11.12.10

Σε τεντωμένο σχοινί ο προϋπολογισμός...


Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς, με βάση τα στοιχεία του 11μήνου, καταγράφονται υστερήσεις και αποκλίσεις ακόμα και έναντι των τελευταίων στόχων, καθιστώντας ακόμα περισσότερο ασφυκτικά τα περιθώρια τόσο για τα έσοδα όσο και για τις δαπάνες.

Σύμφωνα με... τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 18.620 εκατ. ευρώ, από 25.634 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας μείωση 27,4%, έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.

Ο στόχος για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο σύνολο του 2010 είναι να φτάσει μέχρι 20.623 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι, εντός του Δεκεμβρίου, το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί μέχρι 2 δισ. ευρώ και, για να συμβεί αυτό, τον τρέχοντα μήνα θα πρέπει να εισπραχθούν έσοδα ύψους 6.045 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες να μην ξεπεράσουν το ποσό των 8.143 εκατ. ευρώ.

Οι πιέσεις στην υλοποίηση του προϋπολογισμού οφείλονται, βασικά, στο σκέλος των εσόδων, αφού οι αυξήσεις της φορολογίας, που προβλέπει το μνημόνιο, έφεραν τα αντίθετα των προσδοκώμενων αποτελέσματα, καθώς, παράλληλα με το μνημόνιο, συρρικνώθηκαν εισοδήματα νοικοκυριών, κέρδη επιχειρήσεων και η -φυσικά- η ανάπτυξη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα έσοδα υστερούν ακόμα και έναντι του τελευταίου στόχου που τέθηκε εντός του Νοεμβρίου, με τον προϋπολογισμό του 2011 και με το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στο 11μηνο κατά 4,8%, όταν ο τελευταίος στόχος είναι η μεταβολή κατά 6%, και η διαφορά μεταξύ στόχου και πραγματοποίησης οδηγεί σε υστέρηση 530 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι σχετικά μικρό, πλην όμως τεράστιο, όταν πρέπει να καλυφθεί σε ένα μόνο μήνα, το Δεκέμβριο.

Στο ενδεκάμηνο, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 45.343 εκατ. ευρώ και, εντός του Δεκεμβρίου, πρέπει να εισπραχθούν 6.045 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 51.388 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι, το Δεκέμβριο, τα έσοδα συνολικά αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, λόγω της είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, της επέκταση (παράταση) της περαίωσης, αλλά και της εισροής των αναμενόμενων εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (απομένουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, με βάση το στόχο).

Ελπίδες τρέφει και για τη βελτίωση των ρυθμών που εμφανίζουν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ λόγω της αύξησης των συντελεστών και της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο αυξήθηκαν 10,8%, το Σεπτέμβριο 16,9%, τον Οκτώβριο 15% και το Νοέμβριο 10,4%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2009.

Οι δαπάνες
Η εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής έχει καταστεί δυσχερέστερη, επισημαίνει ο αν. υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ., Χρ. Σταϊκούρας.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στο ενδεκάμηνο, μειώθηκαν κατά 6,5%, έναντι στόχου μείωσης 7,5% και διαμορφώθηκαν τέλος Νοεμβρίου σε 58.260 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για το σύνολο του έτους είναι το ποσό των 66.403 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το περιθώριο για πληρωμές κονδυλίων το Δεκέμβριο είναι 8.143 εκατ. ευρώ.

Ο μήνας Δεκέμβριος θα επωφεληθεί και από τη μείωση των δαπανών για την καταβολή δώρων Χριστουγέννων, που καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από επιδόματα.

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 κατά 10,2%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,7%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%. Η μείωση των δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για ασφάλιση και περίθαλψη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, καθώς και στη μείωση των αποδοχών και συντάξεων.

Στον τομέα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καταγράφεται μείωση των εσόδων κατά 6,8%, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ, με βάση τον ετήσιο στόχο εντός του Δεκεμβρίου (με την παράταση που υπάρχει για τους συγκεκριμένους πόρους), θα πρέπει να εισπραχθεί ποσό περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης -κατά τον ορισμό του ESA95- που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας. Το όριο του συγκεκριμένου ελλείμματος, που θέτει το μνημόνιο, είναι το ποσό των 21,9 δισ. ευρώ.

Το ταμιακό έλλειμμα

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία όμως αφορούν στην εξέλιξη του ελλείμματος σε ταμιακή βάση, εμφανίζουν στο ενδεκάμηνο μείωση του ελλείμματος του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 22%.

Ειδικότερα, το ταμιακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης (καθαρό αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογισμού με λογαριασμούς διαχείρισης χρέους) μειώθηκε σε 21.379 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 27.466 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Τα έσοδα σε ταμιακή βάση αυξήθηκαν κατά 5,3% (έναντι του αναθεωρημένου στόχου 6% που θέτει ο Προϋπολογισμός) και διαμορφώθηκαν σε 45.502 δισ. ευρώ, από 43.210 δισ. ευρώ πέρυσι στην ίδια περίοδο.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους, μειώθηκαν κατά 7,3% σε 59.611 δισ. ευρώ, από 64.357 δισ. ευρώ πέρυσι.
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: