23.12.10

Δημοσιοποιείται σήμερα το διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων...


Αφορά το 3% του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων...
Το διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων θα δοθεί σήμερα, Πέμπτη, στην δημοσιότητα και θα τεθεί σε ισχύ από αύριο παραμονή των Χριστουγέννων.
Αν και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης έπρεπε να είχε προχωρήσει στην έκδοση του συμπληρωματικού διορθωτικού Δελτίου Τιμών ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου , κάτι τέτοιο δεν έγινε αφενός λόγω της αλλαγής ηγεσίας στο... πρώην υπουργείο Οικονομίας και αφετέρου λόγω των ενστάσεων που υπεβλήθησαν στην Επιτροπή Τιμών από τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, οι σχετικές αντιδράσεις φέρεται να οδήγησαν και σε παραίτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων κ. Α. Λινού.

Με το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που ισχύει από τις αρχές Σεπτεμβρίου η μεσοσταθμική μείωση των τιμών που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως του 20%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στο Δελτίο περιλαμβάνονται 7.154 προϊόντα, που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της εθνικής κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, επήλθαν μειώσεις τιμών μέχρι 66,57% σε 4.847 φαρμακευτικά προϊόντα, οι τιμές 1.370 σκευασμάτων αυξήθηκαν, ενώ σταθερές παρέμειναν οι τιμές 613 σε φαρμακευτικά προϊόντα. Συνολικά ανατιμολογήθηκαν 6.830 κυκλοφορούντα σκευάσματα και έλαβαν τιμές 324 νέα.

Για την έκδοση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν πηγές και από τις 22 χώρες – μέλη της Ε.Ε., στις οποίες υπάρχουν και δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία τιμών. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και φθηνότερες χώρες οι οποίες ουδέποτε χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λετονία κ.α.. Η νέα διαδικασία και μεθοδολογία που ακολουθήθηκε έρχεται σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο σύστημα τιμολόγησης, όπου χρησιμοποιούνταν στοιχεία μόνο από τέσσερις με πέντε χώρες – μέλη, που σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ήταν οι ακριβότερες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ανατιμολόγησης, για ένα μικρό μέρος του συνόλου των φαρμάκων (περίπου 3-4% του συνολικού τζίρου) παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία έχρηζαν περαιτέρω έρευνας και έλεγχου. Για τα φάρμακα αυτά οι αντιστοιχήσεις ήταν μη ικανοποιητικές, είτε γιατί δεν είχαν δοθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι διαφορετικές ονομασίες που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, είτε γιατί πρόκειται για ιδιάζουσες φαρμακευτικές μορφές.

Η διαδικασία ανατιμολόγησης σε αυτές τις περιπτώσεις θα ολοκληρωθεί σήμερα με την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: