23.12.10

Ρώμη: Συναγερμός στις πρεσβείες...


Ελέγχους σε όλες τις πρεσβείες και τις διπλωματικές εκπροσωπήσεις στη Ρώμη πραγματοποιεί η ιταλική αστυνομία, μετά την έκρηξη παγιδευμένου δέματος αρχικά στην πρεσβεία της Ελβετίας και αργότερα στην πρεσβεία της Χιλής στη Ρώμη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων.

Ένα ακόμα ύποπτο δέμα εντοπίστηκε και...
στην πρεσβεία της Ουκρανίας, αλλά σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας, «το δέμα δεν περιείχε επικίνδυνα στοιχεία».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προγραμματίζει έκτακτες συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά.

Στην ελβετική πρεσβεία τραυματίστηκε ένας 53χρονος υπάλληλος όταν την ώρα που άνοιγε το πακέτο, αυτό εξερράγη. Σύμφωνα με το ANSA, μπορεί να χρειαστεί να ακρωτηριαστεί το αριστερό του χέρι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την ενέργεια αυτή.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε το περιστατικό. "Εκφράζουμε όλη μας την αλληλεγγύη προς τον ελβετό πρεσβευτή και προς όλο το προσωπικό αυτής της διπλωματικής εκπροσώπησης, η οποία ήταν στόχος μιας αξιοθρήνητης πράξης βίας, η οποία αξίζει την εντονότερη καταδίκη μας", σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Από την έκρηξη στην πρεσβεία της Χιλής τραυματίστηκε ένας άνδρας, ο οποίος φέρει τραύματα στο πρόσωπο και τα χέρια, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν την έκρηξη στην ελβετική πρεσβεία με την υπόθεση του Ελβετού αναρχικού, Μάρκο Κάμενις. Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πίσω από την επίθεση βρίσκονται, πιθανότατα, Ιταλοί αναρχικοί, που ζητούν την απελευθέρωση του Μάρκο Κάμενις, του 58χρονου Ελβετού, ο οποίος θεωρείται εμβληματική φιγούρα του αναρχικού-οικολογικού κινήματος.

Τη δεκαετία του ΄70 ο Κάμενις ανέπτυξε δράση με θέσεις και παρεμβάσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας. Το 1980 συνελήφθη για σαμποτάζ ελβετικών μονάδων παραγωγής ατομικής ενέργειας. Κατάφερε να αποδράσει το 1981 και επί εννέα χρόνια ζούσε στην Ιταλία με πλαστά προσωπικά στοιχεία. Το 1991 συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές, με μία νέα κατηγορία, αυτή του σαμποτάζ σε βάρος του δικτύου ηλεκτροδότησης και καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκισης. Μετά τη μεταφορά του σε εννέα διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα, το 2002 εκδόθηκε στην Ελβετία. Το 2004 η ελβετική δικαιοσύνη τον καταδίκασε σε κάθειρξη 17 ετών για τη δολοφονία δεσμοφύλακα, ενώ αθωώθηκε για άλλη, παράλληλη κατηγορία, που σχετιζόταν με ανθρωποκτονία συνοριακού φύλακα. Το 2007 το εφετείο της Ζυρίχης μείωσε την καταδίκη του, από δεκαεπτά σε οκτώ χρόνια φυλάκισης και αν δείξει καλή διαγωγή, ο Ελβετός αναρχικός μπορεί να αποφυλακισθεί μέσα στο 2012.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: