26.12.10

Η Αίγυπτος τονίζει ότι δεν θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ...


Μετά το δημοσίευμα του WikiLeaks...
Η Αίγυπτος δεν επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και επιθυμεί την απαλλαγή της περιοχής από τα όπλα αυτού του είδους, δήλωσε το Σάββατο ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώνοντος κόμματος της χώρας.

Αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα του ...
Μαΐου του 2008 που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks, αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ προειδοποίησε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η χώρα του μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα αν το Ιράν καταφέρει να αποκτήσει τέτοια όπλα.

«Η Αίγυπτος δεν επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα επειδή αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν και επειδή το κόστος τους είναι τεράστιο. Αλλά επιζητούμε να απαλλαγεί η περιοχή από τα πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Γέιτ.

Οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Αιγύπτου υπέστησαν πλήγμα το 1980 μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν και την αναγνώριση του Ισραήλ από την Αίγυπτο.

Οι δύο χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν για διάφορα θέματα, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι δεσμοί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Το 2007 ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε την επανάληψη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι προσπάθειες για τη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Αιγύπτου αναμένεται να αποδώσουν καρπούς σε μερικές εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: