17.12.10

Η Ελευθεροτυπία, η στάση της ΕΣΗΕΑ και οι εργαζόμενοι στη Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.


Όλο το παρασκήνιο γύρω από την 48ωρη απεργία στα ΜΜΕ, την Παρασκευή και το Σάββατο, οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ και οι αποφάσεις δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων της Χ.Κ. Τεγόπουλος.

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε την ...
ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μετά την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, καλεί τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν αποφασιστικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης, 15, της Παρασκευής 17 και του Σαββάτου 18 Δεκεμβρίου 2010.
Καλεί τις Ενώσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ να προσέλθουν επειγόντως στο τραπέζι των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ.
Καλεί επίσης, κάθε επιχείρηση στο χώρο των ΜΜΕ που δέχεται να προσέλθει σε συμφωνία με τα σωματεία στην ενημέρωση , να δεχθεί άμεσα τα εξής σημεία:

1. Διατήρηση των θέσεων εργασίας – όχι στις απολύσεις.
2. Δέσμευση για μη καταφυγή σε εκβιαστικές «επιχειρησιακές» ή «ατομικές», τάχα, συμβάσεις.
3. Δέσμευση για την από κοινού με τα σωματεία στήριξη των πόρων των Ταμείων.
4. Αναγνώριση όλων των διατάξεων των ΣΣΕ, καθώς και των Ιδιωτικών Συμφωνιών και συμφωνία εφαρμογής αυτών.
5. Η όποια συμφωνία θα έχει ισχύ και για τα μη μέλη των Ενώσεων.
6. Θα έχει ημερομηνία λήξης την 31/12/2011 και θα ενταχθεί στην ΣΣΕ που θα υπογραφεί με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις.

H X. K. Τεγόπουλος Α.Ε ήδη από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει επισήμως στην ΕΣΗΕΑ την πρόθεσή της "να προσέλθει σε συμφωνία με τα σωματεία". Δηλαδή, είχε ήδη δεσμευθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα που περιέχονται στα 6 σημεία της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ.

Σήμερα Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν μαζικά στην 48ωρη απεργία, που έχει κηρυχθεί από αύριο Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου στις 06.00 το πρωί μέχρι και την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010 στις 06.00 το πρωί, ώστε από κοινού με τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα Ηλεκτρονικά ΜΜΕ να διεκδικήσουμε:
* Το δικαίωμά μας στη μισθωτή εργασία και στην υπογραφή ΣΣΕ.
* Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της κοινής γνώμης για την υπεύθυνη ενημέρωση.
Η απεργιακή επιτροπή είναι ήδη σε επιφυλακή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει, αλλά και παραδίδει στην κρίση των πολιτών:
* Την προσχεδιασμένη απόπειρα της διοίκησης της ΕΙΗΕΑ και άλλων εργοδοτικών επιχειρηματικών κέντρων, που, εκτός από τις τρέχουσες εκδόσεις της Παρασκευής, υπονομεύοντας το απεργιακό δικαίωμα, αλλά και το ενημερωτικό προϊόν επιχειρούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και με πειρατικές εκδόσεις, που περιλαμβάνουν κατεψυγμένα θέματα και παρωχημένες ειδήσεις, ως δήθεν επικαιρότητα.
* Την πρακτική αυτή καθώς και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, που εξωθούν συναδέλφους να συμμετάσχουν σ’ αυτές τις παράνομες διαδικασίες απεργοσπαστικών φύλλων και αντίστοιχων ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά και με ανάλογες απόπειρες στο διαδίκτυο.
Η ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό.
Οι δημοσιογράφοι είμαστε αποφασισμένοι να την περιφρουρήσουμε, μαζί με τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων που ανατρέπονται από νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επιχειρησιακές πρακτικές, εμφανιζόμενες με μανδύα την κρίση, η οποία όμως δεν αποτελεί παρά κρίση κερδών.
Εμείς επιμένουμε: η ενημέρωση και τα πλήρη εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι και θα παραμείνουν πάνω από τα κέρδη της όποιας διαπλοκής.
Η ΕΣΗΕΑ επιμένει και διεκδικεί:
* Την άμεση υπογραφή ΣΣΕ και τη δέσμευση για αποφυγή κάθε τακτικής που αποσκοπεί στην αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
* Την ακύρωση των ατομικών «συμφωνητικών» στον Όμιλο ΣΚΑΪ.
* Την ανάκληση όλων των απολύσεων σε ΔΟΛ, Καθημερινή, Antenna, Βραδύνη, Χρηματιστήριο, κλπ.
Επίσης, η ΕΣΗΕΑ:
* Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το λουκέτο στην «Απογευματινή» καθώς και για τις μειώσεις αποδοχών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους
* Απαιτεί την προστασία των θέσεων εργασίας και να σταματήσουν αμέσως οι μαζικές απολύσεις.
* Απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους άνεργους.

Όπως γίνεται φανερό, η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ υπαναχωρεί από την αρχική απόφαση με την οποία καλείται "κάθε επιχείρηση στο χώρο των ΜΜΕ να προσέλθει σε συμφωνία" και παρακάμπτει τη θετική ανταπόκριση της Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. στην ικανοποίηση των αιτημάτων που η ίδια η ΕΣΗΕΑ είχε θέσει.

Μετά από τις εξελίξεις αυτές, οι εργαζόμενοι στη Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. πραγματοποίησαν γενική συνέλευση η οποία ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία το ακόλουθο ψήφισμα:

Οι εργαζόμενοι στη Χ. Κ Τεγόπουλος (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί), σε συνέλευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα 16 Δεκεμβρίου 2010, με αφορμή την 48ωρη απεργία στα μέσα ενημέρωσης στις 17 και 18, αποφασίσαμε:
Να καλέσουμε τα προεδρεία των σωματείων μας (EΣΗΕΑ, EΠΗΕΑ, ETHΠTA) να υλοποιήσουν την δέσμευσή τους, αλλά και το ζητούμενο της κηρυχθείσας απεργίας, που είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με όποιον εκδότη το επιθυμεί.
Στη βάση αυτή, να υπογράψουν σήμερα με την εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου συλλογική σύμβαση, σύμφωνα με την εκφρασμένη επιθυμία της, αλλά και τη ρητή διατύπωση της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ στις 14.12, σύμφωνα με την οποία "καλεί κάθε επιχείρηση στο χώρο των ΜΜΕ που δέχεται να προσέλθει σε συμφωνία με τα σωματεία στην ενημέρωση, να δεχθεί άμεσα" τα 6 σημεία, που η ιδια σε συνομιλια της με τον Προεδρο της ΕΣΗΕΑ Πάνο Σόμπολο δήλωσε οτι αποδέχεται και τα οποία ειναι:

1. Διατήρηση των θέσεων εργασίας – όχι στις απολύσεις.
2. Δέσμευση για μη καταφυγή σε εκβιαστικές «επιχειρησιακές» ή «ατομικές», τάχα, συμβάσεις.
3. Δέσμευση για την από κοινού με τα σωματεία στήριξη των πόρων των Ταμείων.
4. Αναγνώριση όλων των διατάξεων των ΣΣΕ, καθώς και των Ιδιωτικών Συμφωνιών και συμφωνία εφαρμογής αυτών.
5. Η όποια συμφωνία θα έχει ισχύ και για τα μη μέλη των Ενώσεων.
6. Θα έχει ημερομηνία λήξης την 31/12/2011 και θα ενταχθεί στην ΣΣΕ που θα υπογραφεί με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις

Καταγγέλλουμε την απεργοσπαστική λογική των διευθύνσεων των περισσότερων εφημερίδων, που έσπευσαν να ετοιμάσουν απεργοσπαστικά κυριακάτικα φυλλα για να κυκλοφορησουν την Παρασκευή, το Σαββατο και την Κυριακη, με μπαγιάτικες ειδήσεις, κοροϊδεύοντας το αναγνωστικό τους κοινό, αλλά και εκμεταλλευόμενοι παράνομα τη δουλειά συναδέλφων. Καταγγέλουμε και τα σωματεία που επεδειξαν ανοχη σε αυτή την τακτική, υπονομεύοντας και ακυρώνοντας στην πράξη την απεργία, που τα ιδια ειχαν εξαγγείλει. Ζηταμε απο τα μέλη του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ που μειοψήφισαν στην χθεσινή απόφαση αθέτησης της υπογραφής συμβασης με οσους εκδοτες το επιθυμουσαν, να υποβάλλουν σε ενδειξη διαμαρτυριας τις παραιτήσεις απο το Δ.Σ και το ιδιο να πράξουν και οι επιλαχόντες αυτών.
Αποφασίσαμε επίσης, με μεγάλη πλειοψηφια, σε περίπτωση που τα σωματεία δεν υλοποιήσουν την εκφρασμένη θέληση των μελών τους εργαζομενων στη Χ.Κ Τεγόπουλος, να εργαστούμε κανονικά Παρασκευή και Σάββατο, θεωρώντας ότι δεν δεσμευόμαστε από την απόφαση για την απεργία, μια που τα σωματεία δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τα απεργοσπαστικά φύλλα αλλά ούτε και να προασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, υπογράφοντας συλλογική σύμβαση, εκεί που αυτό ήταν δυνατόν.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: