23.12.10

Σε κλείσιμο οδηγούνται τα μισά πρατήρια της χώρας ...


Του Χάρη Φλουδόπουλου
Το κουτί της Πανδώρας και... τον ασκό του Αιόλου μαζί ανοίγει -σύμφωνα με τη διατύπωση που χρησιμοποιεί κορυφαίος παράγοντας της αγοράς καυσίμων- ο νόμος του υπουργείου υποδομών για τα πρατήρια καυσίμων. Σήμερα δεν μπορεί να απομακρυνθεί από μια περιοχή για λόγους ασφάλειας ένα πρατήριο, εφόσον είχε εγκατασταθεί πρώτο και στη συνέχεια χτίστηκαν χώροι συνάθροισης άνω των 50 ατόμων.

Ο... νέος νόμος στην ουσία αλλάζει το καθεστώς καταργώντας την αρχή της αναλογικότητας και υπαγορεύει την απομάκρυνση των πρατηρίων γενικά και χωρίς εξαιρέσεις εφόσον βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 80 μέτρων από χώρους συνάθροισης (π.χ. γραφεία).

Τι αναφέρει αναλυτικά ο νόμος 3897/ΦΕΚ 208/2010 και ειδικότερα στο άρθρο 11 του νόμου «Εναρμόνιση των διατάξεων και άρση περιορισμών ελευθερίας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων καυσίμων»;

«Υφιστάμενα πρατήρια υγρών καυσίμων ή σταθμοί αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης εξοπλισμένοι με αντλίες καυσίμων, που λειτουργούν σε θέσεις που απέχουν απόσταση μικρότερη από ογδόντα μέτρα από κτίρια και χώρους με χρήσεις αυτές που αναφέρονται στην παράγραφο 1, απομακρύνονται εντός επταετίας από της ισχύος του παρόντος. Εξαιρούνται μόνο οι σταθμοί αυτοκινήτων οι οποίοι δύνανται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στις υφιστάμενες θέσεις τους εφόσον εφοδιαστούν με άδεια λειτουργίας μόνο στο μέρος που αφορά τη στάθμευση και τις τυχόν λοιπές εξυπηρετικές εγκαταστάσεις (πλυντήρια – λιπαντήρια) πλην των αντλιών καυσίμων».

Ποια είναι τα κτίρια που αναφέρονται και οδηγούν σε «έξωση» τα πρατήρια; Κτίρια ξενοδοχείων, γραφείων, καταστημάτων και χώρων συνάθροισης κοινού άνω των 50 ατόμων, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από τα 80 μέτρα (ακτινικά από το κέντρο του πρατηρίου ή των φρεατίων δεξαμενής καυσίμου).

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών που φέρνει στο προσκήνιο το θέμα ο νόμος καταργεί την αρχή της ισονομίας ενώ πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι η ρύθμιση «ακουμπά» περίπου 2 έως 3 χιλιάδες πρατήρια σε όλη την Ελλάδα. Με απλά λόγια μέσα σε επτά χρόνια θα πρέπει τα πρατήρια αυτά να βάλουν λουκέτο ή να μετεγκατασταθούν. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την πλευρά τους οι βενζινοπώλες δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επί της ρύθμισης, που καταρχήν φαίνεται να ικανοποιεί τον κλάδο καθώς διατηρεί το «μπλόκο» για τα πρατήρια καυσίμων σε σούπερ μάρκετ. Ωστόσο η συγκεκριμένη διατύπωση του άρθρου επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες πρατηρίων, τα οποία εφόσον τελικά ισχύσει θα πρέπει μέσα σε μια επταετία να μετεγκατασταθούν ή να κλείσουν. Είναι χαρακτηριστικό – αναφέρουν πηγές του κλάδου εμπορίας – ότι με τις νέες ρυθμίσεις δε θα μπορεί να υπάρχει πρατήριο σε ολόκληρο τον οδικό άξονα της λεωφόρου Κηφισίας.

Αμφιβολίες εκφράζονται και για τη συνταγματικότητα του συγκεκριμένου άρθρου καθώς δεν εφαρμόζονται οι αρχές της αναλογικότητας και της αμφίδρομης ισχύος. Από την πλευρά του ο ΣΕΕΠΕ ζητεί επισήμως την έκδοση διευκρινιστικής υπουργικής απόφασης, για το θέμα που δημιουργεί ένα ακόμη οξύ πρόβλημα στη χειμαζόμενη αγορά καυσίμων.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: