29.12.10

Λοβέρδος: «Να δώσουμε χρόνο στη διαφωνία»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ
Πληθυσμιακά κριτήρια έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους φαρμακοποιούς σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, για την ίδρυση φαρμακείων. Στο μεταξύ ανοιχτό παραμένει το θέμα της διημέρευσης, με τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν η αύξηση του αριθμού των φαρμακείων που μένουν ανοιχτά το Σάββατο να μην ξεπερνά το 25%.
Η πολυαναμενόμενη συνάντηση της ...
ηγεσίας του υπουργείου με τους συνδικαλιστές του χώρου δεν κατέληξε σε οριστική λύση, παρόλα αυτά δόθηκε πίστωση χρόνου περίπου ενός μήνα, έως ότου να συναινέσουν οι δύο πλευρές σε ένα κοινό πακέτο μέτρων για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Σημεία συμφωνίας αποτέλεσαν η κλιμακούμενη επιστροφή (rebate) των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η συστέγαση φαρμακοποιών που θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους επαγγελματίες να βρουν εργασία, αν και υπάρχουν λεπτομέρειες που και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν πως πρέπει να οριστούν στις επόμενες συναντήσεις.

Αντίθετα, σταθερό σημείο τριβής παραμένει η διημέρευση φαρμακείων το Σάββατο με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντο, να επιμένει πως πρέπει να μπει πλαφόν 20%-25% στον αριθμό των φαρμακείων που θα παραμένουν ανοιχτά το Σάββατο. Και αυτό γιατί εάν δεν υπάρξουν σχετικές ρυθμίσεις, τότε θα δοθεί –έστω και άτυπα- το πράσινο φως σε κεντρικά φαρμακεία να ανοίγουν κάθε Σάββατο δίχως περιορισμούς.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε πως το θέμα της διημέρευσης των φαρμακείων είναι προς συζήτηση, ομολόγησε ωστόσο, πως θα ήταν πειστικότερη λύση για τους «δανειστές» της χώρα μας, να μην συμπεριληφθούν περιορισμοί, δεδομένου πως ένα τέτοιο μέτρο θα συνιστούσε την ελαστικοποίηση του ωραρίου των φαρμακοποιών.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έθεσε και θέμα πληθυσμιακών κριτηρίων με τον υπουργό Υγείας να προτείνει να αντιστοιχεί ένα φαρμακείο για 1.000 – 1.300 κατοίκους, όταν σήμερα η αντιστοιχία είναι ένα προς 1.500.

Όπως ωστόσο, διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μπει«ταβάνι» στην έκδοση νέων αδειών, με στόχο να καλυφτούν μεν οι ανάγκες σε «άγονες» περιοχές , χωρίς να επέλθει υπερκορεσμός στον κλάδο.

Η θέση των φαρμακοποιών

Σχετικά με τη συνάντηση, η διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ανακοίνωσε ότι καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τους εκλέκτορες και τους προέδρους των συλλόγων όλης της χώρας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του διαλόγου για το φαρμακευτικό επάγγελμα.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΠΦΣ δηλώνει κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία υπάρξει με το υπουργείο, θα αφορά συμφωνία επί όλου του πακέτου των προτεινομένων μέτρων, διότι ο επιλεκτικός διαχωρισμός και η ανάδειξη συνεχώς νέων θεμάτων, αφήνει εκκρεμότητες που δημιουργούν τριβές σε βάρος της ηρεμίας του κλάδου και των χιλιάδων ασφαλισμένων και ασθενών.

Όπως σημειώνεται, οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι υπήρξε σύγκλιση στα εξής θέματα:

·Η αρμοδιότητα για τα φαρμακεία αφορά τον υπουργό Υγείας αποκλειόμενης κάθε άλλης αναφοράς στο πολυνομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα. Ο λόγος είναι ότι τα φαρμακεία αποτελούν μονάδες υγείας και όχι απλά εμπορικά καταστήματα.

·Θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία τηρούμενης της αναλογίας 1 προς 3 σε σχέση με επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση η εμπρόθεσμη πληρωμή σύμφωνα με το νόμο (45 ημέρες) των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία.

·Αποδοχή του υπουργείου της πρότασης του Π.Φ.Σ. για διευκόλυνση της πρόσβασης νέων φαρμακοποιών με την συστέγαση τους με παλαιούς, χωρίς αύξηση του αριθμού των φαρμακείων.

Τα σημεία τριβής

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως τονίζει σε ανακοίνωση, δεν συμφωνεί με αναθεώρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων διότι αυτό θα έχει σαν συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων άρα και της δαπάνης, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο υπουργός.

Παράλληλα πρότεινε την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων για το Σάββατο σε ποσοστό 25 % που σημαίνει τουλάχιστον 800 φαρμακεία για την Αθήνα .

Δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε καμιά αναστάτωση στο κοινωνικό σύνολο. Επιδιώκουμε ειλικρινή διάλογο, με συγκεκριμένη όμως ατζέντα συζητήσεων', τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: