11.12.10

«Οι διεφθαρμένες πρακτικές στα εξοπλιστικά συνεχίζονται και σήμερα»...


«Οι παλαιότερες διεφθαρμένες πρακτικές συνεχίζονται και σήμερα», υποστήριξε στο ΣΚΑΪ ο τέως γενικός διευθυντής επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βασιλάκου.

Όπως είπε, τα τελευταία 15 χρόνια οι περισσότερες αγορές οπλικών συστημάτων ήταν υπερκοστολογημένες, με απευθείας αναθέσεις, ενώ μέχρι το 2006 δεν επιβαλλόταν ποινική ρήτρα σε περίπτωση που τα οπλικά συστήματα ήταν ατελή.

«Δέχθηκα κριτική όταν...
άρχισα να επιβάλω ποινικές ρήτρες, αφού κανείς δεν ήταν συνηθισμένος να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική έρευνα για τους εξοπλισμούς που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Βασιλάκος ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα να τεκμηριώσει ποινικές ευθύνες, διότι όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν καταθέτουν όλα όσα γνωρίζουν.

«Αν το πολιτικό σύστημα δεν είναι διατεθειμένο να αποδώσει τις ευθύνες που το ίδιο έχει, τι να κάνει ο οποιαδήποτε εισαγγελέας;» αναρωτήθηκε

Ο τέως γενικός διευθυντής επενδύσεων πρότεινε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει μια προς μια τις συμβάσεις από το 1996, καθώς -όπως είπε- το υπέρογκο κόστος τους συνέβαλε να οδηγηθεί η χώρα στη σημερινή δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Ναυπηγεία - Υποβρύχια

Αναφερόμενος στην συμφωνία της κυβέρνησης για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το ανοικτό ζήτημα της διευθέτησης των υποβρυχίων, ο κ. Βασιλάκος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτά που ζήτησαν και πήραν οι Γερμανοί με τη συμφωνία αποτελούσαν αίτημα και επί της δικής μου θητείας. Ωστόσο δεν το αποδέχτηκα (το αίτημα), επειδή θεωρούσα ότι επέφερε προφανή βλάβη στο δημόσιο συμφέρον».

Στο ερώτημα γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δέχθηκε τις απαιτήσεις των Γερμανών, ο κ. Βασιλάκος υποστήριξε ότι το υπουργείο βρισκόταν ήδη σε δύσκολη διαπραγματευτική θέση, διότι η πώληση των Ναυπηγείων από τους Γερμανούς στους Άραβες ήταν απόφαση της κυβέρνησης, μετά την εμπλοκή του αδερφού του πρωθυπουργού, Νίκου Παπανδρέου.

Για τις συμβάσεις των υποβρυχίων, ο τέως γενικός διευθυντής επενδύσεων υποστήριξε ότι η χρυσή ευκαιρία χάθηκε το καλοκαίρι του 2008, όταν οι Γερμανοί δέχθηκαν να ναυπηγήσουν δύο καινούρια υποβρύχια τύπου 209, σε αντικατάσταση του προγράμματος εκσυγχρονισμού τους χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ.

«Με τη συμφωνία της κυβέρνησης δεχθήκαμε τη ναυπήγηση δύο υποβρυχίων τελευταίου τύπου (214), πληρώνοντας όμως τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον», κατέληξε ο κ. Βασιλάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: