21.12.10

Κραυγή απόγνωσης από τους εμπόρους...


Σφίγγουν, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, τη «θηλιά» στον λαιμό των μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματιών της Αθήνας και των υπολοίπων συνοικιών του λεκανοπεδίου οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.Οι καταστηματάρχες περίμεναν τις...
μέρες των γιορτών μήπως και καταφέρουν να καλύψουν, έστω και μικρό μέρος των υποχρεώσεών τους, τις οποίες έχουν διογκώσει η ύφεση και τα μέτρα λιτότητας.
Κραυγή απόγνωσης από τους εμπόρους

Ωστόσο στο μεγάλο εμπόδιο της οικονομικής κρίσης έρχεται να προστεθεί κι αυτό της αδυναμίας πρόσβασης στους εμπορικούς δρόμους. Δεν κυκλοφορούν λεωφορεία, μετρό, τρόλεϊ, ηλεκτρικός και προαστιακός, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να χάνουν κάθε διάθεση για ψώνια είτε αυτά είναι από την Ερμού και την Αιόλου είτε από το Χαλάνδρι και το Μαρούσι.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών απευθύνουν δραματική έκκληση προς τους εργαζομένους στις συγκοινωνίες για αναστολή των κινητοποιήσεών τους, τουλάχιστον το εορταστικό 10ήμερο. «Η πτώση του τζίρου κυμαίνεται αυτές τις μέρες των απεργιών στο κέντρο της πρωτεύουσας ακόμη και 35% με 40%», όπως λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κ. Μίχαλος τονίζοντας: «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις δίνουν τη χαριστική βολή στη χειμαζόμενη αγορά».

Σήμα «SOS» εκπέμπει και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας. Ο πρόεδρος Π. Καρέλλας, επισημαίνει: «Διανύουμε μια περίοδο κρίσιμη και ευαίσθητη για το αύριο τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων σε αυτές. Περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας πλήττονται ιδιαίτερα, καθώς καθημερινά βιώνουν μεταξύ άλλων τις συνέπειες των όποιων κινητοποιήσεων και υποφέρουν από αυτές, γι’ αυτό και απευθύνουμε έκκληση στους εργαζόμενους των συγκοινωνιών να διαφοροποιήσουν τη στάση τους».

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας Δ. Ασημακόπουλος αναγνωρίζει τη διεκδίκηση και αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και απευθυνόμενος προς αυτούς με επιστολή του τονίζει: «Πρέπει όμως να αντιληφθείτε και εσείς ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (εργοδότες και εργαζόμενοι) κινδυνεύουν να χάσουν την ίδια τη δουλειά τους, εκτός από τις μειώσεις αποδοχών τους, και οι μικρές ιδιαίτερα επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο αν δεν υπάρξει η δυνατότητα, ιδιαίτερα τώρα την εορταστική περίοδο, να ενισχυθούν τα έσοδά τους. Οσο αυτό βέβαια είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης μιλώντας στο «Εθνος» εκτιμά ότι «η μείωση του τζίρου λόγω της οικονομικής ύφεσης στην εορταστική αγορά είναι κατά μέσο όρο 20% σε σχέση με πέρυσι. Σε κάποιους καταναλωτές «ψαλιδίστηκε» το δώρο σε άλλους δεν δόθηκε». Και καλεί τους απεργούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr



Αναπόφευκτα τα λουκέτα
Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις έως και 50%

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις και στις συνοικιακές αγορές, καθώς ο εκκρηκτικός συνδυασμός «ύφεση - απεργίες» ρίχνει τον τζίρο ακόμη και 50%. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Γλυφάδας Κ. Μαδιάς μιλώντας στο «Εθνος» υπογραμμίζει ότι «η ύφεση, τα κυβερνητικά μέτρα και οι απεργίες ρίχνουν τις πωλήσεις έως και 50%. Τα λουκέτα είναι αναπόφευκτα στις επιχειρήσεις και ξέρουμε ότι στο νέο έτος 30 επιχειρήσεις θα κλείσουν».

Θλίψη και κατήφεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και της αγοράς του Αμαρουσίου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Παπαχρυσάνθους τονίζει πως «η αγορά πάει από το κακό στο χειρότερο. Χρειάζεται ψυχολογία αλλά δεν υπάρχει. Αφενός υπάρχει ανασφάλεια στους εργαζομένους και αφετέρου οι απεργίες αποτρέπουν τον κόσμο από τα ψώνια. Ο τζίρος έχει πέσει 35% με 40%».

Την αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου του Χαλανδρίου μεταφέρει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Ασημακόπουλος: «Η ύφεση έχει ρίξει την κατανάλωση. Αυτές τις μέρες αναμέναμε κάπως να δουλέψουμε για να καλύψουμε υποχρεώσεις μας. Τώρα είμαστε όμηροι των απεργών. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί. Κάτι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δημήτρης Ασημακόπουλος

Συρρίκνωση των τοπικών αγορών
«Με το κυκλοφοριακό χάος που προκαλείται, διευκολύνεται η ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση πολιτών προς τα νέα "ασφαλή" περιφερειακά "λιμάνια" του καταναλωτισμού, τα εμπορικά κέντρα τύπου Mall.

Σταδιακά ο καταναλωτής αποφεύγει τις ανοικτές τοπικές αγορές - εμπορικούς δρόμους και περιοχές καταφεύγοντας στις ήσυχες και εύκολα προσβάσιμες νέες αυτές αγορές.

Αποτέλεσμα είναι η συρρίκνωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων των τοπικών αγορών και η απώλεια θέσεων εργασίας».

*Ο Δημήτρης Ασημακόπουλος είναι πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: