11.12.10

Αντίθετη στην ανεξέλεγκτη και χωρίς πλαφόν μείωση μισθών δηλώνει η ΕΣΕΕ ...


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «θα εξακολουθήσει να είναι αντίθετη στην ανεξέλεγκτη και χωρίς πλαφόν μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα».

Το πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε με τη διαδικασία του
κατεπείγοντος χθες (Πέμπτη) το βράδυ στη Βουλή προς άμεση ψήφιση, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία, νέα αύξηση του ΦΠΑ, σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με καταλυτικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

Άποψη της ΕΣΕΕ ήταν από την αρχή ότι η αυστηρή περιοριστική πολιτική θα έχει αντίθετα αποτελέσματα και αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ζήτηση, στις πωλήσεις των επιχειρήσεων, στα εισοδήματα των εργαζομένων και στη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, «θεωρούμε ότι η μείωση των μισθών θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής καχεξίας των καταναλωτών και δραματικές συνέπειες στην απασχόληση, η οποία θα επηρεάσει όλους τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας» τονίζει η ΕΣΕΕ.

Ωστόσο η ΕΣΕΕ εκτιμά πως «η προσπάθεια της υπουργού Εργασίας κας Λ. Κατσέλη να διαφυλάξει το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων που βρήκε τη στήριξη όλων των κοινωνικών εταίρων εν μέρει κερδήθηκε».

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, «τρία είναι τα βασικά σημεία τα οποία οφείλουμε να αναδείξουμε ως επιτυχή:

* την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και στα μη μέλη,

* τη διατήρηση της κόκκινης γραμμής του κατώτατου ορίου του βασικού μισθού,

* τη διατήρηση του κοινωνικού διαλόγου ως βασικής διαδικασίας διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης».

«Οι περισσότερες θέσεις μας και το σκληρό παζάρι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την αλλαγή της διατύπωσης του Μνημονίου, το οποίο προέβλεπε οι επιχειρησιακές συμβάσεις να κατισχύουν άνευ όρων των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τελικά είχε, έστω μερικώς, επιτυχή έκβαση. Επιπλέον, ανέδειξε το γεγονός ότι όποιος διεκδικεί και διαπραγματεύεται με επιχειρήματα έχει τη δυνατότητα να ωφεληθεί» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Αναφορικά με το ζήτημα της διαιτησίας και της μεσολάβησης, «κρίνουμε θετικό το γεγονός ότι η διαιτητική απόφαση σε κάθε περίπτωση, θα ρυθμίζει μόνο το μισθολογικό μέρος της διαπραγμάτευσης όσο και το γεγονός της ενίσχυσης του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στον ΟΜΕΔ. Η αξιολόγηση του νέου νόμου από τους κοινωνικούς εταίρους να γίνει μετά 3 χρόνια, αντί της αρχικά προβλεπόμενης 8ετίας».

»Το σημαντικότερο κέρδος από τη διαπραγμάτευση ήταν η διατήρηση του δικαιώματος αυτορρύθμισης των κοινωνικών εταίρων, η αύξηση των παρεμβάσεών τους και η παγίωση του κεντρικού τους ρόλου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε: «σε μία περίοδο βαθιάς ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού, η ΕΣΕΕ, ως τριτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης του ελληνικού εμπορίου, θα συνεχίσει να δείχνει ανυπακοή στις επιθέσεις εναντίον της μεσαίας τάξης και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.»

»Αναλαμβάνει την ευθύνη να ρυθμίσει τα του οίκου της και εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην ανεξέλεγκτη και χωρίς πλαφόν μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η διαχωριστική γραμμή εργοδοτών και εργαζομένων στο εμπόριο είναι πολύ λεπτή αφού ήδη 50.000 εργοδότες έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και αναζητούν εργασία πλέον ως μισθωτοί.»

»Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων και να συνδράμουμε όλες τις μικρές επιχειρήσεις στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με στόχο τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας».

ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: