28.12.10

«Θα καταστρέψετε το ευρώ»...


Δραματική προειδοποίηση σε Βερολίνο και Παρίσι φέρεται να απεύθυνε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

«Θα καταστρέψετε το ευρώ» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αναφερόμενος στις προτάσεις Γερμανίας και Γαλλίας για το νέο μηχανισμό σταθερότητας που αποφασίστηκαν στη γαλλική πόλη Ντοβίλ.

Σύμφωνα με τη γαλλογερμανική συμφωνία θα κληθούν και οι ιδιώτες επενδυτές να μετέχουν στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους χώρας, της Ευρωζώνης και αυτό κατά την άποψη του κ. Τρισέ θα υποσκάψει τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Η γαλλογερμανική συμφωνία στη Ντοβίλ προκάλεσε εκνευρισμό στις αντιπροσωπείες των άλλων χωρών που μετείχαν στο Συμβούλιο Υπουργών, καθώς αντελήφθησαν ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν αλλού και αυτοί εκλήθησαν απλώς για να τις επικυρώσουν. Αιτία της αντίδρασης του κ. Τρισέ ήταν η πρόβλεψη στη γαλλογερμανική συμφωνία ότι από το 2013 που θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός σταθερότητας, θα κληθούν και οι ιδιώτες επενδυτές να μετέχουν στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους χώρας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Τρισέ συνέχισε την κριτική του για το θέμα αυτό και στο δείπνο που έγινε μετά από 10 ημέρες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Οκτωβρίου, είπε στον Γάλλο Πρόεδρο: "Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση", ο οποίος με τη σειρά του απάντησε: "Μάλλον μιλάτε σε τραπεζίτες, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες". Η συμφωνία, πάντως, της Γαλλίας και της Γερμανίας υιοθετήθηκε, με κάποιες τροποποιήσεις, τόσο από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 29 Οκτωβρίου όσο και από την πρόσφατη Σύνοδο στις 17 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών στις 28 Νοεμβρίου, αρκετοί συμμετέχοντες πίεσαν την Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε, λέγοντας ότι η χώρα του δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας κ. Ιβάν Μίκλος δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα της χώρας του, ότι η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα "μακροπρόθεσμα" εάν δεν ήσαν στο ευρώ.

Οι οικονομίες των δύο κρατών και ορισμένες άλλες νότιες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι αρκετά επαρκείς (are not fit enough) για το κοινό νόμισμα της Ευρώπης, δήλωσε ο Μίκλος στην σλοβακική εφημερίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Στο μεταξύ, υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκε ο Γερμανός οικονομολόγος και εκ των «πέντε σοφών» της γερμανικής οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: