23.12.10

ΝΑ Ευρώπη: Χριστουγεννιάτικες "στιγμές" σε παγοδρόμια...


Στιγμές ξενοιασιάς σε παιδιά και "ζεστών" αναμνήσεων από τα παιδικά τους χρόνια στους γονείς, αλλά και σε όσους έχουν διαβεί το "κατώφλι" της ενηλικίωσης προσφέρουν -ιδίως την περίοδο των Χριστουγέννων- τα παγοδρόμια σε πρωτεύουσες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Σόφια και Λιουμπλιάνα, πρωτεύουσες με...
πολιτιστικό πλούτο, ήθη, έθιμα και παραδόσεις για την εορτή των Χριστουγέννων, "φορούν" τα? καλά τους και, με τη? βοήθεια των παγοδρομίων, είτε σε εσωτερικούς, είτε σε εξωτερικούς (φυσικούς) χώρους, προσφέρουν χαμόγελο σε μικρούς και μεγάλους.

Στο Βελιγράδι, μπροστά από την κεντρική πλατεία του "Νίκολα Πάσιτς", στο πάρκο Άντα Τζιγκάλια, αλλά και σε κλειστούς, ειδικά διαμορφωμένους χώρους, οι λάτρεις του πατινάζ και όσοι? τολμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους, μπορούν να απολαύσουν δυνατές, σε συναίσθημα και, ενδεχομένως, από? πτώση στον πάγο, στιγμές. Βέβαιο είναι, ότι θα παραμείνουν αξέχαστες.

Στη Σόφια, το παγοδρόμιο στη λίμνη Αριάνα ξεκίνησε τη λειτουργία του για τη φετινή χειμερινή περίοδο, προσελκύοντας, από την πρώτη κιόλας ημέρα, εκατοντάδες επισκέπτες. Μάλιστα, τις δύο πρώτες ημέρες, η είσοδος των επισκεπτών ήταν δωρεάν, με αποτέλεσμα - όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας - ο κόσμος να περιμένει στην? ουρά για μια θέση στον? πάγο.

Την έναρξη της νέας περιόδου κήρυξε η δήμαρχος της βουλγαρικής πρωτεύουσας, Γιορντάνκα Φαντούκοβα και το συνολικής έκτασης 1.400 τ.μ. παγοδρόμιο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το Μάρτιο.

Στο Βουκουρέστι, οι υπεύθυνοι των παγοδρομίων προσκαλούν τους πολίτες να χαμογελάσουν - ιδίως, υπό αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες - και να το "ρίξουν" λίγο? έξω. Με λίγα ευρώ, οι κάτοικοι του Βουκουρεστίου και οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη, την αντοχή και τις δεξιότητές τους στο πατινάζ και να "εμπλουτίσουν" την καθημερινότητά τους με νέες, αθλητικές, εμπειρίες.

Στη Λιουμπλιάνα, πέραν των παγοδρομίων που έχουν κατασκευαστεί, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας φαίνεται να προτιμούν και τα ειδυλλιακά χειμερινά τοπία, όπως στο Γιέζερσκο και σε άλλες λίμνες, όπως η Μπλεντ, καθώς προσφέρουν τεράστιες πίστες για πατινάζ, με ασφάλεια.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: