20.12.10

Στρος-Καν: χρειάζεται συνολική λύση για την κρίση στην ΕΕ...


Το χρέος των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματική προσέγγιση, τονίζει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, που συνιστά την προώθηση μίας συνολικής λύσης από την ΕΕ, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης και σε άλλες χώρες.

Σε ...

συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, την περασμένη Παρασκευή, τόνισε τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες.

«Ανησυχώ, και για το λόγο αυτό καλώ τους Ευρωπαίους να δώσουν μια συνολική λύση, επειδή είναι προφανές ότι η αποσπασματική προσέγγιση δεν λειτουργεί», είπε, προσθέτοντας ότι «οι αγορές περιμένουν για το τι θα ακολουθήσει».

Ο κ. Στρος-Καν εμφανίσθηκε, ωστόσο, βέβαιος ότι το ευρώ θα ξεπεράσει την κρίση και στο τέλος οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είναι περισσότερο ανθεκτικοί.

«Οποιαδήποτε λύση εκτός του ευρώ θα ήταν χειρότερη για τις χώρες της Ευρωζώνης», είπε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη χάραξης μιας συνεκτικής πολιτικής, είπε ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχει ένα κοινό νόμισμα, ιδιαίτερα σε ταραγμένες εποχές, χωρίς περισσότερη συνεργασία στην οικονομική πολιτική», ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των αγορών, ανέφερε πως «δικαίως ή αδίκως υπάρχει σκεπτικισμός στις αγορές και για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα».

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης

Η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους δεν είναι στην ατζέντα της Ευρωζώνης, τονίζει από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η κ. Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στη βελγική εφημερίδα «De Tijd», διέψευσε ότι υπάρχει ζήτημα αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας ή άλλων χωρών.

Σε άλλο σχόλιο της, που δημοσιεύθηκε στην «Wall Street Journal», η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης εκούσια παραβίασαν τους κανόνες της, διασώζοντας την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ώστε να κάνουν την Ευρωζώνη πιο συμπαγή και να προστατεύσουν το μέλλον της.

«Παραβιάσαμε τους κανόνες, γιατί θέλαμε πραγματικά να σώσουμε την Ευρωζώνη», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: