14.12.10

Κρας τεστ η ψηφοφορία για την κυβέρνηση ...


Ολα για όλα είναι αποφασισμένος να τα παίξει ο Γ. Παπανδρέου. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός απέρριψε εισηγήσεις συνεργατών του να επιβάλει κομματική πειθαρχία στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, ώστε να... «διευκολυνθούν» οι βουλευτές στη ...
σημερινή ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής. «Είμαστε όλοι ενήλικες και έχουμε ευθύνη για το μέλλον της χώρας» επισημαίνουν οι συνεργάτες του.«Οι βουλευτές έχουν την αυτονομία και την αυτοτέλειά τους, κρίνουν με τη συνείδησή τους» δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής και προσέθεσε: «Πρώτοι από όλους μας αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των νομοσχεδίων που ψηφίζουμε για τις μεγάλες αλλαγές αλλά και για τη διάσωση της χώρας. Με αυτό λοιπόν το δεδομένο δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε και την κριτική περί αιφνιδιασμού, λέγοντας πως «οι πάντες είναι ενημερωμένοι και, εν πάση περιπτώσει, η διαδικασία που ακολουθείται είναι μια ευκαιρία για ενημέρωση, υποβολή προτάσεων και κάποιων παρεμβάσεων, εάν αυτές έχουν να κάνουν με το γενικότερο συμμάζεμα του ελληνικού δημοσίου».

«Είναι προφανές πως όταν ζητάμε συμμετοχή από τους πολίτες δεν θα δημιουργούμε ειδικές συνθήκες για τα στελέχη που πρέπει κανονικά να πρωτοστατούν» εξηγούν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και αναγνωρίζουν πως η σημερινή ψηφοφορία ισοδυναμεί με κρας τεστ για την κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές πως όποιος επιλέξει να διαφοροποιηθεί θα βρεθεί στην ίδια θέση με τον Γ. Δημαρά, τον Β. Οικονόμου και τη Σ. Σακοράφα. «Δεν γίνεται να επιτρέψουμε σε κάποιους να εμφανίζονται φιλολαϊκοί και οι υπόλοιποι να είμαστε οι κακοί» σημειώνουν οι άνθρωποι του πρωθυπουργού. Τη γραμμή της ευθύνης και όχι της κομματικής πειθαρχίας την επέλεξε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, αναλύοντας στους συνεργάτες του τη σκέψη του. Το «δόγμα Παπανδρέου» αποτελείται από τέσσερα σημεία: Πρώτον, «έχουμε μπροστά μας μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη, συνεπώς και για τη χώρα μας».

Δεύτερον, «στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα προσέρχεται με όπλο τη βούληση των πολιτών της για προοδευτικές αλλαγές και έξοδο από την κρίση το συντομότερο δυνατό». Τρίτον, «η κυβέρνηση με σχέδιο, τόλμη και αποφασιστικότητα προχωράει άμεσα σε αυτές τις αλλαγές. Είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης». Και, τέταρτον, «είναι η ώρα που όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες και τη χώρα».

Αποφασιστικότητα
Οι επιτελείς του φροντίζουν να ενισχύουν το τελευταίο σημείο, στο σκέλος που αφορά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τα παίξει όλα για όλα επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη του επιτελικού συντονιστικού οργάνου στο υπουργείο Εσωτερικών. «Αν δείξουμε δισταγμό, αν κάνουμε πίσω, όλο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει» είναι η γραμμή που βγήκε από τη σύσκεψη. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα για την «Εξυγίανση, Αναδιάρθρωση και Ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής» και τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας».

Νέες παρεμβάσεις

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείξει δισταγμό, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν τα σχέδια νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα, τις αποκρατικοποιήσεις και η κεντρική μάχη του προϋπολογισμού του 2011. Δεδομένου ότι όλες οι παρεμβάσεις αποτελούν τμήματα του ίδιου παζλ, ο Γ. Παπανδρέου αποδίδει σε όλα την ίδια βαρύτητα. Της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας και να συνεχίσει το έργο της.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: