24.12.10

Ρωσία: Πρώτη έγκριση της START από τη Δούμα...


Ενέκρινε η ρωσική Βουλή σε πρώτη ανάγνωση το αρχικό κείμενο της συνθήκης START, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργέι Λαβρόφ εξέφρασε τη διαφωνία του με έναν όρο που πρόσθεσε η αμερικανική Γερουσία.
«Υπάρχει στο ψήφισμα (της αμερικανικής επικύρωσης) μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις του προοιμίου της συνθήκης δεν δημιουργούν νομική υποχρέωση για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ» ανέφερε.

Πρόκειται για... το σημείο όπου περιγράφεται η σχέση μεταξύ της START και της πυραυλικής άμυνας, όπως και η επίδραση της START στους μη πυρηνικούς εξοπλισμούς (και) στη στρατηγική σταθερότητα.

«Εμείς δεν συμφωνούμε καθόλου. Είναι μία αυθαίρετη ερμηνεία των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε.

Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ακόμη πως Η συνθήκη, όπως οποιαδήποτε συνθήκη, αποτελεί ένα όλον και ένα σύνολο συμφωνιών που εξασφαλίστηκαν με τίμημα μακρά εργασία και πρέπει να εφαρμόζεται στο σύνολό της, χωρίς κανέναν περιορισμό, καλώντας ωστόσο τους Ρώσους βουλευτές να επικυρώσουν το κείμενο της συνθήκης.

«Η επικύρωση της συνθήκης START-3 είναι ένας σημαντικός σταθμός για τη χώρα» συνέχισε, τονίζοντας όμως πως «θα πρέπει να γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε κανείς να μην έχει αμφιβολίες όσον αφορά το γεγονός ότι η Ρωσία θα υπερασπίζεται πάντα τα νόμιμα συμφέροντά της».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι η ρωσική κάτω Βουλή θα εγκρίνει σήμερα σε πρώτη ανάγνωση το κύριο κείμενο της συνθήκης, όπως αυτό υπογράφηκε τον Απρίλιο από τους προέδρους της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η Δούμα θα υιοθετήσει στη συνέχεια τον Ιανουάριο επιπρόσθετα κείμενα σε απάντηση στις διατάξεις που προσετέθησαν από την αμερικανική Γερουσία στο ψήφισμά της.

Η συνθήκη START προβλέπει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών για κάθε μία από τις δύο χώρες, που αντιστοιχεί στη μείωση κατά 30% σε σχέση με το επίπεδο του 2002. Το κείμενο επιτρέπει επίσης την επανάληψη των διαδικασιών αμοιβαίας επαλήθευσης της τήρησης της συνθήκης με την επιθεώρηση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών, οι οποίες διεκόπησαν στο τέλος του 2009.
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: