30.12.10

Χαστούκι στους εργολάβους...


Με μια απόφαση - «καταπέλτη» κατά της κατασκευαστικής κοινοπραξίας «Μεσόγειας», με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στην περιοχή, το Ειρηνοδικείο Λαυρίου δικαίωσε κατοίκους της Κερατέας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αν η ...

κήρυξη της απαλλοτριώσεως έγινε έγκαιρα, αυτή δεν είχε ακόμη συντελεσθεί όταν τα μηχανήματα εισήλθαν στον χώρο της απαλλοτριώσεως προς εκτέλεση των εργασιών κατασκευής του προγραμματισθέντος χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων».

Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι κάτοικοι, που προχώρησαν στην επίμαχη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της κοινοπραξίας καθώς είναι ιδιοκτήτες ακίνητων της περιοχής Βραγόνι του Δήμου Κερατέας, «έχουν άμεσο έννομο συμφέρον να επιτραπεί σ' αυτούς να επισκεφθούν τα ακίνητά τους. Προς τούτο πρέπει ν' απαγορευθεί η μετακίνηση των μηχανημάτων εντός της επίδικης εκτάσεως, για να μην καταστραφούν ή αλλοιωθούν τα φυσικά όρια αυτών».

Αλλωστε, οι αρμόδιοι του έργου «παράνομα εισήλθαν εντός της επίδικης εκτάσεως πριν ακόμη συντελεσθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση, και μάλιστα εγκατέστησαν μηχανήματα εκσκαφής, χωρίς να έχουν ακόμη προβεί στην "προεργασία" που απαιτείται, χωρίς ακόμη να έχουν τη συναίνεση των αρχαιολογικών υπηρεσιών, που δεν έχουν ακόμη προβεί στην αυτοψία της εκτάσεως, προκειμένου ν' αποφανθούν περί τυχόν υπάρξεως αρχαιολογικών ευρημάτων εντός αυτής. Και το κυριότερο δεν έχουν ακόμη προβεί στην έκδοση των απαραίτητων αδειών από την αρμόδια Πολεοδομία, όπως προβλέπεται». Λόγο κάνει και για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς «υποχρεούνται να ανέχονται την εκτέλεση των προκαταρκτικών εργασιών».

Για τους λόγους αυτούς, το δικαστήριο δέχεται εν μέρει την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων. Απαγορεύει, δηλαδή, οποιαδήποτε υλική επέμβαση επί του εδάφους της επίδικης έκτασης, αλλά και να εμποδίζονται οι κάτοικοι να επισκεφθούν τα ακίνητά τους, μέχρι:

* Να συντελεσθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση της εκτάσεως για την εκτέλεση της Α'φάσης του ΧΥΤΑ Κερατέας.

* Να εκπονηθούν οι μελέτες που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση.

* Να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη υπάρξεως αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο και

* Να εκδοθούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας.

Στη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, ότι «μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εκτιμούν ότι το Ειρηνοδικείο Λαυρίου δεν έχει αρμοδιότητα να αποφανθεί», ο απερχόμενος δήμαρχος Κερατέας, Στ. Ιατρού, υποστήριξε χθες στην «Ε»: «Αν αληθεύει ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους λέει κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε το όνομα και το επώνυμο αυτού που υπογράφει τη δήλωση γιατί είναι μια άθλια και πρωτοφανής παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Αν τολμούν, ας παρέμβουν δικαστικά για να αμφισβητήσουν αυτήν την απόφαση η οποία ξεκαθαρίζει πως ό,τι έγινε, έγινε παράνομα». ΑΝΤ.ΞΥΝ. -
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: