27.12.10

Bloomberg. Πυρετός εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2011...

Η δεύτερη μέσα σε λιγότερες από 100 ημέρες αύξηση των κινεζικών επιτοκίων και οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει και το 2011 να κλείνει την στρόφιγγα της ρευστότητας στην κινεζική οικονομία συμπιέζουν...
τις τιμές των μετοχών σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η περιοριστική πολιτική θα ροκανίσει την ανάπτυξη και θα κόψει την όρεξη του πολυπληθέστερου λαού στον κόσμο για κατανάλωση. Οι ειδικοί, ωστόσο, του πρακτορείου Bloomberg που ανέλυσαν την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών σε βάθος χρόνου, θεωρούν ότι η ανοδική πορεία των επιτοκίων του γουάν δεν θα ανασχέσει την ανοδική πορεία των μετοχών ούτε θα εμποδίσει την υπογραφή περισσότερων συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων συγκριτικά με εφέτος.

Τα στοιχεία που κρατά και επεξεργάζεται το Bloomberg δείχνουν ότι η μηνιαία αύξηση των τιμών των μετοχών αναθερμαίνει αυτομάτως και μάλιστα πολλαπλασιαστικά τη διαδικασία εξαγορών και συμφωνεύσεων το μήνα που ακολουθεί. Ο δείκτης MSCI World της Morgan Stanley, τον οποίο απαρτίζουν μετοχές από ολόκληρο τον κόσμο, θα αυξηθεί κατά περίπου 10% το 2011, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των ειδικών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Αν οι ειδικοί επαληθευθούν, τότε η «εμπειρία» που βασίζεται στις στατιστικές αναγωγές δείχνει ότι η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα αυθηθεί κατά 24% τη νέα χρονιά συγκριτικά με την εφετινή που εκπνέει.

«Οι ενοποιήσεις των επιχειρήσεων αποτελούν μια μιμητική διαδικασία και βασίζεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των αισθημάτων αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας για την πορεία των κεφαλαιαγορών που διαμορφώνονται» δήλωσε στο Bloomberg ο Φρέντερικ Λέιν, αντιπρόεδρος του κλάδου επενδυτικής τραπεζικής της Raymond James Financial. Βεβαίως, οι συμφωνίες ενοποίησης των επιχειρηματικών κλάδων που ανακοινώνονται είναι καλοδεχούμενες από τις αγορές, αφού αναζωπυρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, δηλαδή, ανατροφοδοτούν τις ανοδικές τάσεις στις αγορές κεφαλαίων.

Εκτός από τις αυξομειώσεις των τιμών των μετοχών, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις εξαγορές και οι συγχωνεύσεις εταιρειών είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων, η φορολογική πολιτική των κυβερνήσεων και βεβαίως οι μακροοικονομικές τάσεις δηλαδή η πορεία των περιβόητων «θεμελιωδών μεγεθών» των οικονομιών. Η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων που ανακοινώθηκαν το 2010 έφθασε τα 2,17 τρισ. δολάρια και ήταν αυξημένη κατά 24% συγκριτικά με την αξία των συμφωνιών που υπεγράψησαν το 2009. Ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που παρατηρείται από το 2006, όταν είχε καταγραφεί αύξηση της αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων της τάξεως του... 37% συγκριτικά με το 2005...
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: