15.12.10

Ιταλία: Επεισόδια με δεκάδες τραυματίες...


Σοβαρά επεισόδια με δεκάδες τραυματίες -αστυνομικούς και διαδηλωτές- σημειώθηκαν και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Διαδηλωτές -κυρίως φοιτητές, αλλά και εργάτες καθώς και μετανάστες- έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα, πέταξαν μπογιές στο ιταλικό κοινοβούλιο και...
συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων.

«Ενώ εκείνοι παίζουν το παιχνιδάκι τους στη Βουλή, εμείς οδηγούμαστε στην καταστροφή. Πού είναι το μέλλον μου; Δεν νιώθω πως η κυβέρνηση με εκπροσωπεί» δήλωσε 19χρονος φοιτητής.

Από το πρωί φοιτητές διαδήλωναν κατά της προωθούμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, προσπαθώντας να πλησιάσουν το μέγαρο Παλάτσο Μαντάμα της γερουσίας και την ιδιωτική κατοικία, Παλάτσι Γκρατσιόλι, του Ιταλού πρωθυπουργού.

Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να μπει στη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή», που περικλείει τη βουλή, τη γερουσία και το κυβερνητικό μέγαρο. Στη συνέχεια ορισμένοι άρχισαν να πυρπολούν κάδους, να ρίχνουν μολότοφ και να ξηλώνουν τα «σανπιετρίνι» - ειδικές πέτρες - από τα πεζοδρόμια και να τα εκτοξεύουν προς τους αστυνομικούς.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στις κεντρικές περιοχές της Πλατείας Ντελ Πόπολο και της οδού Ντελ Κόρσο.

Από την Τετάρτη η γερουσία της Ρώμης αναμένεται να ασχοληθεί με την επικύρωση της πανεπιστημιακής μεταρρύθμισης, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκαλώντας τη σθεναρή αντίδραση των φοιτητών.

Σύμφωνα με ιταλικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, πολλοί από τους φοιτητές καταγγέλουν ότι δεν έλαβαν μέρος στα επεισόδια και παρά ταύτα έγιναν στόχος των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν μεταβούν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

Σε ό,τι αφορά τον Μπερλουσκόνι, κέρδισε τη μάχη για την πολιτική του επιβίωση κέρδισε, για την ώρα, μετά την απόρριψη από την κάτω βουλή της πρότασης μομφής εναντίον του με διαφορά μόλις τριών ψήφων (314 έναντι 311).

Ωστόσο, το μέλλον της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του παραμένει αβέβαιο καθώς η οριακή του πλειοψηφία καθιστά δύσκολη την έγκριση νομοσχεδίων, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι αποδυναμωμένος ύστερα από ένα χρόνο εσωτερικών διαμαχών στο κόμμα του και σκανδάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: