10.12.10

«Θυρανοίξια»...


Του ∆ηµήτρη Μητρόπουλου
ΓΙΑΤΙ ΕΙ∆Ε ο Παπανδρέου τον Ρουµπίνι; Γιατί να µην τον δει; Τον έχει, άλλωστε, ξαναδεί τουλάχιστον άλλη µια φορά και µάλιστα εν Ελλάδι. Ο Νουριέλ είχε έρθει τότε να µιλήσει σε εκδήλωση των αποφοίτων του Χάρβαρντ στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» και ο Γιώργος είχε µαζί του τη...
Λούκα Κατσέλη. Φυσικά, την εποχή εκείνη το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κυβέρνηση και η κρίση δεν είχε έρθει στην Ελλάδα. Οσο για τον Ρουµπίνι, αυτός ήταν ακόµη φρέσκος ως οικονοµολόγος-διασηµότητα, αφού είχε προβλέψει την κατάρρευση των αµερικανικών στεγαστικών δανείων, κερδίζοντας το προσωνύµιο «Dr Doom» – ελληνιστί «∆ρ Ολεθρος». Με τη χώρα µας δεν είχε ακόµη ασχοληθεί.

ΠΑΜΕ _ ΛΟΙΠΟΝ _ πάλι: Γιατί είδε ο Γιώργος Παπανδρέου τον Νουριέλ Ρουµπίνι στο Μέγαρο Μαξίµου; Γιατί να µην τον δει; Ο Ρουµπίνι είναι, φυσικά, µπροστάρης µεταξύ αυτών που προβλέπουν δηµοσιονοµικό όλεθρο για τη χώρα µας. Αλλά, στο κάτω κάτω της γραφής, και η Ανγκελα Μέρκελ έχει πει ένα σωρό χοντράδες για την Ελλάδα και ο Παπανδρέου δεν αρνήθηκε ποτέ να τη συναντήσει. Εντάξει – αστεία κάνουµε. Η αλήθεια είναι πως το ραντεβού στο Μαξίµου έχει πολλές εξηγήσεις – όχι όλες εξίσου ενδιαφέρουσες.

ΕΞΗΓΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: ο κοσµοπολιτισµός και η περιέργεια του Παπανδρέου τον θέλουν ανοιχτό σε διεθνείς παίκτες όπως ο Ρουµπίνι – ασχέτως αν συµφωνεί. Χίλιες φορές καλύτερα να βλέπει κάποιον σαν τον Νουριέλ παρά τους ΠΑΣΟΚΟΥς.

ΕΞΗΓΗΣΗ ∆ΕΥΤΕΡΗ: από την αρχή της κρίσης, ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει συνδυάσει µια ρητορική κατά των κερδοσκόπων µε µια πολιτική ανοικτών θυρών και συναντήσεων. Και µε τα γκρίζα κοστούµια της «Goldman Sachs» φέρεται να έχει συναντηθεί ο Παπανδρέου το τελευταίο δωδεκάµηνο και στο Μαξίµου είχαν υποδεχθεί τον Τζο Ακερµαν της Deutsche Bank. Οπως λέει κι ο Αλ Πατσίνο στον «Νονό ΙΙΙ», ποτέ δεν πρέπει να τρέφεις αρνητικά αισθήµατα για τους αντιπάλους σου, γιατί αυτό επηρεάζει την κρίση σου.

ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΡΙΤΗ, που είναι και η πιο σέξι: ο Παπανδρέου θέλει να περάσει ένα µήνυµα στους Γερµανο-ευρωπαίους, κατά των οποίων έχει κάνει δηλώσεις για τον µηχανισµό ελεγχόµενης χρεοκοπίας που θέλει να εγκαθιδρύσει το Βερολίνο για µετά το 2013. Ο Ρουµπίνι είναι αυτός που εκτιµά ότι η χώρα µας δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους – οπότε εντελώς συµπτωµατικά θα κάνουν πάρτι όσοι, έλληνες ή ξένοι, έχουν παίξει παράγωγα κατά της Ελλάδος. Αυτό είναι ανάθεµα και εφιάλτης µαζί για το Βερολίνο, το Παρίσι, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στα µάτια τους, το ραντεβού Παπανδρέου - Ρουµπίνι πρέπει να φαίνεται αλλόκοτο – ίσως ακόµη και δυσοίωνο. ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΛΩΝ αυτών είναι σαφές ότι ήταν πολύ πιο χρήσιµο να δει ο Γιώργος τον Ρουµπίνι, παρά να µην τον δει. ∆ηλαδή ραντεβού στα τυφλά δεν ήταν.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: