30.4.11

Περιφερειάρχης, όπως «Πάπας»...

του Κοσμά Βίδου
Εχοντας περάσει τις διακοπές του Πάσχα στη Ρώμη, τις ελάχιστες ώρες που δεν τριγυρνούσα στις γειτονιές της παρακολούθησα τηλεόραση. Τις ημέρες εκείνες (από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα) το ενδιαφέρον μονοπωλούσε ο Πάπας. Τον είδα λοιπόν ξανά και ξανά: να λειτουργεί στο... Κολοσσαίο και στον Αγιο Πέτρο, να φιλά παιδάκια, να συνομιλεί με ασθενείς και γέροντες, να, να, να... Υπερβολική προβολή.

Ωσπου έφθασα στην Ελλάδα, άνοιξα τον δέκτη στο σπίτι μου σκεπτόμενος με ανακούφιση ότι είχα γλιτώσει από τον Βενέδικτο ΙΣτ΄, και έπεσα πάνω στον εγχώριο... Πάπα των καναλιών: ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδα στο «γυαλί» προτού φύγω από την πατρίδα και ο πρώτος που αντίκρισα, νωρίς το πρωί της Τρίτης, με το που γύρισα. Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά, με την α λα κονφερασιέ-φιλοσόφου εμφάνισή του στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη πόσο πολύ έχει επενδύσει τα της πολιτικής σταδιοδρομίας του στη μικρή οθόνη με τη μεγάλη επιρροή.

Βεβαίως, ο Ψωμιάδης, παρ΄ ότι πιστός χριστιανός, δεν βγήκε για να μιλήσει για τη δύναμη της πίστης όπως έκανε ο επικεφαλής του Βατικανού. Το θέμα του ήταν και πάλι το δικό του μίνι Βατικανό, η Κεντρική Μακεδονία («κρατίδιο» που κατά τον ίδιο αδικείται από το «κράτος των Αθηνών» ), αλλά κυρίως η δική του μεγαλειότητα-αγιοσύνη! «Τον ήλιο κι αν τον κρύψουν τα σύννεφα, κάποια στιγμή θα ξαναβγεί» είπε αναφερόμενος, χωρίς καμία σεμνότητα, στον εαυτό του. «Τα δυνατά όντα δεν συμβιβάζονται, ή νικούν ή πεθαίνουν» τόνισε αναφερόμενος και πάλι στον εαυτό του. Επιμένοντας ότι ο Γολγοθάς που διανύει από την ημέρα που τον καταδίκασε (δικαίως) η Δικαιοσύνη θα οδηγήσει στην Ανάστασή του και στην παραδειγματική συντριβή των εχθρών του- που είναι και εχθροί του λαού. Εξ αριστερών του, στη... Δευτέρα Παρουσία (του) και κάποιοι δημοσιογράφοι που «φοράνε στρινγκάκι» - έκφραση που χρησιμοποιεί όποτε θέλει να μειώσει κάποιον.

Επειδή όμως, όπως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, ούτε τον Πάπα, έτσι και τα στρινγκάκια δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν εκείνον που τα φοράει κάτω από τα ρούχα του. Τον άντρα τον σωστό τον κάνουν τα λόγια του, οι πράξεις του, το έργο του, ο τρόπος με τον οποίο προβάλλει, περιφέρει, τιμά τη δημόσια εικόνα του. Κατόπιν τούτου, ύστερα από εκατοντάδες σόου στα κανάλια (ακόμα και ως Ζορό τον είδαμε) και ενώ συνεχίζει να εκτίθεται με αμετροέπεια σε πρωινάδικα, δελτία ειδήσεων και εκπομπές της μεσημεριανής- απογευματινής ζώνης (ευτελίζοντας έτσι και το πολιτικό παιχνίδι), ο Ψωμιάδης έχει κάνει κατανοητό ποιος είναι στην πραγματικότητα. Κι αν ο ίδιος αυτό το περιφέρει με υπερηφάνεια, οι ψηφοφόροι του αλλά και οι πολιτικοί που τώρα μπροστά στην πιθανότητα να τον δουν να ηγείται κόμματος σκύβουν και τον προσκυνούν για να επιτύχουν τις δικές τους σκοπιμότητες, ας το λάβουν, επιτέλους, σοβαρά υπόψη τους. Γιατί μπορεί η τηλεόραση να έχει χαρακτηριστεί «χαζοκούτι», την ίδια όμως στιγμή μπορεί με την παντοδύναμη εικόνα της να αποκαλύψει (και να εκθέσει) πρόσωπα και καταστάσεις όσο λίγα ΜΜΕ. Και ο νοών νοείτω.

Γιατί χορεύει ακόμη ο Γιώργος Γερολύματος;

Είναι εμφανές: Ο Γιώργος Γερολυμάτος δεν έχει το γνώθι σαυτόν, εν προκειμένω δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να χορέψει. Γι΄ αυτό και δέχτηκε να πάρει μέρος στο «Dancing with the stars». Το κοινό όμως με ποια λογική τον κρατάει στο σόου, όταν την ίδια στιγμή διώχνει ικανότερους παίκτες, όπως π.χ. η Μαριέττα Χρουσαλά; (Παρεμπιπτόντως, κάτι μου λέει ότι το «ανέκδοτο» Τρύφωνας Σαμαράς θα φθάσει στον τελικό, κάτι σαν τη Μαρία Μπεκατώρου...)
on air (BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: