22.12.10

Ελιγµός για ήσυχες γιορτές ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Για µετά τα Χριστούγεννα η συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλµατα...
Οι καφέδες πήγαιναν κι έρχονταν στο Υπουργικό Συµβούλιο που διήρκεσε περίπου 4 ώρες
Σε ελιγµό της κυβέρνησης οφείλεται η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου να µετατεθεί για µετά τις γιορτές, σε χρόνο που θα προσδιοριστεί σύντοµα, η ουσιαστική συζήτηση επί του νοµοσχεδίου µε το οποίο ανοίγουν τα κλειστάεπαγγέλµατα.

Δεδοµένης και...
της ανετοιµότητας του υπουργείου Οικονοµικών να παρουσιάσει ένα ολοκληρωµένο νοµοσχέδιο που θα αφορά το άνοιγµα και των 160 κλειστών σήµερα επαγγελµάτων, επελέγη, πριν κανξεκινήσει η συζήτηση στο χθεσινό Υπουργικό Συµβούλιο,να µετατεθεί η ουσιαστική συζήτηση για µετά τις γιορτές, προκειµένου να ηρεµήσει κάπως το κλίµα στην κοινωνία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που πρυτάνευσε στην απόφαση της κυβέρνησης ήτανη αποτροπή µπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων µέσα στις γιορτές, κάτι που θα µπορούσε να προκαλέσει τεράστια προβλήµατα στη χώρα, η οποία βιώνει ήδη τις επιπτώσεις απόάλλες απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οπως έγινε γνωστό, η τελική απόφαση ανήκει στονΠρωθυπουργό ΓιώργοΠαπανδρέου, ο οποίος είχε διαβουλεύσεις πριναπό τηνέναρξη του Υπουργικού Συµβουλίου µεστενούς συνεργάτες του και µε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Ασκησαν κριτική
Η απόφαση, ωστόσο, δεν απέτρεψε την κριτική στον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου από σειρά συναδέλφων του για το πώς χειρίζεται θέµαταµείζονος σηµασίας, όπως το συγκεκριµένο µε το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων, απόάποψη επικοινωνιακή. «Πρόσεξε τις διαρροές», φέρεται να είπεστον υπουργό Οικονοµικών ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος µάλιστα του επισήµανε ότι εξαιτίας µιας διαρροής που τελικά δεν ίσχυε προ µηνών υπήρξε µια πολυήµερη απεργίατων δικηγόρων.

Στοίδιο πλαίσιοηυπουργός Παιδείας Αννα Διαµαντοπούλου επισήµανε ότι οι υπουργοί βρίσκονται σε άγνοια σεσχέση µετα όσα περιλαµβάνονται στο νοµοσχέδιο και πρόσθεσε ότι κάθε υπουργός δέχεται τις ερωτήσεις ενδιαφεροµένων που ανήκουν στον τοµέα ευθύνης του, αλλά δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Τόνισε πάντως ότι βάσει του χρονοδιαγράµµατος που έχει τεθεί, όλα αυτά θα πρέπει να έχουν τελειώσει ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το χρονοδιάγραµµα
Οι επισηµάνσεις της κ. Διαµαντοπούλου δεν είναι άσχετες µε το...άτυπο χρονοδιάγραµµα που άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθηθεί τελικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς, όπως φάνηκε, το όλο εγχείρηµα δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την παρέλευση εξαµήνου. Κατά τον υπουργό, το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων θα γίνει σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση αναµένεται το «άνοιγµα» των επαγγελµάτων των δικηγόρων, φαρµακοποιών, συµβολαιογράφων, δικαστικών επιµελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών,αρχιτεκτόνων,µηχανικών και οδοντιάτρων. Θα προηγηθεί δηµόσια διαβούλευση µε τους εκπροσώπους των ενδιαφερόµενων φορέων και αργότερα θα κινηθεί η διαδικασία για το άνοιγµα των υπολοίπων, περίπου 150 επαγγελµάτων, τα οποία, όπως φαίνεται, θα τεθούν κάτω από µια γενική ρύθµιση που θα αίρει τους περιορισµούς για την άσκησή τους αλλά και εκείνους που αφορούν την κατώτατη τιµή των αµοιβών όσων ασχολούνται σήµερα µε αυτά.

Σεσύντοµηπαρέµβασήτουο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισήµανε προς τους υπουργούς ότι η κυβέρνηση συνεχίζει εντατικά το νοµοθετικό της έργο, παρά το γεγονός ότι διανύουµε περίοδο γιορτών. Και ότι αποµένει να ολοκληρωθεί µεγάλος όγκος νοµοθετικού έργου σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Τόνισε πάντως ότι σηµασίαδεν έχειµόνο η ψήφιση των νοµοσχεδίων, αλλά και το σκέλος της εφαρµογής τους, και κάλεσε τους υπουργούς να µεριµνήσουν για την έκδοση αναλυτικών οδηγών για την υλοποίηση τωννοµοσχεδίωνπου έχουν ψηφιστεί καινα µην αρκούνται µόνο στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή εγκυκλίων.

Βολές κατά Μπιρµπίλη
ΣτηδιάρκειατουΥπουργικού Συµβουλίου συζητήθηκεσε πρώτη ανάγνωση και νοµοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής για την έκδοση περιβαλλοντικών αδειών. Οπως έγινε γνωστό, η υπουργός Τίνα Μπιρµπίλη δέχτηκε τις επικρίσεις συναδέλφωντης για τη σηµαντική καθυστέρησηστην παρουσίαση ενός νοµοσχεδίου τοοποίο έχει µεγάλη σηµασία για την προώθηση των επενδύσεων και της επιχειρηµατικότητας στην Ελλάδα. Ειδικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδοςζήτησε από την κ.Μπιρµπίλη να δεσµευτεί για τον χρόνο πουθα φέρει το νοµοσχέδιο προς έγκριση στο Υπουργικό Συµβούλιο, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, επισηµαίνοντας τη σπουδαιότητα του νοµοσχεδίου, τόνισε ότι «ούτε κοµµωτήριο δεν µπορεί να ανοίξει κανείς χωρίς περιβαλλοντική άδεια».
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: