3.12.10

Αντί για αποζημιώσεις, τους δίνουν δάνεια…


Προδομένοι και αγανακτισμένοι με τη στάση της Πολιτείας είναι τα τελευταία 24ωρα δεκάδες πλημμυροπαθείς των συνοικιών Νεάπολης, Παλαιών - Π. Λιμεναρχείου και Αγίων Αναργύρων στο Βόλο, καθώς είδαν να διαψεύδονται οι κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμοδίων για δωρεάν οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να ορθοποδήσουν οικονομικά τις επιχειρήσεις τους που είχαν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες της 12ης Δεκεμβρίου 2008.
Ένα...

Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Τεύχος Β Αριθμός Φύλλου 1779) με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2010, που υπογράφεται από τον Υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Σαχινίδη, ήταν η αιτία που έκανε το ποτήρι της οργής να ξεχειλίσει.
Ειδικότερα στην απόφαση του Υφυπουργού οι δεκάδες επαγγελματίες των πλημμυροπαθών περιοχών που είχαν συμπεριληφθεί στις καταστάσεις της αρμόδιας Επιτροπής Εκτίμησης Ζημιών της ΝΑΜ προκειμένου να τύχουν των αντίστοιχων αποζημιώσεων, είδαν οι ενισχύσεις τους να παίρνουν το χαρακτήρα «πιστωτικών διευκολύνσεων» από τις τράπεζες. Πιο αναλυτικά στην απόφαση του Υφυπουργού γίνεται λόγος για «παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις Τράπεζες για τις πιστωτικές διευκολύνσεις προς αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια από τις πλημμύρες της 12ης Δεκεμβρίου 2008 σε περιοχές της Μαγνησίας».
Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος. Περιμένει να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του Υφυπουργού Υποδομών Γ. Μαγκριώτη που δεσμεύτηκε δημόσια ότι ο κόσμος της Νεαπόλεως και των Αγίων Αναργύρων θα αποζημιωθεί . Η απόφαση είναι εμπαιγμός, λένε οι κ.κ. Δημ. Κουτσογιώργης και Νίκος Κυργιάκης, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Πλημμυροπαθών της περιοχής, ερμηνεύοντας τα αισθήματα οργής και των υπολοίπων, συνολικά 34 επαγγελματιών, που είχαν υπαχθεί στον πίνακα δικαιούχων που είχε στείλει στην Αθήνα η αρμόδια επιτροπή της ΝΑΜ. Συνολικά το πόρισμα της Επιτροπής που είχε συνταχθεί με τον πίνακα των 34 δικαιούχων περιλάμβανε ζημιές συνολικού ύψους 800.000 ευρώ και από το ποσό αυτό ευελπιστούσαν πως μπορούσαν να τύχουν οικονομικής επιχορήγησης από την Πολιτεία σε ποσοστό 60%. Αντ΄ αυτού οι πλημμυροπαθείς της Νεάπολης είδαν το ΦΕΚ να κάνει απλά λόγο για την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις Τράπεζες για τη χορήγηση δανείων, για την αποκατάσταση των ζημιών των κτηρίων που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της 12ης Δεκεμβρίου 2008 στο Νομό Μαγνησίας και συγκεκριμένα στο Δήμο Βόλου. Οι περισσότεροι από μας έχουν πάρει ήδη δάνεια, λένε οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πλημμυροπαθών, ενώ άλλοι δεν μπορούν να τύχουν ακόμη και των πιστωτικών διευκολύνσεων από τη στιγμή που έχουν εκκρεμότητες με τον Τειρεσία κ.ο.κ.
Σημειώνεται πως οι βασικότεροι όροι των δανείων είναι:
- Η συνολική διάρκεια των δανείων επισκευής, ανακατασκευής ή αυτοστέγασης ή αποπεράτωσης ορίζεται σε δεκαπέντε χρόνια.
- Η εξόφληση των δανείων θα πραγματοποιηθεί σε ισόποσες εξαμηνιαίες ή ετήσιες χρεολυτικές δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί 24 μήνες μετά την υπογραφή της δανειστικής σύμβασης.
- Τα δάνεια βαρύνονται με επιτόκιο ίσο προς αυτό των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας της εκάστοτε τελευταίας έκδοσης, που χρονικά προηγείται της έναρξης κάθε περιόδου εκτοκισμού των δανείων, προσαυξημένο κατά 30%, χωρίς άλλη προμήθεια κ.λ.π., επιδοτούμενο κατά 100% από το λογαριασμό του Ν 128/75
- Για ποσά δανείων μέχρι 10.000 ευρώ δεν απαιτείται εγγραφή υποθήκης. Για την ασφάλεια κάθε δανείου άνω των 10.000 ευρώ θα εγγράφεται υποθήκη υπέρ της δανείστριας Τράπεζας επί του ακινήτου που θα επισκευάζεται ή ανακατασκευάζεται ή αγοράζεται ή αποπερατώνεται από το προϊόν του άτοκου δανείου ή αντί αυτού επί άλλου ακινήτου που τυχόν προσφέρεται από το δανειολήπτη, εφόσον η αξία του ακινήτου το ασφαλιζόμενο δάνειο. Η υποθήκη μπορεί επίσης να μεταφέρεται εκ των υστέρων σε άλλο ακίνητο αντίστοιχης αξίας.
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: