9.12.10

Κρίσιμο υπουργικό για ΔΕΚΟ...


Υπό τον εύγλωττο τίτλο «επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», η κυβέρνηση «κλείνει» σήμερα στο υπουργικό τα θέματα των ΔΕΚΟ και των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιστρατεύσει το δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», ενώ οι συνδικαλιστές των δημοσίων επιχειρήσεων θα βρεθούν ενώπιον του διλήμματος «Κούρεμα των μισθών ή...
πώληση;» Τα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μείωση αποδοχών, πλαφόν στις αμοιβές με όριο τις 50.000 ευρώ, περιορισμό υπερωριών και επιδομάτων. Αμεση προώθηση των μετατάξεων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις θα επιστρατεύει το προεκλογικό δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
Κρίσιμο υπουργικό για ΔΕΚΟ

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές των δημόσιων επιχειρήσεων θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με ένα σκληρό ερώτημα: «Κούρεμα των μισθών ή πώληση;».

Η τρόικα δεν αφήνει περιθώρια. Οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ είτε θα εξυγιανθούν, είτε θα κλείσουν, είτε θα αποκρατικοποιηθούν. Περιθώρια διαπραγματεύσεων δεν υπάρχουν. Αλλωστε, η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων και των εγγυήσεων του Δημοσίου έχει κλείσει, οπότε οι δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν το 2011 με όσα μπορούν να βγάλουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν το ερχόμενο δεκαήμερο αποφασιστικό. Η ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη σύνοδο κορυφής και την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Τα επείγοντα μέτρα περιλαμβάνουν:

* Πλαφόν της τάξης των 50.000 ευρώ τον χρόνο στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
* Κατάργηση ή ενσωμάτωση στον μισθό των επιπλέον αμοιβών.
* Περιορισμό των εκτός έδρας και των υπερωριών.
* Περιορισμό των εργασιακών προνομίων.
* Ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
* Αυστηρό έλεγχο των δαπανών, προμηθειών και λοιπών εξόδων.
* Μείωση διοικητικού κόστους.
* Θεσμοθέτηση στόχων παραγωγικότητας.
* Επιχειρησιακές συμβάσεις.
* Το πλεονάζον προσωπικό θα μεταταγεί σε θέσεις του Δημοσίου ή σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Το τελευταίο θέμα έχει προκαλέσει έναν μικρό «εμφύλιο» μεταξύ υπουργών που διώχνουν προσωπικό και υπουργών που θα δεχθούν. Κατ' αρχάς, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει καταστήσει σαφές πως από τις μετατάξεις εξαιρείται το υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον, η κυβέρνηση στον ΟΣΕ εφάρμοσε το μοντέλο της Ολυμπιακής, επιτρέποντας στους υπαλλήλους της τελευταίας να πάνε στους νέους τους «προορισμούς» με τις παλιές τους αποδοχές. Το θέμα αυτό, εφόσον γενικευθεί, θα δημιουργήσει και άλλες ταχύτητες στο ήδη πολυδαίδαλο μισθολογικά Δημόσιο.

«Πάμε να λύσουμε το πρόβλημα των ΔΕΚΟ και θα διαλύσουμε το κράτος», επισημαίνουν με αγωνία κυβερνητικά στελέχη με μακρά εμπειρία διοίκησης και αντίληψη του τι προσωπικό υπάρχει και στη μία περίπτωση και στην άλλη.

Σήμερα ο αρμόδιος Επίτριοπος Ολι Ρεν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της κυβέρνηση ως προς την επιμήκυνση του δανείου , αλλά σημείωσε και αυτός την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, στις οποίες αναφέρθηκε και ο Πωλ Τόμσεν, εκπρόσωπος της τρόικας κατα τη διάρκεια της δικής του ομιλίας στο συνέδριο του Economist στο Καβούρι.
Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: