23.12.10

Κίνηση αγοράς στα καταστήματα της Ομογένειας στην Νέα Υόρκη...


www.greeknewsonline.com
Καλύτερες οι τιμές λόγω Ευρώ, αλλά η κρίση, κρίση...
Σε ρυθμούς …Χριστουγέννων κινείται η αγορά και οι ομογενείς καταναλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει τις προμήθειες για το γιορτινό τραπέζι, αλλά και τις βόλτες στα εμπορικά καταστήματα για αναζήτηση δώρων.

Η κίνηση, που εμφανίζεται σχεδόν μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα σχετικά συγκρατημένη, λόγω της αδύναμης ακόμα οικονομίας, αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Οι...
καταστηματάρχες έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους, η τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα από την Ελλάδα διεξάγεται κανονικά, οι τιμές παραμένουν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, -μια σχετική αύξηση υπάρχει στις τιμές των κρεάτων-, ενώ υπάρχουν και αρκετές προσφορές σε βασικά προϊόντα.

Καθώς οι ημέρες των γιορτών πλησιάζουν, η Greek News, όπως κάθε χρόνο, επισκέφθηκε εκλεκτά ομογενειακά καταστήματα στην Αστόρια, μεταφέροντας τον παλμό της εορταστικής κίνησης στην αγορά.

ΤΙΤΑΝ

«Τα Χριστούγεννα αυτά είναι λίγο διαφορετικά από τις άλλες χρονιές, υπό την έννοια ότι η κρίση είναι εδώ, ακουμπάει τους πάντες, κανείς δεν εξαιρείται. Θεωρώ ότι θα είναι τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα για την Ομογένεια και για την Ελλάδα, απ’ότι βλέπουμε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε στη Greek News o κ. Κώστας Μάστορας πρόεδρος της υπεραγοράς ΤΙΤΑΝ.

«Αυτό δεν σημαίνει όμως», πρόσθεσε, «ότι ο κόσμος δεν θα γιορτάσει. Η κίνηση αρχίζει να κορυφώνεται από το Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα και καθόλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παραμένει σχετικά αυξημένη».

Ηδη, όπως κάθε χρόνο, η κίνηση ξεκινά με τους ομογενείς που καταφθάνουν στο ΤΙΤΑΝ από τις πιο μακρινές Πολιτείες για να προμηθευτούν όλα τα τυριά, τις ελιές, τα λάδια και μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων από την Ελλάδα, αλλά και όλα τα παραδοσιακά γλυκά από τον «Φούρνο της Δόμνας».

«Φέτος έχουμε και μεγάλη ποικιλία από είδη ζαχαροπλαστικής, διότι πρόσφατα εγκαινιάσαμε το νέο εργοστάσιο στο Deer Park του Λονγκ Αιλαντ, μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση και έχουμε έτσι τη δυνατότητα να έχουμε πολύ μεγάλη ποικιλία αγαθών», σημείωσε ο κ. Μάστορας.

«Οι ομογενείς ψωνίζουν φέτος τα απολύτως απαραίτητα. Ο κόσμος είναι λίγο φοβισμένος, λίγο συγκρατημένος και δεν κάνει την υπέρβαση να ψωνίσει κάποια άλλα πράγματα, γιατί είναι και κακή η ψυχολογία, υπάρχει μια ανασφάλεια για το τι ξημερώνει αύριο», τόνισε.

Οποιος επισκεφθεί το ΤΙΤΑΝ, το οποίο έχει φορέσει, όπως κάθε χρόνο, τα γιορτινά του, ενόψει των εορτών, θα διαπιστώσει ότι επικρατεί μια «πανηγυρική ατμόσφαιρα», όπως σημείωσε και ο κ. Μάστορας, για να συμπληρώσει ότι «προσπαθούμε να δώσουμε έτσι το πνεύμα των ελληνικών Χριστουγέννων, με ελληνική μουσική, ώστε ο κόσμος μέσα σε όλη αυτή την κακή ψυχολογία, να γιορτάσει λιγάκι.»

Στο ίδιο κλίμα και οι τιμές των προϊόντων που παραμένουν στα περυσινά επίπεδα, ενώ υπάρχουν και δελεαστικές προσφορές στα λάδια, τη φέτα και αρκετά γλυκά.

«Πέρυσι το ευρώ ήταν γύρω στα 1,45 δολάρια, φέτος γύρω στο 1,33, υποχώρησε λιγάκι. Λόγω της κρίσης, και από την Ελλάδα δεν μας έχουν κάνει σημαντικές αυξήσεις. Θεωρώ ότι το επίπεδο των τιμών είναι καλό όπως και πέρυσι, και ισως και λίγο καλύτερα», επισήμανε ο κ. Μάστορας.

«Υπάρχουν», πρόσθεσε, «πιο πολλές ευκαιρίες φέτος να ψωνίσει και να χρησιμοποιήσει καλύτερα το budget που έχει για τα Χριστούγεννα.»

Αν και η τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα από την Ελλάδα διεξάγεται τώρα κανονικά, και υπάρχει αφθονία αγαθών, όπως ανέφερε ο κ. Μάστορας, υπήρξε τεράστιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. «Μετά τον Αύγουστο, έναν μήνα που παραδοσιακά είναι όλα τα εργοστάσια στην Ελλάδα κλειστά, το Σεπτέμβριο, είχαμε μια απεργία των μέσων μαζικής μεταφορά, διάρκειας 3,5 εβδομάδων και αυτό δεν επέτρεψε να έχουμε τροφοδοσία αγαθών ιδιαίτερα για τον Οκτώβριο, ενώ είχαμε πολύ μεγάλες ελλείψεις μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.»

«Ολα αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε για την Ελλάδα, σίγουρα δεν βοηθούν την οικονομία της γενέτειρας και δε βοηθούν τις ελληνικές εξαγωγές», τόνισε, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στους ομογενείς καταναλωτές:

«Αντί να αγοράζουν ομόλογα ή ο,τιδήποτε, αγοράστε ελληνικά προϊόντα. Αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα δίνετε δουλειές σε ελληνικές οικογένειες, οι οποίες είναι κυρίως στην ύπαιθρο και ασχολούνται με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Ετσι δίνουμε την ευκαιρία στην πατρίδα μας να εξαγάγει, να εξασφαλίσει κάποιο πολύτιμο ειδόσημα, το οποίο πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ζωτικό για την Ελλάδα».

Μέσω της Greek News ο κ. Μάστορας έστειλε τις ευχές του σε όλο τον κόσμο, για Καλά Χριστούγεννα και έναν Ευτυχισμένο Νέο Χρόνο με υγεία πάνω από όλα. «Το 2011 να είναι μια χρονιά που θα εκπληρώσει τους πόθους και τα όνειρα όλου του κόσμου, σίγουρα θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά το να κρατάμε την αισιοδοξία μας είναι το μεγαλύτερο όπλο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση», είπε.

Αστόρια – MEDITERRANEAN Ι & II

«Ανάλογα με την κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και με τις απεργίες, η κίνηση εδώ είναι καλή», τόνισε ο κ. Βασίλης Τεντολούρης, ιδιοκτήτης των δύο σούπερμαρκετ Mediterranean I (34η Οδό και 30η Λεωφόρο Αστόρια) και Mediterranean II (Agora Plaza, 23-18, 31η Οδός Αστόρια). «Εύχομαι να παραμείνει στα περυσινά επίπεδα, διότι φέτος τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από πέρυσι, υπάρχει μεγάλη κρίση, αλλά εμείς δοξα τω Θεώ είμαστε έτοιμοι για τις γιορτές».

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών από την Ελλάδα και οι τιμές των προϊόντων παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στα Mediterranean I & II, πολλές προσφορές σχεδόν σε όλα τα ελληνικά προϊόντα.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τους πελάτες μας. Προσπαθούμε να χτυπήσουμε εμείς την κρίση και όχι η κρίση εμάς. Προσπαθούμε το καλύτερο για τον πελάτη μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τεντολούρης.

«Κρατάμε τις τιμές μας στο ίδιο επίπεδο, όπως και τρία χρόνια πίσω, τα λάδια μας τα έχουμε κρατήσει σε καλή τιμή, τα τυριά, τις ελιές. Ολα τα προϊόντα τα κρατάμε χαμηλά», πρόσθεσε.

«Εμείς χτυπάμε την κρίση και όχι η κρίση εμάς», επανέλαβε.

Σύμφωνα με τον κ. Τεντολούρη, η κίνηση ξεκινά περίπου δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές, με τους ομογενείς που καταφθάνουν με λεωφορεία, από τις μακρινές περιοχές της Νέας Υόρκης και τις γειτονικές πολιτείες, τη Νέα Ιερσέη, το Κοννέκτικατ, την Πενσυλβάνια, τη Βιρτζίνια, την Ουάσιγκτον, και είναι σχεδόν πάντα ιδιαίτερα αυξημένη κατά τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Τόσο το Mediterranean II, όσο και το Mediterranean I, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία και καλή ποιότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως φέτα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα, κυπριακό χαλούμι, φρέσκο στραγγιστό γιαούρτι, ελιές, ελαιόλαδο, σαλάτες, λουκάνικα, φύλλο για τις πίτες και μια μεγάλη σειρά προϊόντων από την Ελλάδα.

Ο κ. Τεντολούρης στέλνει μέσω της εφημερίδας μας τις ευχές του σε όλους τους ομογενείς για Καλά Χριστούγεννα με υγεία, χαρά και ευτυχία, εκφράζοντας, παράλληλα, ευχαριστίες για την υποστήριξη που δείχνουν οι ομογενείς καταναλωτές στα Mediterranean I & II, ενώ δεν ξεχνά και την πατρίδα: «Ευχόμαστε η Ελλάδα να ξεπεράσει γρήγορα τα προβλήματά της».

Αστόρια – PLAZA MEAT MARKET

«Η κίνηση ξεκινά σιγά – σιγά αυτές τις μέρες, με τους ομογενείς που έρχονται από πιο μακρινές περιοχές για να προμηθευτούν τα κρέατα για το εορταστικό τους τραπέζι», δήλωσε στη Greek News ο κ. Βασίλης Παπαυγέρης, ιδιοκτήτης του ελληνικού κρεοπωλείου Plaza Meat Market, το οποίο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο AGORA PLAZA (23-18, 31η οδός) στην Αστόρια.

Πρόσθεσε δε ότι, συνήθως οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές κρεάτων την τελευταία σττιγμή, ακριβώς πριν τα Χριστούγεννα.

Οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει και από τις γειτονικές πολιτείες, όπως η Πενσυλβάνια και η Μασσαχουσέτη, οι τιμές όμως, όπως ανέφερε ο κ. Παπαυγέρης, είναι φέτος πιο ακριβές σε σχέση με πέρυσι. «Δεν ξέρουμε αν και πόσο θα επηρεάσει αυτό τον καταναλωτή. Πέρυσι έδινε για μισό αρνάκι περίπου 80-90 δολάρια, φέτος θέλει 120 δολάρια. Είναι μεγάλη διαφορά», είπε.

Πατροπαράδοτα χωριάτικα λουκάνικα, γουρουνόπουλα, κατσικάκια, αρνάκια γάλακτος, κουνέλια, κοτόπουλα, σε άριστη ποιότητα, βρίσκονται στη διάθεση του καταναλωτή ενόψει της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαυγέρη, ο οποίος με 40 χρόνια πείρας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών του, «τώρα τα Χριστούγεννα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις. Ολα τα κρέατα τα αγοράζει ο κόσμος για το γιορτινό τραπέζι, αρνάκια, κατσικάκια, φιλε μινιόν, γουρουνόπουλο».

Μέσω της Greek News ο κ. Παπαυγέρης, στέλνει τις ευχές του για «Καλά Χριστούγεννα. Χαρούμενο και ευτυχισμένο το νέο έτος» σε όλους τους ομογενείς που εδώ και 40 χρόνια περιβάλλουν με εμπιστοσύνη το Plaza Meat Market.

ARTOPOLIS

Μια πραγματικά παραμυθένια ατμόσφαιρα δημιουργούν ειδικά τις ημέρες των γιορτών οι συνθέσεις δώρων σε όμορφα στολισμένα καλάθια και κεραμικά, αλλά οι γλυκές λιχουδιές που αναδύουν αρώματα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, στα ψυγεία, τα ράφια και τις βιτρίνες του ζαχαροπλαστείου ARTOPOLIS, στο εμπορικό κέντρο Αgora Plaza, (23-18, 31η οδός ) στην Αστόρια.

«Η κίνηση είναι ικανοποιητική. Ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει γλυκά για τις γιορτές και να φροντίζει για τα δώρα που θα στείλει», δήλωσε στη Greek News η ιδιοκτήτρια Ρεγγίνα Κατωπόδη, προσθέτοντας πως, κάθε χρόνο, μετά τη γιορτή του Αγίου Νικολάου παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της κίνησης, αλλά και των παραγγελιών μέσω του διαδικτύουν ακόμα και από τη Χαβάη, αλλά και τον Καναδά.

Τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά είναι αυτά που ζητούν περισσότερο οι πελάτες, ομογενείς και κυρίως οι ξένοι, που επισκέπτονται το ARTOPOLIS. «Δεν προλαβαίνουμε να φτιάχνουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κατωπόδη, τονίζοντας πως «ό,τι ελληνικό στο θέμα της διατροφής είναι “in”».

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, το ενδιαφέρον θα στραφεί και στην παραδοσιακή βασιλόπιτα, για την οποία ήδη έχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες από αρκετές κοινότητες και οργανισμούς, ενώ μεγάλη ζήτηση από όλη την Αμερική, υπάρχει και για τα καλάθια δώρων.

Μια μεγάλη ποικιλία γλυκισμάτων, και αρτοσκευασμάτων –πολλά μοναδικά στο είδος τους- περιμένουν τους πελάτες του ARTOPOLIS καθημερινά. Ειδικά όμως τις ημέρες των γιορτών, γλυκές γεύσεις από την πατρίδα Ελλάδα, τάρτες, χριστουγεννιάτικοι κορμοί και τούρτες, δίπλες, μια μεγάλη ποικιλία κουφέτων, διάφορα κεράσματα, σιροπιαστά, γαλακτομπούρεκο και ασφαλώς τα παραδοσιακά μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες.

Για τις γλυκές δημιουργίες του ΑRTOPOLIS οι ιδιοκτήτες του δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα αγνά υλικά και τις παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα, ενώ προσέχουν, ταυτόχρονα, και την τελευταία λεπτομέρεια σε όλα, από την ετοιμασία ως και την τελική παρουσίαση, και τη συσκευασία, καθώς αισθάνονται την παρασκευή των γλυκών ως τέχνη.

Οι τιμές έχουν παραμείνει ίδιες, και όπως επισήμανε η κ. Κατωπόδη, «προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά, χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς στην ποιότητα των προϊόντων μας».

Μέσα από τις σελίδες της Greek News η Κατωπόδη μαζί με τις πιο θερμές ευχές της για Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Ετος, σε όλο τον κόσμο, ευχαρίστησε τους πελάτες του ARTOPOLIS για την προτίμησή τους.

«Μετράει πολύ για μένα να βάλουν κάτι από το ARTOPOLIS στο εορταστικό τους τραπέζι», είπε.
Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: