12.12.10

Συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν...


Σε συμφωνία, που περιλαμβάνει όμως συντηρητικά βήματα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κατέληξαν τα σχεδόν 200 κράτη που συμμετείχαν στη Σύνοδο για το κλίμα, στο Κανκούν του Μεξικού.

Οι απεσταλμένοι των συμμετεχόντων χωρών προτίμησαν να αναβάλουν για του χρόνου τις δύσκολες αποφάσεις που αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι... συμμετέχοντες μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου πράσινου ταμείου που θα ενισχύσει τις φτωχές χώρες, μέτρα προστασίας των τροπικών δασών, τρόπους προώθησης τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και πρωτοβουλίες ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στα δεδομένα που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή.

Στόχος είναι το πράσινο ταμείο να συγκεντρώνει 100 δισ. δολάρια ετησίως, ώστε να παρέχεται οικονομική βοήθεια στις φτωχές χώρες έως το 2020.

Επίσης τέθηκε ο στόχος μείωσης της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως κάτω των δύο βαθμών κελσίου, δηλαδή σε προ βιομηχανοποίησης επίπεδα.

«Πρόκειται για μία νέα εποχή διεθνούς συνεργασιάς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε στους παρευρισκόμενους, η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Πατρίσια Εσπινόζα.

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κρις Χιουν εκτίμησε ότι πλέον είναι πιθανότερο η ΕΕ να αυξήσει στο 30% τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020, από το 20% που ισχύει τώρα».

Πάντως, εγείρεται για ακόμη μία φορά το ερώτημα, κατά πόσο η συμφωνία και τα μέτρα που περιλαμβάνει είναινομικά δεσμευτικά.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: