7.12.10

Αυστηρή οδηγία ΕΣΡ για τα προσβλητικά ριάλιτι των καναλιών ...


Εντονα ενοχλημένο από τα έκτροπα που συμβαίνουν στα ριάλιτι των ιδιωτικών κυρίως καναλιών εμφανίζεται το ΕΣΡ το οποίο απευθύνει αυστηρή οδηγία μέμφοντας τους σταθμούς για τη χαμηλή ποιοτική στάθμη, την έλλειψη σεβασμού στην αξία του ανθρώπου και την μη λήψη μέτρων για την προστασία της παιδικής ηλικίας και νεότητας.

Στην οδηγία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η πλήρης...
εξαφάνιση της ιδιωτικής ζωής του ατόμου, ο ευτελισμός της τιμής, της υπόληψης ή της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικών ή διαγωνιστικών εκπομπών, μετά ή άνευ ανταλλάγματος, καθώς και ο δημόσιος διασυρμός του, έστω υπό το πρόσχημα της ψυχαγωγίας, της πληροφόρησης ή της συμμετοχής του κοινού, που συντελούνται στις εκπομπές τηλεοπτικής αναπαράστασης της πραγματικότητας (reality shows) ή σε αντίστοιχης φύσης εκπομπές, κατατείνουν στην προσβολή της προσωπικότητας των συμμετεχόντων και της αξίας του ανθρώπου, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα έννομη τάξη».

Μάλιστα η χρησιμοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε ατόμου, η υποβολή σε ευτελιστικές, ακραίες ή επιβαρυντικές για τη σωματική και ψυχική υγεία δοκιμασίες, καθώς και η εξώθηση σε πραγματικές ή σκηνοθετημένες συγκρούσεις, με άμεσο σκοπό την αύξηση της τηλεθέασης, την απόκτηση δημοσιότητας και τον προσπορισμό κέρδους, ιδίως στο πλαίσιο των διαγωνιστικών εκπομπών, αποτελούν μορφές προσβολής της ανθρώπινης αξίας και της προσωπικότητας εν γένει.

Η βαρύτητα της συντελούμενης ή επαπειλούμενης προσβολής επιτείνεται λόγω της φύσης του τηλεοπτικού μέσου, της εμβέλειάς του και του αόριστου αριθμού προσώπων στα οποία απευθύνεται.

Περαιτέρω, οι τηλεοπτικοί φορείς οφείλουν να μεριμνούν για την ορθή, δόκιμη και καλαίσθητη εκφορά του δημοσίου λόγου, ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες και λαμβάνοντας υπόψη την ώρα μετάδοσης της εκάστοτε εκπομπής και την ενδεχόμενη παρακολούθηση αυτής και από ανήλικους θεατές.

Σε κάθε περίπτωση, οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων τηλεθεατών από σκηνές ή εικόνες που ενδέχεται να βλάψουν σοβαρά τη σωματική, πνευματική ή την ηθική τους ανάπτυξη.

Η κατάταξη και σήμανση των ανωτέρω ψυχαγωγικών ή διαγωνιστικών εκπομπών πρέπει να γίνεται με βάση το περιεχόμενο του προγράμματος και το βαθμό της τυχόν δυσμενούς επίδρασής του στους ανηλίκους τηλεθεατές.

Η επιλογή ορισμένης ώρας προβολής, καθώς και η χρήση του αντίστοιχου οπτικού συμβόλου δεν απαλλάσσουν τον τηλεοπτικό φορέα από την υποχρέωση ορθής και σύννομης σήμανσης βάσει του περιεχομένου κάθε εκπομπής. Επιπροσθέτως, σε τυχόν αναμετάδοση του προγράμματος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αρχική σήμανση και η αντίστοιχη ώρα μετάδοσης, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η προστασία των ανηλίκων τηλεθεατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: