21.12.10

Μέτρα «ανάσες» για Αθήνα – Θεσ/νίκη από το ΥΠΕΚΑ...


Μέτρα για την ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κίνητρα για την επιστροφή σε αυτές τις περιοχές των ιδιοκτητών ακινήτων, προανήγγειλε από τη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Όπως είπε, τα μέτρα θα ανακοινωθούν μετά τις γιορτές.
Η ...
κ. Μπιρμπίλη, επισήμανε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα κατατεθούν οι προτάσεις για τα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ υπογράμμισε ότι τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Αθήνας, εξελίσσονται γρήγορα και περιλαμβάνουν πεζοδρόμηση λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, γραμμική πλατεία στην Πανεπιστημίου με μέσα σταθερής τροχιάς πάνω σε αυτή, Φαληρικός Όρμος, αναβάθμιση των παραδοσιακών περιοχών κατοικίας της Αθήνας - Πατήσια, Κυψέλη, Εξάρχεια.

Στόχοι του ΥΠΕΚΑ είναι:
-Η συγκράτηση ή επιστροφή των ιδιοκτητών ακινήτων στις υποβαθμισμένες περιοχές
-Η προσέλκυση κατοίκων και ενοικιαστών μεσαίων εισοδηματικών τάξεων και αλλαγή μέρους της υπάρχουσας χρήσης σε χρήση κατοικίας.

«Η ανάδειξη και σύνδεση των κέντρων Αθήνας- Πειραιά και της οδού Πειραιώς θα αποτελέσει ισχυρό κορμό της νέας μητρόπολης, που θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κρίσης στο κέντρο», πρόσθεσε η κ. Μπιρμπίλη.

Η υπουργός Περιβάλλοντος εκτίμησε ακόμα ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα πραγματοποιηθούν 3,1 εκατ. ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτήρια και σημείωσε ότι «από την εφαρμογή του προγράμματος, "Χτίζοντας το Μέλλον" θα επιβαρυνθούμε λιγότερο συνολικά ως κοινωνία 9 δισ. ευρώ σε αντίστοιχες ενεργειακές δαπάνες, μέχρι το 2020».

«Οι πόροι αυτοί αφενός θα συνεισφέρουν στον εθνικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20%, αφετέρου θα αποτελέσουν ένα μοχλό για ανάπτυξη και εξειδίκευση του κλάδου των οικοδομικών κατασκευών και της βιομηχανίας δομικών υλικών και ενεργειακών προϊόντων. Παράλληλα, προβλέπονται παρεμβάσεις με την προσφορά ατόκων δανείων και επιδοτήσεων στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις σε παλιά σπίτια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ειδικού Ταμείου Xαρτοφυλακίου, με προϋπολογισμό 396 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ και συνεισφέρει στα τραπεζικά δανειακά κεφάλαια ενώ παρέχει ρευστότητα στην αγορά με μειωμένα επιτόκια.

«Αντίστοιχες δράσεις προβλέπονται και για τις επιχειρήσεις δίνοντας τη δυνατότητα να μειώσουν τις καταναλώσεις τους, τα κόστη τους και τις εκπομπές άνθρακα», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, προσθέτοντας ότι «ξεκινάμε ήδη με τις τρεις πρώτες πράσινες γειτονιές στη Δυτική Αθήνα και 40 Πράσινα Σχολεία».
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: