υπάρχει σήμερα δημοσιονομικά, είναι αξιόπιστη και μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση τη σκληρή διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας μας».

Ακολούθως, κάλεσε τον πρόεδρο και τους βουλευτές της ΝΔ να αναλογιστούν «τί θα έλεγαν σήμερα αν είχε καταψηφιστεί χθες το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».

«Τι θα έλεγε σήμερα ο κ. Σαμαράς αν είχε απορριφθεί το μεσοπρόθεσμο. Τί θα έλεγε στον ελληνικό λαό; Τι θα έλεγε στους καταθέτες, στις τράπεζες; Τι θα έλεγε στους ανέργους; Τι θα έλεγε στην Ευρώπη; Στους εταίρους μας; Ποιος θα καλούσε σήμερα τον πρόεδρο της ΝΔ; Ποιος θα τον δεχόταν; Τι θα του έλεγε;».

Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι η Κερατέα ήταν η προθέρμανση για ό,τι ακολούθησε στο Σύνταγμα, προσθέτοντας ότι όλη την προηγούμενη περίοδο οι διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος ήταν φιλειρηνικές και δεν είχε γίνει καμία επιχείρηση από τα ΜΑΤ.

Απευθυνόμενη στον κ. Παπουτσή αναφορικά με τα επεισόδια στο Σύνταγμα, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε: «Ή είστε αφελής ή συγκαλύπτετε».

Από τύχη δεν θρηνούμε θύματα από τα επεισόδια της Τετάρτης, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή που δεν ανακοίνωσε ούτε μια κύρωση κατά αστυνομικών που άσκησαν βία χωρίς λόγο. «Η γραμμή άμυνας περιφρούρησης της Βουλής φτάνει μέχρι του Μπαϊρακτάρη και το Θησείο;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: