15.12.10

Θα αγωνιστούμε όσο χρειαστεί για να ξαναχτιστεί ο Άγιος Νικόλαος...


www.greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.-
Μιλά o δικηγόρος της Αρχιεπισκοπής στην δικαστική υπόθεση σε βάρος της Αρχής Λιμένων. Τι (δεν) σχολίασε ο εκπρόσωπος του Port Authority, για το αν η αθεΐα του διευθυντή της επηρεάζει τις αποφάσεις του.
Η δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε η Ιερά Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής κι ο Ναός του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, είναι η τελευταία λύση πριν από την κατάθεση αγωγής, σε βάρος της Αρχής Λιμένων Νέας Υόρκης-Νέας Ιερσέης, η οποία είναι η υπεύθυνη για την ανοικοδόμηση του “Σημείου Μηδέν”. Αυτό θα...
γίνει αν μέσα σε 60 μέρες η Αρχιεπισκοπή δεν λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματά της, που είναι η εφαρμογή της αρχικής συμφωνίας για την απόκτηση του οικοπέδου στη διεύθυνση 130 Liberty Street και το ποσό των είκοσι εκατομμυρίων δολαρίων που είχε συμφωνηθεί για την ανταλλαγή του αρχικού οικοπέδου επί του οποίου βρισκόταν ο καταστραφείς ναός, στη διεύθυνση 155 Cedar Street.

H Ιερά Αρχιεπισκοπή ζητά την έκδοση απόφασης ότι «ισχύει η πρωταρχική συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας, της Αρχής Λιμένων και των λοιπών εμπλεκομένων υπηρεσιών να διαπραγματευθούν με καλή πίστη».

Επίσης, ζητά την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων για “απάτη, διαστρέβλωση, δυσφήμηση, καταπάτηση ξένης περιουσίας, άδικο πλουτισμό”, καθώς και για “διακοπή υποσχετικού”.

Οι σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με την Αρχή Λιμένων βρίσκονται στο χείριστο σημείο, με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αρχής Λιμένων εκτός των άλλων επικρίσεων, να δέχεται πυρά ότι οι αθεϊστικές του αντιλήψεις επιδρούν στην αρνητική του στάση στην υπόθεση.

H συνεργάτις της Greek News, Σοφία Νιάρχου, συνομίλησε για την υπόθεση με το δικηγόρο Mark Cunha, της νομικής εταιρείας Simpson, Thatcher and Bartlett που χειρίζεται την υπόθεση εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, αλλά και εκπρόσωπο της Αρχής Λιμένων. Ο κ. Cunha χωρίς να θελήσει να εισέλθει σε λεπτομέρειες που θα διακύβευαν τη συμφωνία με την Αρχή Λιμένων, ανέφερε ότι η κατασκευή του ναού στο οικόπεδο της 130 Liberty είναι στο προσκήνιο για πολύ καιρό, όπως αποδεικνύουν τα πολλά σχέδια. Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της συμφωνίας, η Αρχιεπισκοπή θα αντάλλαζε υπόγεια και εναέρια(«αέρας») δικαιώματα στη Cedar Street, για επιφανειακά δικαιώματα και λίγο «αέρα» (χωρίς υπόγεια δικαιώματα) λίγα μέτρα ανατολικότερα, στο 135 της Οδού Λίμπερτι.

«Αυτό θα εξυπηρετούσε και τις δύο πλευρές, γιατί η μεν Αρχή Λιμένων χρειάζεται τα υπόγεια δικαιώματα για τη δημιουργία κέντρου ασφαλείας οχημάτων, ενώ η Εκκλησία παίρνει περισσότερο χώρο, όχι μόνο για την ανοικοδόμηση του ναού, αλλά και χώρο χρήση από το ευρύτερο κοινό, για περισυλλογή και προσευχή».

Σύμφωνα με το δικηγόρο, τα τελευταία σχέδια του ναού που έδειξε στην Αρχιεπισκοπή η Αρχή Λιμένων, δείχνουν ένα ανάχωμα αρκετά πατώματα ψηλό στο οικόπεδο Cedar Street και ένα πεζοδρόμιο που διασχίζει το οικόπεδο που ήταν ο ναός του Αγίου Νικολάου. Αυτό δείχνει ότι θα ήταν πρακτικά εντελώς ανέφικτη η κατασκευή του ναού εκεί που βρισκόταν, όπως προτείνει η Αρχή Λιμένων, σε απαντητική ανακοίνωση τύπου.

«Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, διότι τα συμφωνημένα σχέδια προνοούν την ανοικοδόμηση στο οικόπεδο της 130 Liberty Street, όχι στην αρχική θέση της Εκκλησίας».

Σε ερώτηση για δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Αρχή Λιμένων απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς την εκκλησία για επανάληψη των συνομιλιών, ο κ. Cunha είπε πως «ενώ είναι δυνατόν να έστειλαν επιστολή προς κάποιον ενορίτη του Αγίου Νικολάου, δεν την έστειλαν σε κάποιον αρμόδιο που χειρίζεται την προσπάθεια ανοικοδόμησης του ναού. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι η επιστολή εστάλη. Ξέρουν πώς να επικοινωνήσουν μαζί μας και δεν το έκαναν».

Στο ερώτημα αν η Αρχή Λιμένων επιδιώξει να απαλλοτριώσει μόνιμα το οικόπεδο, o κ. Cunha απάντησε πως η αρχή δεν έχει ποτέ δηλώσει ότι θα επιδιώξει να ασκήσει κυριαρχία επί του ακινήτου.

« Πιστεύουμε ότι θα προκύψουν σημαντικά νομικά εμπόδια αν το πράξουν, επειδή είναι εκκλησιαστική ιδιοκτησία».

Αναφορικά με την συμπαράσταση που εκφράστηκε στην Εκκλησία από αιρετούς πολιτικούς άρχοντες, ο κ. Cunha τη χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη και υποβοηθητική προς την εκκλησία και εξέφρασε την ελπίδα πως θα μπορέσει να αποτελέσει μέρος της εργασίας που γίνεται προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος.

Αναφορικά με το που μπορούν να καταλήξουν τα πράγματα, ο κ. Cunha εκτίμησε πως είναι δυνατόν οι δύο πλευρές να καθίσουν μαζί και να λύσουν τη διαφορά, η αλλιώς η υπόθεση τραβήξει σε μάκρος.

«Η Εκκλησία είναι έτοιμη να αγωνιστεί για όσο διάστημα χρειάζεται για την ανοικοδόμηση του ναού».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής ανέφερε ότι «η κατάθεση μήνυσης δεν είναι κάτι που το θέλουμε, αλλά οφείλουμε πλέον να το κάνουμε διότι μας αγνοούν και μας εκφοβίζουν».

Η αγωγή που θα γίνει, αν παρέλθει το διάστημα των 60 ημερών, στρέφεται κατά της Αρχής Λιμένων, αλλά και σε βάρος ατόμων και εταιριών που καθορίζουν την εξέλιξη του όλου έργου στην περιοχή του «Σημείου Μηδέν».

ΑΡΧΗ ΛΙΜΕΝΩΝ

Ο εκπρόσωπος της Αρχής Λιμένων κ. Coleman απέφυγε να δώσει στην συνεργάτιδα της εφημερίδας τις πληροφορίες που του ζήτησε, σχετικά με την αρμοδιότητα της υπηρεσίας του να απαγορεύσει ορισμένα μέσα ενημέρωσης από το να είναι στο χώρο της εκδήλωσης και να σταθούν στο χώρο που ανήκει στο ναό του Αγίου Νικολάου.

Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την ύπαρξη της επιστολής της Αρχής Λιμένων προς την Αρχιεπισκοπή, ή αν έχουν υπάρξει προσπάθειες σε συνέχεια της επιστολής, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων ή άλλου μέσου επικοινωνίας. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις επιπτώσεις μιας δίκης στην πρόοδο των εργασιών ανοικοδόμησης του Ground Zero.

Δεν παρασχέθηκαν επίσης πληροφορίες που ζητήσαμε, αναφορικά με την υποχρέωση της διοίκησης της Αρχής Λιμένων να σεβαστεί συμφωνίες που έγιναν από τους προκατόχους τους.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα της New York Times, σύμφωνα με τα οποία ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρχής Λιμένων, Chris Ward, εμφανιζόταν να δηλώνει άθεος, παρότι ακολούθησε θεολογικές σπουδές στο Χάρβαρντ, ο κ. Κόλεμαν είπε πως είναι δυνατόν τα δημοσιεύματα αυτά να προκύπτουν από ανακρίβεια της δημοσιογράφου.

Σε άλλο δημοσίευμα, ο Κόλεμαν δήλωνε «ο μεγαλύτερος μη-πιστός σε θρησκεία» κι αυτό του έδωσε «αναλυτική ικανότητα».

Όταν ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε από GreekNews σε τι βασίστηκαν οι αποφάσεις του κ. Ward σχετικά εκκλησία του Αγίου Νικολάου βασίστηκαν, ο κ. Coleman, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Όταν τέλος ρωτήθηκε αν ο αθεϊσμός του κ. Ward ήταν ένας παράγοντας για το αδιέξοδο μεταξύ της Εκκλησίας και της Αρχής Λιμένων, αυτός γελώντας αρνήθηκε και πάλι να σχολιάσει.

Να σημειωθεί ότι έντονα επικριτικό σχόλιο για τον κ. Γουόρντ έκανε ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος και πολιτευτής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Τζορτζ Δήμος, ζητώντας από το νεοκλεγέντα κυβερνήτη να τον στείλει σπίτι του, αν συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: