30.6.11

Η Ελλάδα των στεναγμών...


Βαθιές ανάσες έδωσε στην κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Τα μέτρα δημοσιονομικής ανάκαμψης, που δρομολογούνται, προκαλούν στεναγμό στην Ελλάδα των μισθωτών και των συνταξιούχων
Βαθιά ανάσα πήρε χθες η κυβέρνηση, αλλά και η Ευρώπη με την κοινοβουλευτική επικύρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Στην κρισιμότερη ίσως...

μεταπολιτευτική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και την οποία παρακολούθησαν από την αρχή μέχρι το τέλος οι Ευρωπαίοι, η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει τις θετικές ψήφους που επιθυμούσε με μόνο μία εξαίρεση, αυτήν του Π. Κουρουμπλή, ο οποίος αρνήθηκε να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και, όπως ήταν φυσικό, διεγράφη "προσχωρώντας" στους ανεξάρτητους βουλευτές.

Τον ίδιο... δρόμο, από άλλη όμως αφετηρία, ακολούθησε η Ελσα Παπαδημητρίου, που με το "ναι" της "αυτο-διαγράφηκε", όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της "γαλάζιας" ΚΟ Κ. Τασούλας.

Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και μάλιστα με την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 155 ψήφων (138 "όχι", 5 "παρών" και 2 "απών"), φαίνεται πως έκλεισε για την κυβέρνηση ένας μεγάλος κύκλος επίπονων για τους πολίτες μεταρρυθμίσεων, αφού είχε προηγηθεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και η ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Με τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη, όμως, επιτεύχθηκε κάτι ακόμα πιο σημαντικό, αφού απετράπησαν -τουλάχιστον προς το παρόν- ιδιαίτερα δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα, όπως η άμεση προσφυγή στις κάλπες, αλλά και οι ενδεχόμενες αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει. Κι όλα αυτά, όταν χθες έξω από τη Βουλή οι "Αγανακτισμένοι" συμπλήρωναν σχεδόν 40 μέρες διαμαρτυρίας, ενώ οι κουκουλοφόροι με τη δράση τους πυροδοτούσαν το ήδη τεταμένο κλίμα.
Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ψήφισε «Οχι» στο Μεσοπρόθεσμο, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής
Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ψήφισε «Οχι» στο Μεσοπρόθεσμο, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής

Ενδεικτική της κρισιμότητας των στιγμών ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας. Ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε τη δυσκολία της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου χαρακτηρίζοντάς την ως "δύσκολο, αλλά αναγκαίο ενδιάμεσο σταθμό", ενώ αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έκανε λόγο για "ψήφο εμπιστοσύνης όχι στην κυβέρνηση, αλλά σε μια διαφορετική Ελλάδα".

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την αμετακίνητη αρνητική στάση του αρχηγού της ΝΔ, τον οποίο κατηγόρησε ότι "ποντάρει με τη στάση του στην αποτυχία και τη χρεοκοπία της χώρας".
Ελσα Παπαδημητρίου: Με το «Ναι» στο Μεσοπρόθεσμο «αυτοδιαγράφηκε» από την ΚΟ της ΝΔ, όπως δήλωσε ο Κ. Τασούλας
Ελσα Παπαδημητρίου: Με το «Ναι» στο Μεσοπρόθεσμο «αυτοδιαγράφηκε» από την ΚΟ της ΝΔ, όπως δήλωσε ο Κ. Τασούλας

"Ο κ. Σαμαράς προτιμάει να κάθεται στην εξέδρα και να πετάει αντικείμενα κατά της κυβέρνησης που μάχεται ή να περιμένει στα αποδυτήρια ελπίζοντας ότι η ομάδα θα χάσει", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου και κάλεσε ακόμα μία φορά την αξιωματική αντιπολίτευση σε συστράτευση.

"Το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί το μοιραίο βήμα που θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάρρευση", απάντησε ο Αντ. Σαμαράς σημειώνοντας ότι "η πολιτική κατάρρευση θα είναι της παρούσας κυβέρνησης". "Πάση θυσία πρέπει να αποφύγουμε την κατάρρευση", απάντησε ο πρωθυπουργός και δήλωσε "περισσότερο από ποτέ έτοιμος να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα".

Η Αλέκα Παπαρήγα, επιμένοντας ότι η χώρα μας έχει ήδη χρεοκοπήσει, καταλόγισε στην κυβέρνηση "εκβιαστικές μεθόδους" για να περάσει τις αποφάσεις της και πρόθεση να τσακίσει το εργατικό Κίνημα. Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο δεν θα περάσουν από τον λαό και τη βεβαιότητα ότι αυτά οδηγούν την κοινωνία σε πτώχευση, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

"Με επιχείρημα τη σωτηρία της πατρίδας, πωλείται η ίδια η πατρίδα", σημείωσε. Υπέρ της συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης επιχειρηματολόγησε ο Γ. Καρατζαφέρης, επιμένοντας στην ανάγκη διεξαγωγής εκλογών.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο μοναδικός δρόμος για να μη γίνουμε προτεκτοράτο

Ως "μεγάλη πράξη ευθύνης και ευκαιρία για τη χώρα από αύριο να εμφανιστεί ενδυναμωμένη απέναντι στους Ευρωπαίους", χαρακτήρισε ο Ευ. Βενιζέλος το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ λίγο μετά την ψήφισή του τόνισε ότι "έγινε ένα σημαντικό βήμα.

Αύριο (δηλαδή σήμερα) θα γίνει και το δεύτερο βήμα (σ.σ.: με την ψήφιση του Εφαρμοστικού Νόμου), για να πάω την Κυριακή στο Eurogroup με ισχυρά δείγματα αξιοπιστίας της χώρας". Μάλιστα μίλησε για "τον μόνο δρόμο που κρατάει ζωντανή τη χώρα μας και αποφεύγουμε να γίνουμε προτεκτοράτο".

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την έκκλησή του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. "Παρότι δεν ψηφίζετε το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο, ελάτε στη συνέχεια να διαπραγματευτούμε", ανέφερε.

Σημείωσε δε χαρακτηριστικά: "Περιμένω την απάντηση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων στην πρόσκλησή μου να υποδειχτούν πρόσωπα κοινής αποδοχής για τη στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου".

Μάλιστα απευθύνθηκε ονομαστικά στους "διαφωνούντες" Α. Αθανασιάδη και Π. Κουρουμπλή (τον χαρακτήρισε Τειρεσία της Βουλής), λέγοντας: "Σέβομαι τις απόψεις τους και θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη".

Γιάννα Μπαλή - Γιώργος Πίκουλας
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: