8.12.10

Οι πλάκες του Μωυσέως....

Ασχολίαστο.
Το φάρµακο του Ντοµινίκ
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Η δΙΑφΟΡΑ του Ντοµινίκ Στρος-Καν µε τον Μωυσή είναι ότι ο Ντοµινίκ δεν είναι Μωυσής. Οταν, λοιπόν, λέει «µη µάχεστε εναντίον του γιατρού» έχει ενδεχοµένως δίκιο. Αλλά µε τον γιατρό δεν έχουµε τίποτα προσωπικό. Αναρωτιόµαστε απλώς αν...
διέγνωσε σωστά την ασθένεια κι αν δίνει το σωστό φάρµακο.

ΓΙΑ ΕνΑν πολύ απλό λόγο: ακριβώς επειδή δεν είναι Μωυσής, ο Ντοµινίκ δεν κατέβασε από το Ορος Σινά τίποτα θεόπνευστες εντολές. Προτείνει απλώς µια διάγνωση και µια θεραπεία στο πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας για τις οποίες ο καθένας µπορεί να έχει αντίθετη ή απλώς διαφορετική άποψη.

δΕν ΑμφΙβΑΛΛω, λοιπόν, ότι ο γενικός διευθυντής του ∆ΝΤ πιστεύει αυτά που λέει. Το ερώτηµα, όµως, είναι αν σε αυτά που λέει έχει δίκιο. Και επ’ αυτού δεν ακούω καµία συγκροτηµένη άποψη από την πλευρά όσων υποστηρίζουν τη συγκεκριµένη θεραπεία.

ΓΙΑ ΤΗν ακρίβεια ακούω πολλές διαφορετικές απαντήσεις. μΕΡΙΚΟΙ υΠΟΣΤΗΡΙζΟυν ότι αυτό είναι το σωστό φάρµακο και ότι πρέπει να το καταπιούµε χωρίς πολλές γκριµάτσες διότι µπορεί να µας πικράνει αλλά θα µας γιατρέψει. Είναι οι υποστηρικτές της χρησιµότητας του Μνηµονίου.

ΑΛΛΟΙ ΛΕνΕ ότι ανεξαρτήτως αν το φάρµακο είναι το σωστό, αυτό ζήτησαν οι δανειστές µας. Αρα, πρέπει να το πάρουµε προκειµένου να µη χρεοκοπήσει η χώρα. Είναι οι υποστηρικτές της αναγκαιότητας του Μνηµονίου.

ΚΑΙ, ΤΕΛΟΣ, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι το φάρµακο ενδεχοµένως βοηθάει αλλά έχει και σοβαρές παρενέργειες. Κι ότι ακόµη κι αν εφαρµόσουµε τη θεραπεία, θα πρέπει να αντιµετωπίσουµε αποτελεσµατικά τις παρενέργειες ώστε να µη συµβεί να πεθάνει ο ασθενής µας... υγιής!

ΠΟΛυ φΟβΟυμΑΙ ότι το πρόβληµα που αντιµετωπίζει σήµερα η Ελλάδα δεν είναι «Μνηµόνιο ή χρεοκοπία». Είναι ότι το Μνηµόνιο δεν τη σώζει από τη χρεοκοπία. Αρα, µια πολύ πιθανή εξέλιξη σύµφωνα µε τα σηµερινά δεδοµένα είναι και το Μνηµόνιο να εφαρµοστεί και η χώρα να χρεοκοπήσει.

Ο νΤΟμΙνΙΚ επανέλαβε χθες ότι εξετάζεται (αν συµφωνήσουν οι Γερµανοί...) το ενδεχόµενο της επιµήκυνσης της αποπληρωµής του δανείου. Είναι, όµως, αυτή η λύση; ∆εν είναι! δΙΟΤΙ ΟΛΟΙ οι ειδικοί και όλα τα εγχειρίδια οικονοµίας συµφωνούν ότι λύση στο πρόβληµα του χρέους είναι µόνο µία: η ανάπτυξη. Αλλά η βασική παρενέργεια του φαρµάκου που επιβάλλει ο Ντοµινίκ είναι ακριβώς ότι βυθίζει τη χώρα στην ύφεση.

ΠωΣ, ΛΟΙΠΟν, θα αποφύγει τη χρεοκοπία µια υπερχρεωµένη χώρα που βυθίζεται στην ύφεση; Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα. Αλλά γι’ αυτό ο γενικός διευθυντής του ∆ΝΤ δεν µας είπε λέξη. Ε, δεν είναι και Μωυσής ο άνθρωπος!
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: