13.12.10

Δουλειές υπάρχουν, όχι όμως και ενδιαφερόμενοι...


Εκτός κι αν πρόκειται για θέση ... διευθυντού!...
Μπορεί να είναι άνεργοι και στην τσέπη τους να μην έχουν ούτε ένα ευρώ, ωστόσο δεν επιθυμούν να κάνουν λάντζα, αλλά ούτε και να εργαστούν ως ηλεκτρολόγοι. Ο λόγος για την πλειονότητα των ανέργων που επισκέπτονται το Κέντρο Υποστήριξης του ΔΕΟΒ, οι οποίοι μπορεί να περνούν δύσκολες μέρες, ονειρεύονται όμως το εργασιακό τους μέλλον μέσα από...
διευθυντικά γραφεία!

Εξαιρετικά δύσκολη εποχή για επαγγελματική αποκατάσταση χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε η κ. Αριάδνη Τσαλούχου, σύμβουλος επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον Δημοτικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό Βόλου.
Παρ’ όλα αυτά η ίδια σημείωσε πως θέσεις εργασίας υπάρχουν. «Είναι πολύ δύσκολη αυτή η περίοδος. Πιστεύω ότι τόσο χρόνια δεν έχουμε συναντήσει παρόμοια κατάσταση. Όμως θέσεις εργασίας υπάρχουν κυρίως για τεχνικά επαγγέλματα. Εργοδότες ψάχνουν ηλεκτρονικούς, ψυκτικούς, αλουμινάδες και ανθρώπους που ξέρουν από μονώσεις, όμως οι άνεργοι δεν ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους επαγγέλματα», σημείωσε η κ. Τσαλούχου.
Στο Κέντρο Υποστήριξης Απασχόλησης του ΔΕΟΒ μπορούν να απευθυνθούν άνεργοι για να προωθηθούν σε εργασίες.
Η διαδικασία είναι απλή. Ο άνεργος κλείνει ραντεβού κι επισκέπτεται στο γραφείο του ΔΕΟΒ. Εκεί συμπληρώνει μια φόρμα με τα στοιχεία του που μοιάζει με ένα μικρό βιογραφικό και μιλάει με την κ. Τσαλούχου.
Η σύμβουλος θα εξετάσει κατά πόσο ο άνεργος έχει την όρεξη να βρει μια απασχόληση ή απλά θέλει να περάσει την ώρα του.
«Πρέπει ο άνεργος να είναι συνειδητοποιημένος. Να ψάχνει μια δουλειά ανάλογη των προσόντων του κι όχι μια ουτοπική θέση. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι διευθυντές ή να βρουν θέσεις σε γραφεία», τόνισε η κ. Τσαλούχου.
Μόλις όμως η ίδια λάβει θετικά μηνύματα από τον άνεργο, τότε ξεκινά η δράση. Αμέσως τηλεφωνεί σε εργοδότες και αναζητά θέσεις εργασίας ανάλογα με τα προσόντα του καθενός. Μαζί με την κ. Αφροδίτη Τσιάρα που προσφέρει εθελοντική βοήθεια στο Κέντρο ανοίγουν τους τηλεφωνικούς καταλόγους και αρχίζουν το ψάξιμο στις ανάλογες εταιρίες και επιχειρήσεις.
Παράλληλα δίνουν στον άνεργο τοπικές αλλά και αθηναϊκές εφημερίδες για να γίνει διερεύνηση στις αγγελίες, ενώ παρεμβαίνουν και συνομιλούν με τους εργοδότες προκειμένου να γίνει η πρόσληψη του ανέργου.

Στο Κέντρο, σύμφωνα με την κ. Τσαλούχου, απευθύνονται κυρίως γυναίκες ηλικίας από 30 έως και 45 ετών. Παρ’ όλα αυτά μεγάλη προσέλευση υπάρχει από νέους, που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους αλλά και από απολυμένους ηλικίας μέχρι και 60 ετών.
«Υπάρχουν άνθρωποι που απευθύνονται σε μας και μας επισημαίνουν πως δεν έχουν χρήματα ούτε για να πάρουν γάλα στα παιδιά τους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν για μας προτεραιότητα και κάνουμε το παν να τους βρούμε εργασία», σχολίασε η σύμβουλος του Κέντρου.
Η ίδια όμως σημείωσε τη δυσκολία που υπάρχει για την πρόσληψη μεγάλων σε ηλικία ατόμων.
Οι εργοδότες επισημαίνεται πως επιλέγουν κυρίως νέους σε ηλικία που δεν έχουν πολλές απαιτήσεις. Η αντίληψη όμως αυτή πρέπει να σταματήσει. Η κ. Τσαλούχου σχολίασε πως η κάθε ηλικία έχει να προσφέρει διαφορετικά στοιχεία σε ένα επαγγελματικό χώρο. Οι μεγαλύτεροι προσφέρουν τη σιγουριά και την εμπειρία και οι νεότεροι τις φρέσκιες ιδέες.
Αυτό το σημείο πρέπει να γίνει αντιληπτό, όπως τόνισε, καθώς έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη και θα μπορούν να αξιοποιηθούν σωστά οι εργαζόμενοι.


Η εικόνα για το 2010
Για το 2010 καταγράφηκε ένας αριθμός περίπου 15 ανέργων το μήνα κυρίως την περίοδο Σεπτεμβρίου και έπειτα ενώ τα ποσοστά πιο πριν ήταν αρκετά πιο πεσμένα προφανώς, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κ. Τσαλούχου, από το κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί και τις δύσκολες συνθήκες που ακούγονταν ότι θα υπάρξουν με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει τους ανέργους.
Από Σεπτέμβριο όμως κι έπειτα παρουσιάζονται περίπου δύο ή και τρεις θέσεις εργασίας την εβδομάδα σε τεχνικά κυρίως επαγγέλματα, γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί αισιόδοξο.




ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ετος 2009 Ετος 2008 Ετος 2007 Ετος 2006 Ετος 2005
Ανεργοι της περιοχής που υποστηρίχθηκαν για πρώτη φορά από την δομή
120
275
283
350
240
Ανεργοι που συμμετείχαν σε συνεδρίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας π.χ βιογραφικό, συνοδευτική, επικοινωνιακές δεξιότητες, συνέντευξη, ανάπτυξη δικτύου γνωριμιών κ.α
110
275
283
350
240
Ανεργοι καταγεγραμμένοι που προωθήθηκαν σε θέσεις εργασίας
70
180
201
161
140
Άνεργοι καταγεγραμμένοι που προωθήθηκαν σε προγράμματα κατάρτισης του ΔΕΟΒ και άλλων φορέων
55
102
116
42
63
Μ.Ο ανέργων ανα μήνα που για πρώτη φορά δέχτηκαν τις υπηρεσίες του Κέντρου
10
23
25
29,17
20
ποσοστό % ατόμων που απασχολήθηκαν ή εργάστηκαν κατόπιν των δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν στο κέντρο υποστήριξης απασχόλησης
52% (62 άτομα)
40% (110 άτομα)
45% (127 άτομα)
35% (100 άτομα)
30% (72 άτομα)
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΕΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
73 εταιρίες 116 θέσεις εργασίας
176 εταιρίες 245 θέσεις εργασίας
73 εταιρίες 116 θέσεις εργασίας
25
40

Οσοι άνεργοι ενδιαφέρονται να κλείσουν ραντεβού με το Κέντρο και να εξετάσουν την πιθανότητα εύρεσης εργασίας μέσω του ΔΕΟΒ μπορούν να τηλεφωνούν καθημερινά στο 24210 28517-18 από τις 2 το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: