8.12.10

Μεταμφιέσεις...


O κ. Ντομινίκ Στρος-Καν (στο σκίτσο) μετέβη στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες στην ίδια πτήση με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Γιώργος και Ντομινίκ δεν συζήτησαν στο αεροπλάνο για την ...
επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας απλούστατα γιατί το θέμα το έχουν συζητήσει εδώ και δύο μήνες στην Ουάσιγκτον. Απλώς χαιρέτησαν ο ένας τον άλλον και κάθησαν στις θέσεις τους.O κ. Π. Καμμένος σκέφτηκε ότι η επίσκεψη του κ. Στρος-Καν προσφέρεται για μεταμφιέσεις. Ο βουλευτής της ΝΔ εμφανίστηκε χθες στη Βουλή φορώντας κάτω από το σακάκι του ένα μαύρο Τ-shirt με την επιγραφή «Greece is not for sale». Η πρωτοβουλία του βουλευτή ήταν εξαιρετικά εύστοχη. Σε περίπτωση που ο επικεφαλής του ΔΝΤ προβληματιζόταν για το πώς η Ελλάδα κατάντησε επαίτης της τρόικας, η εικόνα του πρώην υπουργού Πάνου θα του έλυσε σχεδόν όλες τις απορίες.

***

Η διαδρομή του κ. ΣτροςΚαν στη Βουλή είχε στοιχεία θρίλερ. Μπήκε στο Κοινοβούλιο στα γρήγορα από την είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας γιατί η κεντρική είσοδος της Αμαλίας είχε καταληφθεί από Κομμουνιστές του ΠΑΜΕ. Ενας υπάλληλος της εθιμοτυπίας τον οδήγησε στο γραφείο του κ. Φ. Πετσάλνικου, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να ακονίσει τα γερμανικά του.

***

Η συνομιλία έγινε στα γερμανικά, μια γλώσσα την οποία ομιλεί απταίστως ο κ. Πετσάλνικος. Δεν θα απορήσω αν ο Πρόεδρος της Βουλής μετέφερε στον γάλλο φίλο μας κάποιο αίτημα για την Καστοριά, αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ με σιγουριά, αφού οι μοναδικοί αυτόπτες μάρτυρες ήταν ο κ. Πόουλ Τόμσεν και ο εκπρόσωπός μας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτης . Οι εν λόγω σπανίως κουτσομπολεύουν για τα τεκταινόμενα στις συναντήσεις τους.

***

Μετά το γερμανικό 10λεπτο με τον κ. Πετσάλνικο ο κ. Στρος-Καν απέφυγε το ασανσέρ για να ανεβεί στην αίθουσα της Γερουσίας, φοβούμενος μήπως εγκλωβιστεί εκεί για κανένα τριήμερο. Ανέβηκε από τη σκοτεινή «σκάλα της Αμαλίας» και όταν άνοιξε η πόρτα τον υποδέχτηκε η κυρία Βάσω Παπανδρέου με αιχμηρές ερωτήσεις για τη φτώχεια που αφήνουν πίσω τους τα προγράμματα του ΔΝΤ. Το γεγονός ότι ο κ. Στρος-Καν βγήκε σώος και είχε ακόμα αντοχές για να συναντήσει τον κ. Αντ. Σαμαρά δείχνει την κλάση του.

***

Στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Στ. Δήμας. Μαθαίνω ότι ο πρώην επίτροπος έχει εισηγηθεί εδώ και καιρό να ζητηθεί από τη ΝΔ όχι μόνον η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, αλλά και η μείωση του επιτοκίου από το σημερινό 5,2%. Το θέμα δεν τίθεται για πρώτη φορά. Μαθαίνω ότι κυβερνητικοί και νεοδημοκράτες διαβεβαιώνουν ότι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν παραδεχτεί εμπιστευτικά ότι το επιτόκιο είναι πολύ βαρύ και πρέπει να μειωθεί.

***

Oσο για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο, στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι έχουν «βάλει πλάτη» για τις περισσότερες και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την υλοποίησή τους. Τελικά σε τι διαφωνεί η ΝΔ με το μνημόνιο; Παρά τη φασαρία που έγινε για εκλογικούς λόγους, προφανώς σε ελάχιστα πράγματα.

***

Αλλη μία... «πρωθυπουργική πρωτοβουλία» για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Μετά την Κύπρο, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, πριν ακόμα οργανώσει το κόμμα της (που δεν το βλέπω να διαπρέπει ιδιαίτερα στις δημοσκοπήσεις...), επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη προσκεκλημένη του Ινστιτούτου Μπάμπι-Αλί για να μιλήσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

***

Η... πρωθυπουργός συναντήθηκε βεβαίως και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι ο στόχος που έχει τεθεί για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου βρίσκεται κοντά στην εκπλήρωσή του.

***

Παρτάκι οργανώνει αύριο στο «Κεντρικόν» ο κ. Κ. Ασκούνης της ΤΕΔΚΝΑ και ο βουλευτής κ. Λ. Μίχος, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής του τομέα Εσωτερικών του ΠαΣοΚ. Τιμώμενοι θα είναι οι περίπου 25 δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη σημαία ή με την υποστήριξη του ΠαΣοΚ στην Αττική, με guest star τον κ. Γ. Καμίνη .

***

Μαθαίνω ότι σχεδιάζει να προσέλθει και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή ο υπουργός κ. Ι. Ραγκούσης , ο υφυπουργός κ. Γ. Ντόλιος και ο γενικός γραμματέας κ. Δ. Στεφάνου για να λύσουν τυχόν απορίες για τον «Καλλικράτη».


BHMAτοδότης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: