28.12.10

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Αρχιεπισκοπικής Χορωδίας...


www.greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Μελωδίες χριστουγεννιάτικες, κλασικές και παραδοσιακές, ύμνοι και Κάλαντα, αντήχησαν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν το βράδυ του προπερασμένου Σαββάτου, δημιουργώντας μια κατανυκτική και συνάμα πανηγυρική ατμόσφαιρα, κατά το 10ο ετήσιο χριστουγεννιάτικο κονσέρτο της Αρχιεπισκοπικής Μητροπολιτικής Χορωδίας Νέων.
Τα παιδιά, με τις αγγελικές τους φωνές, σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με το απολυτίκιο «Η Γέννησίς Σου», για να κλείσει με το «Hallelujah» του Χέντελ, πλημμύρισαν με το πνεύμα των Χριστουγέννων τις καρδιές του αναρίθμητου ακροατηρίου και απέσπασαν για μια ακόμη φορά τα πιο θερμά χειροκροτήματά τους.Ανάμεσά τους, η παρουσία των μικρότερων παιδιών του Intermediate & Junior Division, άφησε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της Χορωδίας.

Στο εορταστικό ρεπερτόριο, η μαέστρος Μαρία Κολέβα, η οποία ανέλαβε τη Χορωδία από τα πρώτα της βήματα το 2001, και της έδωσε μουσική πνοή, αναδεικνύοντάς την στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, συμπεριέλαβε κλασικά τραγούδια όπως τα «Carol of the Bells», «Nutcracker Jingle», «Ave Maria» με σολίστ τη Γεωργία Λινάρη, «Do you hear what I hear?», «Go, Tell it on the Mountain» με σολίστ τη Μάγκυ Παπαγιάννη, «Breath of Heaven» και «Sleigh Ride», το ρωσικό παραδοσιακό «Minka», αλλά και τα παραδοσιακά Κάλαντα που ψάλλονται στην Κω, την Κέρκυρα και τον Μωριά, και ασφαλώς τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, ως έναν αποχαιρετισμό στο χρόνο που φεύγει.

Τη Χορωδία συνόδευε στο πιάνο η Μαγδαλένα Ντούσκινα.

Για μια παρουσία που αγγίζει και ξεπερνά την επαγγελματική τελειότητα έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, συγχαίροντας και ευχαριστώντας, συνάμα, τα παιδιά για την εξαιρετική τους εμφάνιση και την υψηλής ποιότητας μουσική που προσφέρουν σε κάθε τους συναυλία.

Λόγια ευγνωμοσύνης εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος προς τον πρόεδρο της Αρχιεπισκοπικής Χορωδίας Πανίκο Παπανικολάου για τη συνεχή προσφορά, την αγάπη και την αφοσίωση του, προς την καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Κολέβα, για τη σκληρή εργασία και τα υψηλά κριτήρια με τα οποία σχεδιάζει το πρόγραμμα και το πάντα άριστο αποτέλεσμα, και προς τους γονείς των παιδιών και τους υποστηρικτές της Χορωδίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς το ζεύγος Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή, για την αγάπη με την οποία περιβάλλουν την Χορωδία. Το ζεύγος Καλοειδή κάλυψε όλα τα έξοδα της αποστολής στην Αθήνα, το 2008, όπου τα παιδιά τραγούδησαν στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ χάρη στη δική τους χορηγία θα γίνει εφικτό το ταξίδι της Χορωδίας στην Κωνσταντινούπολη, μέσα στο 2011.

Οπως είπε ο κ. Παπανικολάου στη Greek News, «μένει μόνο να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία, και θα πραγματοποιήσουμε μέσα στο επόμενο έτος αυτό το όνειρο που έχουμε, και με τη βοήθεια του ζεύγους Καλοειδή, οι οποίοι έχουν προσφερθεί να καλύψουν τα έξοδα της αποστολής. Τα παιδιά θα τραγουδήσουν στο Φανάρι για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

“Τα παιδιά μας χάρισαν για μια ακόμη χρονιά μια εξαιρετική βραδιά. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτή τη Χορωδία, για το επίπεδο που έχει φτάσει, για την αγάπη που μας δείχνει ο κόσμος. Με αρκετή προσπάθεια που γίνεται τόσο από πλευράς των γονέων, όσο και από τα άτομα του Διοικητικού Συμβουλίου, και από τη μαέστροφτάσαμε σε ένα επίπεδο που μπορούμε όλοι να υπερηφανευόμαστε για τη Χορωδία αυτή”, τόνισε ο κ. Παπανικολάου, αναφερόμενος στο χριστουγεννιάτικο κονσέρτο.

«Είμαστε κατενθουσιασμένοι και υπερήφανοι για την πρόοδο αυτών των παιδιών. Είναι κάτι που τιμά και την Αρχιεπισκοπή, αλλά και όλους εμάς τους απόδημους Ελληνες», δήλωσε στη Greek News η κ. Γεωργία Καλοειδή και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε το καλύτερο που μπορούμε, να κρατηθεί αυτή η Χορωδία. Ο σύζυγός μου και εγώ, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με όποιο τρόπο μπορούμε».

«Είμαστε υπερήφανοι για τα παιδιά της χορωδίας και για τα Ελληνόπουλα της Αμερικής. Νομίζουμε ότι θα φτάσουν πάρα πολύ ψηλά», τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Καλοειδής.

“Δέκα χρόνια πριν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε ένα όνειρο και ένα όραμα – και χάρη στο Σεβασμιώτατο δημιουργήθηκε αυτή εδώ η Χορωδία”, τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό της, εκ μέρους όλων των παιδιών, η μαθήτρια Μάγκυ Παπαγιάννη, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τον προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, για την συνεχή αγάπη και την υποστήριξή του τα δέκα αυτά χρόνια.

Θερμές ευχαριστίες εξέφρασαν τα παιδιά και προς τον κ. Παπανικολάου, για την αφοσίωση και την υποστήριξή του στη Χορωδία, προς τους ευεργέτες Δημήτριο και Γεωργία Καλοειδή, τους γονείς τους και τα μέλη του Συμβουλίου.

Για το τέλος κράτησαν τα παιδιά το πιο γλυκό “ευχαριστώ”, αυτό προς την κ. Μαρία Κολέβα. “Η αγάπη σας, η επιμονή σας στην τελειότητα και στην ομαδική εργασία μας οδήγησε να ανεβάσουμε τον πήχη και να στοχεύουμε ψηλότερα, όχι μόνο στη Χορωδία, αλλά και στη ζωή μας. Η Χορωδία μας είναι σήμερα αυτό που είναι χάρη σε σας. Σας ευχαριστούμε, κυρία Μαρία, για όλα όσα κάνετε για μας”, κατέληξε η Μάγκυ Παπαγιάννη.

“Ηταν ίσως το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο κονσέρτο που έχουμε παρουσιάσει”, δήλωσε στη Greek News η κ. Κολέβα, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόοδο των παιδιών.

” Πηγή έμπνευσης και επιρροής, για μένα ως μουσικό, αποτέλεσε η διάσημη Παιδική Χορωδία της Βιέννης. Από τα χρόνια των μουσικών σπουδών στν Αυστρία, όνειρό μου ήταν να δημιουργήσω μια χορωδία του ίδιου βεληνεκούς. Ηξερα ότι είχα υψηλες προσδοκίες και δεν είχα ιδέα αν μπορούσα να υλοποιήσω τους στόχους μου”, τόνισε η κ. Κολέβα και πρόσθεσε συγκινημένη: “δεν ήταν εύκολη διαδικασία. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να φτάσω στο αποτέλεσμα που ήθελα”.

“Ασφαλώς”, συνέχισε η κ. Κολέβα, “υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, για να τελειοποιήσουμε τη Χορωδία μας. Δουλεύουμε με παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών, πολλά από τα οποία δεν γνώριζαν μουσική όταν πρωτοήρθαν στη Χορωδία, άλλα παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, κάτι που βοηθάει αρκετά. Ολα όμως είναι παιδιά με ταλέντο και έχουν εργαστεί σκληρά όλα αυτά τα χρόνια. Εχουν αφιερώσει ώρες ολόκληρες στη Χορωδία και όπως μπορείτε να καταλάβετε, αφοσίωση και πειθαρχία είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία”.

Η κ. Κολέβα δήλωσε, τέλος, υπερήφανη για τους μαθητές της, και για το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς “ακολουθούν τα όνειρά τους” με σπουδές μουσικής. “Μέσω της μουσικής, προσπάθησα να δείξω στα παιδιά της Χορωδίας την ομορφιά του κόσμου μέσα από τα μάτια του μουσικού. Να τους δείξω πώς να αξιοποιήσουν τα δώρα με τα οποία τους ευλόγησε ο Θεός, για να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο. Ως καλλιτέχνης, είναι ο στόχος μου να φέρω με τη μουσική τους ανθρώπους σε ένα επίπεδο που δεν μπορούν να φτάσουν τα λόγια”.

Στην 10χρονη πορεία της Αρχιεπισκοπική Μητροπολιτική Χορωδία Νέων έχει εμφανιστεί -μεταξύ άλλων- δύο φορές στο Λευκό Οίκο, στα Ηνωμένα Εθνη, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, στο Sun Dome της Τάμπα, στο City Center και στο Λίνκολν Σέντερ στη Νέας Υόρκη. Τα παιδιά έχουν πραγματοποιήσει μοναδικές εμφανίσεις στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα και του Μάριου Φραγκούλη.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: