23.12.10

Έξι στους δέκα θέλουν το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι...


ΚΡΗΤΗ. Ενδιαφέροντα στοιχεία, για τις νέες τάσεις του σύγχρονου ταξιδιώτη, όπως ο τρόπος που κλείνει το εισιτήριό του, πόσες φορές ταξιδεύει και η προτίμησή του σε αεροπορικές εταιρίες, προέκυψαν από την έρευνα των σπουδαστών του τμήματος αεροπορικών εταιριών του 1ου ΙΕΚ Ηρακλείου. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ερώτηση αναφορικά με το πολυσυζητημένο αεροδρόμιο Καστελίου.

Η ...
έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τις οδηγίες του Διευθυντή του ΙΕΚ κυρίου Ζερβάκη Γιώργου, του υποδιευθυντή Εμμανουήλ Θεοδωρομανωλάκη και υλοποιήθηκε από τον καθηγητή του τμήματος κύριο Γιώργο Τριανταφύλλου.

Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 96 επιβάτες, εκ των οποίων οι μισοί ήταν άντρες και οι άλλοι μισοί γυναίκες.

Συγκεκριμένα, τους χειμερινούς μήνες, οπότε έγινε η έρευνα, το 46% των επιβατών προέκυψε ότι ήταν νεαρής ηλικίας. Παρατηρούμε ότι, όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο μειώνονται τα ποσοστά των ταξιδιωτών. Αποτελεί, δηλαδή, ισχυρή ένδειξη ότι οι νέοι χρησιμοποιούν περισσότερο το αεροπλάνο για να ταξιδεύσουν.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αναχωρεί από την Κρήτη για λόγους αναψυχής. Σε περίοδο χειμώνα και με δεδομένη την οικονομική κρίση, το ποσοστό αυτό αποτελεί σίγουρα αιτία προβληματισμού.

Η συντριπτική πλειονότητα χρησιμοποιεί το αεροπλάνο, για λόγους ταχύτητας, αφού σε λιγότερο από 1 ώρα μπορεί να βρεθεί κάποιος στην Αθήνα και από εκεί σε όποιον προορισμό επιθυμεί. Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν να ταξιδεύψουν με πλοίο, λόγω υγείας, ειδικά το χειμώνα. Πολλοί επιβάτες ανέφεραν ότι αν κλείσουν νωρίς τα εισιτήριά τους μπορούν να πετύχουν ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές από αυτές των πλοίων.

Στην επίμαχη ερώτηση «ποιά εταιρεία προτιμάτε» υπήρξε πλήθος απαντήσεων όπως και εταιριών που δεν έχουν τακτικά δρομολόγια στην Ελλάδα. Η Aegean, πάντως, κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των επιβατών, με ουσιαστική διαφορά από τις υπόλοιπες.

Αναφορικά με τον τελικό προορισμού των επιβατών, παρατηρείται ότι το 58% έχει ως τελικό σταθμό την Αθήνα, ενώ το υπόλοιπο 42% είναι χωρισμένο σε 13 διαφορετικούς προορισμούς.

Είναι αναμενόμενο ότι το χειμώνα που περισσότεροι βρέθηκαν στο Ηράκλειο για σπουδές και για επαγγελματικούς λόγους. Μόλις το 15% είχε μόνιμη κατοικία το Ηράκλειο και αναχωρεί σε κάποιο προορισμό.

Στην ερώτηση για τη δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι, το 58% απαντά ότι επιθυμεί να γίνει το αεροδρόμιο, ενώ μόνο το 16% έχει αντίθετη άποψη.

Η τελευταία ερώτηση σχετίζεται με τον τρόπο κράτησης και πληρωμής αεροπορικού εισιτηρίου. Παρατηρείται ότι οι κρατήσεις ,μέσω internet, κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Παρατηρείται ακόμη ότι οι νέοι σε ηλικία, προτιμούν στο 100% αυτό το είδος κράτησης, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία επιβάτες.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες έρευνες έχουν προγραμματιστεί από το νέο έτος στο λιμάνι Ηρακλείου και στο υπεραστικό ΚΤΕΛ.
cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: