11.12.10

Συναντήσεις στο Μαξίμου με φόντο την κρίση εντός κι εκτός ....


ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ
Με φόντο την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της ερχόμενης Πέμπτης και όλα τα μέτωπα ανοιχτά στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντά την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς. Στόχος του Πρωθυπουργού είναι η δημιουργία πολιτικού κλίματος, έστω κι αν αυτό προκύψει από τα...


σημεία διαφωνίας, αλλά ελπίδα του είναι να κατακτηθεί έστω και ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης, το οποίο θα προκύψει από παραδοχές έστω της μείζονος αντιπολίτευσης, ότι κάποιες από τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες.

Η τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου φανερώθηκε ήδη από την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν μιλώντας στη Βουλή ανακοίνωσε την απόφασή του να προσκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Όπως τόνισε, είναι διατεθειμένος να ακούσει τις δικές τους προτάσεις και αν κάποια από αυτές είναι ρεαλιστική και εποικοδομητική, να την ενσωματώσει στις κυβερνητικές αποφάσεις. Σε «αντάλλαγμα» (όσο κι αν στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν τον όρο), ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει να εξασφαλίσει τουλάχιστον μία ανοχή από την αντιπολίτευση, ενώ το μίνιμουμ της συνεννόησης θα επιδιωχθεί στο ευρωπαϊκό πεδίο και στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός «εθνικού μετώπου» εν όψει της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Οι προσκλήσεις του κ. Παπανδρέου απευθύνονται προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και με βάση αυτά, οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί της Τρίτης, οπότε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει ο κ. Α. Σαμαράς, ενώ βάσει πρωτοκόλλου θα ακολουθήσουν η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο κ. Φ. Κουβέλης και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα την Παρασκευή είχε συνάντηση αναλόγου πνεύματος με την υπουργό Παιδείας, κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι οι συναντήσεις πραγματοποιούνται την ημέρα που ψηφίζεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο-σκούπα για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τις ανατροπές στα εργασιακά, ενώ για την αμέσως επόμενη ημέρα έχει προκηρυχθεί η γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Από την Ρηγίλλης σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντ. Σαμαράς θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης εάν δεν αλλάξει ο πυρήνας της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και θέτει ως απαράβατο όρο την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου και την ριζική αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να εμφανιστεί υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να επιμείνει ότι η Ν.Δ. υποστηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές εκείνες που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα επιτύχουν την ανάκαμψη.

Λίγη ώρα αφότου οριστικοποιήθηκε η συνάντηση της Τρίτης, η ΝΔ επιχείρησε να αναδείξει το κατ’ αυτήν «μείζον πολιτικό ζήτημα» που προκύπτει για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκεί αποκαλύπτεται, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος, «ότι για την εκτίναξη των spreads, που μας οδήγησε στην κρίση δανεισμού και στο Μνημόνιο, υπεύθυνος είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, με τις δηλώσεις που έκανε τον Οκτώβριο του ’09, για το έλλειμμα». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ συμπλήρωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, τώρα που επιβεβαιώνονται οι θέσεις της Ν.Δ. ότι από δική του υπαιτιότητα η χώρα μας μπήκε στην τριμερή επιτήρηση».

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: