25.12.10

Τριάντα πέντε χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπο ...

Της Σοφίας Ορφανιώτη
Ζούμε σε μία δύσκολη οικονομικά εποχή όπου ο καθένας μας δυστυχώς αγωνίζεται για την επιβίωσή του.
Αληθινές αξίες όπως φιλανθρωπία, αλληλεγγύη και αγάπη προς το συνάνθρωπο έχουν εκλείψει.
Ελάχιστοι είναι αυτοί που τις πιστεύουν και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που τις υπηρετούν ανιδιοτελώς.
Κάπου ανάμεσα σε αυτούς τους λίγους είναι και τα μέλη ενός συλλόγου της Λάρισας που...
φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια ζωής και προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Ο σύλλογος «Φίλες της Αγάπης» είναι πάντα μπροστά σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε κάθε συμπολίτη που έχει ανάγκη και με τα λίγα χρήματα που διαθέτει και που συγκεντρώνει από τις δωρεές στέκεται πάντα αρωγός και συνοδοιπόρος σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις.
Με αφορμή την επέτειο των 35 χρόνων από την ίδρυσή του θα γνωρίσουμε το σύλλογο που δυστυχώς για πολλούς παραμένει άγνωστος και θα σκιαγραφήσουμε την αξιοσημείωτη δράση του.
Ήταν Φεβρουάριος του 1976. Μέχρι τότε κανένας φιλανθρωπικός φορέας δεν υπήρχε στον ορίζοντα. Τότε κάποιες κυρίες από τον Βόλο, όπου ήδη είχε αναπτυχθεί μία φιλανθρωπική δράση μέσα από έναν σύλλογο που τον ονόμαζαν «Φίλες της Αγάπης», ήρθαν στη Λάρισα για να επεκτείνουν τη δράση τους.
Απευθύνθηκαν στην κ. Δανάη Μπλάνα, σύζυγο του τότε δημάρχου της Λάρισας Α. Μπλάνα και της μετέδωσαν τον ζήλο τους, υποστηρίζοντας τους λόγους και την επιτακτική ανάγκη που υπήρχε για μία ανάλογη κίνηση και στη Λάρισα. Το έδαφος ήταν πρόσφορο. Σχηματίστηκε αμέσως μία ομάδα ευαισθητοποιημένων γυναικών που οργανώθηκαν και αποτέλεσαν το πρώτο συμβούλιο του συλλόγου «Φίλες της Αγάπης» με πρόεδρο την κ. Δανάη Μπλάνα. Πάρα πολλές γυναίκες της Λάρισας, κατανοώντας την ανάγκη αυτή έγιναν αμέσως μέλη του και ο σύλλογος άρχισε τη δράση του από την επομένη κιόλας μέρα της ίδρυσής του.
Οι περιπτώσεις πολλές όσο και τραγικές που κλήθηκε να βοηθήσει με τα πενιχρά μέσα που διέθετε τότε, περισσότερο με είδη ρουχισμού, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που εξασφάλιζε από καταστήματα και εταιρίες της πόλης, που πρόθυμα προσέφεραν.
Στο πλευρό του ο σύλλογος είχε τους φορείς της πόλης. Μία από τις προτεραιότητές του ήταν να ιδρύσει αντίστοιχα συλλόγους σε όλη τη Θεσσαλία. Και αυτό έκανε, κινητοποιώντας τις γυναίκες στα Τρίκαλα, στα Φάρσαλα, στην Καρδίτσα. Έτσι ξεκίνησε τη ζωή του ο σύλλογος «Φίλες της Αγάπης» στη Λάρισα, ο πρώτος και ο μοναδικός σύλλογος με φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα.
Τα χρόνια πέρασαν, οι ανάγκες όμως εξακολουθούν να υπάρχουν και ο σύλλογος έχει καταστεί μία σταθερή αξία στον φιλανθρωπικό και κοινωνικό ιστό της πόλης με την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης που δείχνουν τα μέλη του προς συμπολίτες που έχουν ανάγκη από το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του.
Από τότε ο σύλλογος έχει αλλάξει διοικήσεις πολλές φορές. Κάθε
τέσσερα χρόνια γίνονται εκλογές. Όλες οι διοικήσεις που έχουν περάσει
από το τιμόνι του συλλόγου χαρακτηρίζονται από την υπέρμετρη αγάπη τους για προσφορά, ήταν άξιες και υπηρέτησαν με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση τον ίδιο σκοπό. Ομιλίες με εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες όπως με την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με στόχο τη στήριξη άπορων οικογενειών είναι μερικές από τις αναρίθμητες δραστηριότητες του συλλόγου.
Πάντα στην πρώτη γραμμή όλων αυτών των εκδηλώσεων υπήρξαν οι εκάστοτε πρόεδροι οι οποίες πλαισιωμένες από τα άξια συμβούλιά τους, άφησαν τη δική τους σφραγίδα στο αξιόλογο έργο του συλλόγου: Είναι οι κ. Δανάη Μπλάνα, Εύη Κατσίγρα, Δώρα Αραμπατζή, Βάσω Θεοδωρίκα.
Σήμερα ο σύλλογος με πρόεδρο την κ. Μπούλα Στεργίου, που
διακρίνεται για το οργανωτικό της πνεύμα, τον υπέρμετρο ζήλο και τις
ιδέες της και με τις πολύ άξιες συνεργάτιδες του συμβουλίου στο πλευρό
της, πορεύεται στα βήματα των προκατόχων του. Βασικός στόχος είναι πάντα η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων.
Χωρίς καμία επίσημη επιχορήγηση, ο σύλλογος εξασφαλίζει τους πόρους
του από μία συμβολική ετήσια συνδρομή των μελών, αλλά και από τα
έσοδα εκδηλώσεων και εκδρομών που διοργανώνει συχνά καθώς και
από δωρεές των μελών και των φίλων του, των οποίων η στήριξη και
συμπαράσταση είναι σημαντικές προϋποθέσεις στην εκπλήρωση του
πολύπλευρου και καθοριστικού του έργου.
Δεν λείπουν βέβαια και οι εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που
διοργανώνει, όπως ομιλίες, διαλέξεις, επισκέψεις σε μουσεία,
αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.
Αυτός είναι ο σύλλογος «Φίλες της Αγάπης», του οποίου τα μέλη
με μοναδικά κίνητρα την ευαισθησία και το ενδιαφέρον προς τον
συνάνθρωπο αναλώνονται καθημερινά σε ένα μοναδικό και συνάμα
ψυχοφθόρο φιλανθρωπικό έργο. Αντικρίζουν κατάματα τον ανθρώπινο
πόνο, τη φτώχεια, τη δυστυχία, την εγκατάλειψη, τη μοναξιά και δίνουν
αγάπη.
Αγάπη που είναι χαμόγελο, φροντίδα, ζεστασιά, ελπίδα, παρηγοριά,
συντροφικότητα, σταγόνα χαράς. Που είναι η ομορφιά της ψυχής, ανθρωπιά εθελοντικά και αθόρυβα, θυσιάζοντας μεγάλο μέρος από τον πολύτιμο χρόνο τους, επιδίδονται σε πράξεις αλτρουισμού και αλληλεγγύης σε εποχές που ο εγωισμός, η αδιαφορία και η απομόνωση περισσεύουν.
www.eleftheria.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: