7.12.10

Φεγγάρια...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Χρήστου Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι άλλη µια επιβεβαίωση πως αλλιώς τα περίµεναν στο ΠΑΣΟΚ µετά τις εκλογές του 2009 κι αλλιώς τα βρήκαν. Εν προκειµένω, ο Χρήστος δεν βρήκε θέση στην κυβέρνηση _ κι ας υπήρχε µέχρι λίγα λεπτά πριν.... από την ανακοίνωση της κυβέρνησης η διάχυτη εντύπωση ότι «ο Παπουτσής παίζει για το Εξωτερικών ή το Ανάπτυξης». Το πρώτο χαρτοφυλάκιο πήγε στον ∆ηµήτρη ∆ρούτσα και το δεύτερο _ όχι όπως το περίµεναν αλλά ως ΥΠΕΚΑ _ στην Τίνα Μπιρµπίλη.

Ηταν µια ένδειξη αλλαγής των καιρών που έβαλαν τους συνεργάτες του Παπανδρέου στην τροχιά των µεγάλων υπουργείων κι έστειλαν τους µεγαλο-ΠΑΣΟΚους – και όχι µόνο τον Παπουτσή – στο ∆ιάστηµα.

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ – κι έναν ανασχηµατισµό – αργότερα, οι αστροναύτες είναι πίσω στον πράσινο διαστηµικό σταθµό. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ΙΙ έχει και Παπουτσή και Σκανδαλίδη και Χυτήρη – και µάλιστα σε θέσεις-κλειδιά. Ο Χρήστος έφθασε στο Προστασίας του Πολίτη µε τις περισσότερες αναταράξεις _ ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος πέρασε ένα φεγγάρι αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, κάτι που τον έθεσε υπό δυσµένεια.

Ωστόσο, το δωδεκάµηνο τον βρήκε τελικά υπουργό.

Μέτρησε και η εµπιστοσύνη που του είχαν οι άνθρωποι του Πρωθυπουργού. Ο Παπουτσής τα ’χε καλά τόσο µε τη Ρεγγίνα Βάρτζελη όσο και µε τον Χάρη Παµπούκη, στον οποίο χρωστάει τη διάσωσή του από την οργή του Παπανδρέου τη φορά που αρπάχτηκε µε τον Φίλιππο Σαχινίδη στη Βουλή.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ όµως είναι νερό κάτω από τη γέφυρα του Μνηµονίου. Την πέρασε η κυβέρνηση Παπανδρέου και όλο το ΠΑΣΟΚ, συµπεριλαµβανοµένου του Παπουτσή, και δεν υπάρχει επιστροφή. Μόνο µπροστά πηγαίνει ο δρόµος και είναι κακοτράχαλος. Ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Χρήστος καλείται να κρατήσει την κοινωνική ειρήνη σε καιρούς σκληρής περιοριστικής πολιτικής. ∆εν είναι εύκολο πράγµα – αλλά είναι ένα από τα ατού της Ελλάδας ότι, ενώ περίµεναν όλοι να καεί από άκρη σ’ άκρη, αυτό δεν έχει συµβεί. Ο Παπουτσής έχει δει αρκετούς υπουργούς της Κατεχάκη να καίγονται µεταξύ 1981 και 1999 για να είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του. ∆εν προκαλεί δηµοσιότητα, όπως και δεν προκαλεί γενικώς.

ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ, οι διωκτικές αρχές έχουν γεµάτα τα χέρια τους προσπαθώντας να εξαρθρώσουν την επόµενη γενιά τροµοκρατών, όπως φάνηκε από τις συλλήψεις που έγιναν και τις γιάφκες που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο. Η Ελλάδα µετράει φέτος νεκρούς από τροµοκρατικές επιθέσεις, ενώ η πολιτική ζωή έχει τραυµατισθεί από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στην εποχή του Μνηµονίου είναι η 6η ∆εκεµβρίου _ και όχι πια η 17η Νοεµβρίου _ που διεγείρει τους αντι-εξουσιαστές, όπως φάνηκε πέρσι αλλά και φέτος. Κρίνοντας από τα επεισόδια και τις χαµένες ζωές σε πορείες του Πολυτεχνείου τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το στοίχηµα της κυβέρνησης είναι σαφές: Να µη χυθεί άλλο αίµα την ηµεροµηνία αυτή.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: