3.12.10

WikiLeaks: Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Λονδίνου για τη χρησιμοποίηση βάσης στην Κύπρο...


Αντιδικία για τη χρησιμοποίηση της βάσης του Ακρωτηρίου στην Κύπρο από αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη έφερε αντιμέτωπους το 2008 βρετανούς και αμερικανούς αξιωματούχος, καθώς το Λονδίνο ανησυχούσε μήπως γίνει συνεργός στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με...
αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks.

Τα έγγραφα αφορούν τις πτήσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2 του αμερικανικού στρατού επάνω από τον Λίβανο για τον εντοπισμό εξτρεμιστών, σε συμφωνία με τον λιβανικό στρατό καθώς και πτήσεις επάνω από την Τουρκία ή το βόρειο Ιράκ, οι πληροφορίες των οποίων μεταβιβάζονταν στη συνέχεια στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι βρετανοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει λεπτομέρειες για τις μυστικές αμερικανικές αποστολές από τη βάση του Ακρωτηρίου και ζήτησαν να πληροφορηθούν εάν σε αυτές εμπλέκονται και άλλες κυβερνήσεις, για να προσδιορίσουν εάν οι επιχειρήσεις εμπεριείχαν κινδύνους, κυρίως σε νομικό επίπεδο.

Η έντονη αντιπαράθεση οδήγησε τότε- την εποχή της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους- έναν αμερικανό διπλωμάτη να σημειώσει ότι ένα στοιχείο καχυποψίας είχε εμφανισθεί στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς συμμάχους, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύονται από την εφημερίδα The Guardian.

Βρετανική επιστολή που απευθύνεται στην Ουάσινγκτον με ημερομηνία 18 Απριλίου 2008 επισημαίνει ότι «από τις πρόσφατες πτήσεις των U2 επάνω από την Τουρκία και το βόρειο Ιράκ καθώς και επάνω από τον Λίβανο, ανακύπτουν σημαντικά πολιτικά και νομικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν προσεκτικής εξέτασης από την κυβέρνηση» της Βρετανίας.

«Είναι σημαντικό για εμάς η (βρετανική) κυβέρνηση ...να μην συμμετέχει εμμέσως στη διάπραξη παράνομων πράξεων», αναφέρεται στη διπλωματική νότα, στην οποία εκφράζονται επίσης ανησυχίες για ενδεχόμενη αντίδραση της Κύπρου και την πιθανή απώλεια της πρόσβασης στη βάση.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι βρετανικές απαιτήσεις εξόργισαν τους Αμερικανούς, οι οποίοι τις θεώρησαν τροχοπέδη στις προσπάθειές τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και επέμειναν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει προσέγγιση χωρίς κινδύνους στο θέμα.
www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: