15.12.10

Ζήτησε συναίνεση και έλαβε όξυνση ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ, Α. ΡΑΒΑΝΟΣ
Με την κυβέρνηση να βάλλεται πλέον από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, με τις αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων και των εργαζομένων να κλιμακώνονται στο εσωτερικό με τη σημερινή απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ να επιδεικνύει έντονα σημάδια κόπωσης από...


τις αλλεπάλληλες διαδικασίες βεβιασμένης επικύρωσης του μνημονίου, το ενδιαφέρον μεταφέρεται από αύριο στις Βρυξέλλες. Η αγωνία της κυβέρνησης είναι έκδηλη εν όψει της συνόδου κορυφής, στην οποία θα κριθούν εν πολλοίς το μέλλον της Ενωσης και η μορφή που θα προσλάβει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μετέφερε την αγωνία του αυτή στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τις χθεσινές συναντήσεις τους και η προστασία του εθνικού συμφέροντος ήταν το μοναδικό σημείο στο οποίο υπήρξε πραγματική συναίνεση. Πάντως η χθεσινή απόπειρα επίτευξης συναίνεσης εξελίχθηκε εν τέλει σε πολιτική σύγκρουση, έστω και αν αυτή ήταν ήπιων τόνων. Η αδυναμία επίτευξης κάποιας πολιτικής συμφωνίας οφείλεται στο μέτωπο που έχει ανοίξει λόγω των ανατροπών στα εργασιακά με τη νέα εκδοχή του μνημονίου, οι οποίες απορρίφθηκαν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς συμφώνησαν ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, κ.ά.

Από αργά το απόγευμα πάντως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επικράτησε ένταση, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκτοξεύει κατηγορίες κατά του κ. Σαμαρά και τον κ. Παπανδρέου να απαντά στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ.

«Ζητάει από εμάς έγκριση και συνενοχή. Σε αυτή την πολιτική, συναίνεση δεν δίνω. Γιατί θα ήταν συνενοχή. Σε αποφάσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη πάρει. Πριν από τις πρόσφατες εκλογές υποσχέθηκε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα» είπε ο κ. Σαμαράς, για να προκαλέσει ύστερα από ώρα την προαναφερόμενη απάντηση του κ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν άμεση και μιλώντας λίγη ώρα αργότερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του στην προσπάθεια αυτής της περιόδου, «ανεξάρτητα από το πώς επιμερίζονται οι ευθύνες για το πώς φθάσαμε εδώ». «Αυτό το λέω γιατί άκουσα από τον κ. Σαμαρά στη δήλωσή του να λέει ότιεγώ ζήτησα έγκριση και συνενοχή. Ούτε το ένα ζήτησα βεβαίωςούτε το άλλο» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι δεν ζήτησε καμία έγκριση, διότι το θέμα της συναίνεσης κρίνεται στην πράξη. «Ζήτησα λοιπόν κάτι αυτονόητο:την ανάληψη ευθύνης και συμμετοχής στην προσπάθεια» είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Οσο για τη συνενοχή δεν χρειάζεται να το σχολιάσω. Η συνενοχή προϋποθέτει και ενοχή. Ποιος έχει τις ευθύνες για το ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε;Αυτές τις έχει επιμερίσει ήδη ο ελληνικός λαός με τον δικό του τρόπο,ακόμη και στις τελευταίες εκλογές».

Με οργή υποδέχθηκαν στη Ρηγίλλης τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλο να απαντήσει με δημόσια δήλωση. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι τη διαφωνία του με τη συζήτηση περί αναθεώρησης του Συντάγματος στην παρούσα συγκυρία εξέφρασε ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Τόσο κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του κ. Πρ.Παυλόπουλου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να συζητείς για αναθεώρηση του Συντάγματος υπό συνθήκες βαθιάς και γενικευμένης κρίσης.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: