25.12.10

Ψάχνει και ψάχνεται...

Αλλά δεν βρίσκει νέους... πρόθυμους συμμάχους...

Αντιμέτωπη με την πλέον κορυφαία πρόκληση στην πολιτική της πορεία βρίσκεται αυτή την περίοδο η κυρία Ντ. Μπακογιάννη. Ως πρόεδρος ενός νέου κόμματος που κινείται στον χώρο της κεντροδεξιάς, μέσα σε συνθήκες και πολιτικής κρίσης, καλείται να αποδείξει και μάλιστα σύντομα ότι...κομίζει κάτι νέο, σε επίπεδο ιδεών, προτάσεων αλλά και προσώπων. Μέχρι στιγμής, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν έχει καταφέρει να πετύχει τον πρώτο ? και ίσως τον βασικότερο - στόχο της.
Μετά το δυναμικό ξεκίνημα της πολιτικής της περιπέτειας, η ίδια και οι συνεργάτες της αναζητούν χώρο να «αναπνεύσουν» πολιτικά και να πείσουν σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης ότι η προσπάθεια αυτή δεν είναι προϊόν μιας εσωκομματικής σύγκρουσης στη ΝΔ.

Οι δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής, δεν επιβραβεύουν ...τουλάχιστον στον βαθμό που θα ήθελε η κυρία Μπακογιάννη... την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα, ο οποίος παραμένει προσωποπαγής και δεν είναι τυχαίο ότι είναι περισσότερο γνωστό ως «το κόμμα της Ντόρας» και λιγότερο ως «Δημοκρατική Συμμαχία».

Η κυρία Μπακογιάννη, που δεν χαρακτηρίζεται από «συγκεντρωτισμό», θέλησε από την πρώτη στιγμή να δείξει ότι θα προωθήσει νέα, άφθαρτα πρόσωπα, αλλά, πέραν του εκπροσώπου του κόμματός της, κ. Γ. Οικονόμου, δεν υπάρχει αυτή την ώρα κανένα άλλο απτό παράδειγμα που να δείχνει ότι αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία.

Προσχωρήσεις
Σε επίπεδο βουλευτών, το εγχείρημά της στηρίζεται μεχρι στιγμής από τους κ. Μαρκογιαννάκη, Κιλτίδη, Αυγενάκη και Κοντογιάννη, ενώ - όπως επισημαίνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες ...είναι θέμα χρόνου να ενταχθεί στο κόμμα και ο κ. Καραγκούνης.

Για την κυρία Ελ. Παπαδημητρίου, το τοπίο παραμένει θόλο, αν και από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν δίδεται ιδιαίτερη «μάχη» για να καμφθούν οι οποίες ενστάσεις της βουλευτού Αργολίδας της ΝΔ.

Πέρα από τα πρόσωπα και την ανάγκη για ανανέωση, η Δημοκρατική Συμμαχία έχει αντίπαλό της τον χρόνο. Οπως επισημαίνουν βουλευτές της ΝΔ, εάν οι εκλογές γίνουν τελικά γρήγορα, τότε οι πιθανότητες εισόδου του νέου κόμματος στην Βουλή υπάρχουν, παρά το γεγονός ότι στην προεκλογική περίοδο θα υπάρξει πόλωση.

Σε αντίθετη περίπτωση, το ερώτημα που απασχολεί και τα ίδια τα στελέχη του νέου κόμματος είναι το εάν πράγματι θα αντέξει στη φθορά που θα προκαλέσει η μάχη έναντι...όλων. Εναντι της κυβέρνησης, αλλά και έναντι των κομμάτων της κεντροδεξιάς.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, η Δημοκρατική Συμμαχία θα επιμείνει στην ανάδειξη των διαφορών μεταξύ των «εντός συστήματος» και των «εκτός συστήματος». Μεταξύ εκείνων που απολαμβάνουν εργασιακή ασφάλεια έστω και με μειωμένες αποδοχές και των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που ζουν με τον εφιάλτη του λουκέτου και της απόλυσης. Οι θέσεις που θα παρουσιάσει η κυρία Μπακογιάννη θα είναι «σκληρές» απέναντι στους συνδικαλιστές και στο «κομματικό κράτος», καθώς θα επιχειρήσει να εκφράσει το τμήμα της κοινωνίας που μεχρι σήμερα δεν είναι ενταγμένο σε ένα από τα προ-υπάρχοντα κόμματα, αλλά αποτελούσε τη «σιωπηρή πλειοψηφία» που κατά καιρούς μετακινείται πολιτικά...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: