28.12.10

Περί επικοινωνίας...


Του Γιώργου Λακόπουλου

Απόσπασµα από το χθεσινό πολιτικό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ»:
«Το Μέγαρο Μαξίµου έχει αποφασίσει να διώξει τη λέξη “Μνηµόνιο” από την καθηµερινότητά του…». Προφανώς για λόγους επικοινωνίας. Απορία πρώτη:... πώς διώχνεις µια λέξη από την καθηµερινότητά σου; Απορία δεύτερη: αν διώξεις τη λέξη, φεύγει κι αυτό που δηλώνει; Απορία τρίτη: όταν πιάσουν οι ζέστες, τι άλλο θα ακούσουµε; Για να το σοβαρέψουµε λίγο: όταν στην πολιτική κινείσαι στον αστερισµό της επικοινωνίας, επιδιώκεις να ωραιοποιήσεις ό,τι φαίνεται και όχι να διορθώσεις ό,τι υπάρχει. Αυτό που πολλοί ονοµάζουν επικοινωνιακή πολιτική απλώς δεν υφίσταται.

Υπάρχει µόνο η πολιτική που συνοδεύεται από την επικοινωνία της. Δεν νοείται επικοινωνία χωρίς πολιτική. Ούτε φυσικά µπορεί να είναι άλλη η πολιτική και άλλη η επικοινωνία της. Γιατί οτιδήποτε κινείται στον δηµόσιο χώρο περιέχει και την επικοινωνία του. Η δουλειά των ειδικών δεν είναι να κρύψουν την πολιτική και να ενισχύσουν την επικοινωνία. Γιατί αυτό λογικά δεν γίνεται. Ή τουλάχιστον δεν µπορεί να γίνει για µεγάλο διάστηµα. Αυτό που µπορούν να κάνουν είναι να αναδείξουν τεχνικά το περιεχόµενο µιας πολιτικής που ήδη υπάρχει. Με άλλα λόγια, η πολιτική καθορίζει την επικοινωνία και ποτέ το αντίθετο.

Απόαυτήτηνάποψη,το Μνηµόνιο θαείναι Μνηµόνιο είτε το βγάλουν από την καθηµερινότητά τους στοΜέγαρο Μαξίµου είτε ότι όχι. Και τα µέτρα που λαµβάνονται στο πλαίσιο του Μνηµονίου – καλά ή όχι – θα συνεχίσουν να είναι αυτά που είναι, είτε το λένε Μνηµόνιο είτε το µετονοµάσουν σε Συµφωνία της Γιάλτας. Ούτως ειπείν, που θα έλεγαν και οι παλαιοί φιλόλογοι, η ουσία δεν αλλάζει όταν αλλάζει η ταµπέλα.

Η επιδίωξη για εξαφάνιση του Μνηµονίου έχει µια αιτιολογία: είναι ένας όρος που ήδη φορτίστηκε αρνητικά. Αλλά η κατάργηση του σηµαίνοντος δεν επηρεάζει το σηµαινόµενο. Συνεπώς, η «πολιτική του Μνηµονίου» θα συνεχίσει να είναι πολιτική του Μνηµονίου, ακόµη και αν την πασπαλίσουµε µε ζάχαρη άχνη. Ή αν αρχίσουµε να ονοµάζουµε την τρόικα «οι τρεις Μάγοι µε τα δώρα». Γιατί όπως έλεγε ο αµερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ντικ: «Πραγµατικότητα είναι κάτι που αν σταµατήσεις να το πιστεύεις δεν εξαφανίζεται»...
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: