8.12.10

Παλεύει για τον εθνικό της ύμνο η Τουρκία...


Ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας “İstiklal Marşı” κινδυνεύει να γίνει ιδιοκτησία ενός ατόμου και να χάσει το κράτος την αποκλειστικότητά του, ως δημόσια περιουσία. Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το νομικό κενό που επιτρέπει ο ύμνος της Τουρκίας να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, έχει ξεκινήσει μεγάλος αγώνας από το...
τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, για να κατοχυρώσει τη μουσική σύνθεση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ηurriyet, όλα ξεκίνησαν όταν η χορωδία ενός σχολείου στην Γερμανία τραγούδησε σε εκδήλωση τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας. Λίγες ημέρες αργότερα, μια γερμανική εταιρεία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων κατέθεσε αίτημα αποζημίωσης από το σχολείο επειδή χρησιμοποίησε δημόσια τον ύμνο χωρίς να καταβάλει αντίτιμο πνευματικών δικαιωμάτων.
Η εταιρεία εκπροσωπεί την οικογένεια του συνθέτη του τουρκικού εθνικού ύμνου, Zeki Üngör, που αποφάσισε να διεκδικήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σύνθεση του μουσικού κομματιού.
Η τουρκική νομοθεσία προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να σταθεί εμπόδιο για να κερδηθεί η μάχη από το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, ενώ μεγάλη είναι η αντίδραση από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: