13.12.10

Εβδομάδα απεργιακού καύσωνα στο καταχείμωνο...


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Καυτά προεόρτια και ένα θερμό χειμώνα με συνεχείς απεργίες και μετά τα Χριστούγεννα σχεδιάζουν τα συνδικάτα με αφορμή το εργασιακό, αλλά κυρίως τις περικοπές στις ΔΕΚΟ, το κλείσιμο δημόσιων επιχειρήσεων, τις «αναδιαρθρώσεις» στις συγκοινωνίες και την επέκταση των μέτρων και στις ιδιωτικές τράπεζες.

Από ...
σήμερα ξεκινά ο νέος γύρος αναμέτρησης των συνδικάτων με την κυβέρνηση, με αφορμή το νομοσχέδιο-κουρελού, που περιέχει διατάξεις από την αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) μέχρι τη διάλυση των δημόσιων επιχειρήσεων και τη δυνατότητα μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα:

* Από σήμερα κλείνουν τα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας καθώς οι υπάλληλοι κατεβαίνουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αντιδρώντας στην απόφαση περικοπής των αποδοχών κατά 10%, αλλά και την πώληση του 35% του ενεργητικού (καταστήματα, συνεταιριστικές επιχειρήσεις κ.ά.).

* Από αύριο μετέχουν με 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι όλων των τραπεζών, καθώς το αναθεωρημένο Μνημόνιο (Δεκέμβριος) προβλέπει εξίσωση των συνθηκών εργασίας όλων των τραπεζών. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος βλέπει πίσω από αυτή τη «ρύθμιση» την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσφέρει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χωρίς τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (35ετίας), απαλλαγμένα από ασφαλιστικές υποχρεώσεις και χωρίς προστασία από τις αυθαίρετες απολύσεις προκειμένου να γίνουν σαρωτικές ενοποιήσεις και εξαγορές.

Αύριο τρίωρη

* Ταυτόχρονα αύριο η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ) διοργανώνουν στην Αττική 3ωρη (12 μ.-3 μ.μ.) στάση εργασίας κατά του νομοσχεδίου ανατροπής των συλλογικών συμβάσεων, κυρίως στο σημείο που καταλύεται η πρόβλεψη για επιλογή από τον εργαζόμενο της καλύτερης σύμβασης (συρροή).

Και αυτή η ρύθμιση «σπάει» όταν συναφθεί «ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση» μεταξύ του εργοδότη και του οικείου σωματείου ή της κλαδικής ομοσπονδίας.

* Την Τετάρτη εκδηλώνεται η μεγάλη γενική απεργία που έχει προετοιμάσει η ΓΣΕΕ.

Ομως, αυτό το απεργιακό ξέσπασμα μοιάζει να είναι τα... προεόρτια όσων θα ακολουθήσουν αμέσως μετά, όταν θα εφαρμοστούν οι δρακόντειες διατάξεις για τις αστικές συγκοινωνίες και τις ΔΕΚΟ. Ομως η εξαίρεση των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ έχει προκαλέσει έκρηξη μεταξύ των εργαζομένων για «δυο μέτρα και δυο σταθμά». Ετσι ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται εμμέσως ότι είναι αντισυνταγματικές οι με νόμο περικοπές των μισθών του περασμένου Μαΐου. Εσπευσε τώρα, στην προσπάθεια να ξεγελάσει τους εργαζομένους, που οδηγούνται για δεύτερη φορά στη μισθολογική γκιλοτίνα, να ανακοινώσει περικοπές μισθών μέσω των γενικών συνελεύσεων. Ωσάν μια ιδιωτική επιχείρηση να μπορεί να εξέλθει από μια συμφωνία (σύμβαση) με το αόριστο επιχείρημα ότι... δεν βγαίνει οικονομικά και να μην καταβάλλει τα συμφωνηθέντα.

Διεργασίες σε ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ

Την κοινωνική της αντεπίθεση σχεδιάζει η ΠΑΣΚΕ επιχειρώντας μια σαφή διαχωριστική γραμμή από την κυβέρνηση, το Μνημόνιο και τις υπουργικές αποφάσεις. Αυτή η διάκριση ξεκίνησε ήδη από το περασμένο Σάββατο όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος επιτέθηκε προσωπικά στους κ. Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδο, οι οποίοι υπέγραψαν το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Στη ΔΑΚΕ μένεται η τριγωνική αντιπαράθεση μεταξύ των ομάδων που διεκδικούν την προεδρία και, ταυτόχρονα, τη Ρηγίλλης για τον κομματικό της έλεγχο.

Για σήμερα αφ' ενός έχει συγκληθεί το διευρυμένο προεδρείο της παράταξης, ενώ την ίδια ώρα ο υπεύθυνος συνδικαλιστικού του κόμματος, Γ. Μανωλής, συγκαλεί σύσκεψη στη Ρηγίλλης.

Είναι προφανές ότι η μία από τις δύο δεν θα γίνει. Με υψηλόβαθμο συνδικαλιστή να δηλώνει στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΔΑΚΕ: «Κατηγορούμε την ΠΑΣΚΕ για κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά εμάς καλούν κάθε τρεις και λίγο στο κόμμα».

Σήμερα εξάλλου αναμένεται η στάση της Ν.Δ. και της ΔΑΚΕ απέναντι στον κ. Μπουζούλα, ο οποίος το περασμένο Σάββατο παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα της ΓΣΕΕ αλλά, πριν αλέκτορα φωνήσαι, την περασμένη Παρασκευή εξέδωσε ανακοίνωση σαν γραμματέας της ΓΣΕΕ... *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: