16.12.10

Συστημική η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, λέει ο Μπαρόζο...


Κοινό στόχο ζητά το Βερολίνο...
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει γίνει συστημική και απαιτεί να ληφθούν μέτρα τόσο για το σύνολο της, όσο και για συγκεκριμένα κράτη-μέλη, αναμένεται να δηλώσει στους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τα σημεία ομιλίας που...
αναμένεται να εκφωνήσει ο Μπαρόζο στη ΣύνοδοΚ ορυφής και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters, ο επικεφαλής της Κομισιόν θεωρεί πως ένας από τους λόγους της κρίσης είναι ότι οι αγορές δεν έχουν εκτιμήσει σωστά το ρίσκο στην ευρωζώνη και πως λειτουργούν σαν αγέλη.

«Η σημερινή κρίση χρέους κρατών έχει γίνει τώρα εκ φύσεως συστημική και κατευθύνεται όχι
μόνο από τα δημοσιονομικά θεμελιώδη, αλλά και από την λανθασμένη αξιολόγηση του ρίσκου
από τους επενδυτές και την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των αγορών ως αγέλη»
θα αναφέρει.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν την αλλαγή της Συνθήκης της Ένωσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την επίλυση των κρίσεων χρέους.

Εμμένει το Βερολίνο στο θέμα του μηχανισμού

Την ίδια ώρα το Βερολίνο εμμένει στη θέση ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για τα μέλη της ευρωζώνης, πρέπει να αποτελεί «λύση έσχατης ανάγκης».

Το Βερολίνο εδώ και μέρες στηρίζει διατύπωση στο θέμα, ώστε να αποφεύγεται στο μέλλον μία «καταχρηστική» -κατά το Βερολίνο- χρήση του μηχανισμού.

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βέρνερ Χόγιερ, δήλωσε ότι δεν επιμένει να χρησιμοποιηθεί η φρασεολογία «λύση έσχατης ανάγκης» στο κείμενο, που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους, όμως θα ήθελε η γενική ιδέα επ' αυτού να διατηρηθεί οπωσδήποτε στο τελικό κείμενο.

«Δεν περιμένω συγκεκριμένες λέξεις, μέσα στο σχετικό κείμενο, περιμένω την συγκεκριμένη ιδέα» εξήγησε.

Υψηλά ιστάμενη γερμανική πηγή ανέφερε ότι το Βερολίνο «θα πρέπει να δώσει μάχη» στο θέμα αυτό, καθώς οι εταίροι, ιδίως στο Νότο, αλλά και το Βέλγιο, δεν στηρίζουν την περιοριστική εκδοχή του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Η ίδια η Μέρκελ τόνισε ότι είναι σημαντικό η Σύνοδος να περάσει το μήνυμα ότι οι χώρες-μέλη της έχουν έναν κοινό στόχο.

Πρόσθεσε ότι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την υπεράσπιση του ευρώ, που αναμένεται να αποφασιστεί στη σύνοδο, αποτελεί σημαντική πράξη αλληλεγγύης.

Αισιόδοξος για τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και για το μέλλον του Βελγίου εμφανίστηκε ο Ντιντιέ Ρέιντερς, υπουργός Οικονομικών της χώρας και προεδρεύων του Συμβουλίου.

«Είμαι αισιόδοξος, γιατί έχω προτείνει να ξεκινήσει η δημοσιονομική εξυγίανση στις αρχές του
επόμενου έτους, ίσως τον Ιανουάριο. Αλλά είμαι επίσης αισιόδοξος για την σύνοδο κορυφής. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για έναν πολύ ισχυρό μηχανισμό. Φυσικά πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε τα χρήματα.»

Πέφτουν οι τόνοι μεταξύ Μέρκελ-Γιούνκερ

Λίγο νωρίτερα η Μέρκελ είχε δηλώσει ότι έχει λάβει τέλος η αντιπαράθεσή της με τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γύρω από την ιδέα των ευρωομολόγων, αλλά οι διαφορές τους είναι πολύ πιθανό να αναζωπυρωθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

«Ο Γιούνκερ και εγώ είχαμε μακρά τηλεφωνική συνομιλία και ξεκαθαρίσαμε το ζήτημα» δήλωσε η Μέρκελ στην εφημερίδα Bild.

«Με τόσο υψηλό διακύβευμα, καμιά φορά μπαίνουν μέσα (στη συζήτηση) και τα συναισθήματα» συνέχισε.

Ο Γιούνκερ από την πλευρά του είπε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι παρόλα
αυτά μπορεί να θίξει το ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι ένθερμος υποστηρικτής των ευρωομολόγων, ενώ η Μέρκελ τα θεωρεί περιττά και ανησυχεί ότι θα πλήξουν την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: