21.12.10

ΔΕΗ: Διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας...


Την απόφαση της ΔΕΗ αναφορικά με τον διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υιοθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με σχετική επιστολή προς τη διοίκηση της επιχείρησης.

Το μοντέλο που επιλέγει το υπουργείο, από τις τρεις εναλλακτικές επιλογές που δίνει η σχετική κοινοτική οδηγία 2009/72, είναι αυτό του...
«Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς», το οποίο έχει ήδη αποφασίσει το Δ.Σ. της ΔΕΗ και επίκειται, στις 30 Δεκεμβρίου, η έγκρισή του από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Το σύνολο της δραστηριότητας της γενικής διεύθυνσης Μεταφοράς της ΔΕΗ, η ιδιοκτησία και η διαχείριση των δικτύων μεταφοράς προβλέπεται να μεταφερθούν σε 100 % θυγατρική της ΔΕΗ. Για το σκοπό αυτό θα ενεργοποιηθεί η υπάρχουσα θυγατρική «ΔΕΗ τηλεπικοινωνίες», η οποία δεν είχε αντικείμενο από την περίοδο που η ΔΕΗ αποσύρθηκε από τον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ, το προσωπικό Μονάδων της Επιχείρησης που απασχολείται στις δραστηριότητες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφοράς, καθώς και το προσωπικό που θα προσληφθεί στα πλαίσια της Προκήρυξης 1/2007 και προορίζεται για την κάλυψη αναγκών της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφοράς (καθώς και όποιο προσωπικό λοιπών Υπηρεσιών της ΔΕΗ Α.Ε. μετακινηθεί στη θυγατρική) θα ενταχθεί στη θυγατρική εταιρεία σύμφωνα με το Π.Δ. 178/2002 (άρθρο 4) και θα συνεχίσει την εργασιακή σχέση του υπό το νέο εργοδότη, με τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Την ίδια ώρα, εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και με τις δραστηριότητες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σε εφαρμογή πάντα της κοινοτικής οδηγίας. Η ιδιοκτησία του δικτύου θα παραμείνει στη ΔΕΗ, ωστόσο η διαχείρισή του θα μεταφερθεί σε άλλη 100 % θυγατρική εταιρία. Το ίδιο θα γίνει και με τα δίκτυα των νησιών που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα.

Στη μεταφορά περιλαμβάνονται τα δίκτυα και οι λοιπές εγκαταστάσεις υψηλής και υπερυψηλής τάσης, από 66 έως 400 κιλοβόλτ. Οι λοιπές εγκαταστάσεις εντάσσονται στη διανομή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: