6.12.10

Γκόρντον Μπράουν «Ευρώπη και Αμερική πρέπει να αλλάξουν ρότα» ...


Η επόμενη δεκαετία κινδυνεύει να είναι μια «χαμένη δεκαετία για τη Δύση» προειδοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν με δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian. Ο βρετανός πολιτικός επισημαίνει στο βιβλίο του «Beyond the Crash: Overcoming the First Crisis of Globalisation» (Πέρα από τη σύγκρουση: ξεπερνώντας την ...
πρώτη κρίση της παγκοσμιοποίησης) που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες και του οποίου δημοσιεύει αποσπάσματα κατ’αποκλειστικότητα ο Guardian ότι «η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλά ποσοστά ανεργίας ιδίως για τους νέους» την ώρα που η Ασία θα συνεχίσει να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο ίδιος κατηγορεί τις σημερινές ηγεσίες του δυτικού κόσμου για τις δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών οι οποίες αποδυναμώνουν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έναντι των αναδυόμενων οικονομιών της Κίνας και της Ινδίας.

«Αν η Ευρώπη και η Αμερική δεν θέλουν να βρεθούν μπροστά στην «παρακμή της Δύσης» πρέπει να αλλάξουν ρότα,

να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση -την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας- και να εφοδιαστούν κατάλληλα ώστε να επωφεληθούν από την επόμενη παγκόσμια πρόκληση -την ταχύτατη άνοδο της καταναλωτικής δύναμης στην Ασία». Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας υπογραμμίζει ότι όπως στις μεγάλες οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος έτσι και σήμερα τα κυρίαρχα δόγματα της οικονομίας αποδεικνύονται ατελέσφορα και δεν οδηγούν στο επιδιωκόμενο στόχο. «Όπως το 1930 και το 1980 έτσι και σήμερα όλοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την περικοπή δαπανών» αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Μπράουν. «Οι οικονομικές ορθοδοξίιες αποδεικνύονται συχνά τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία» υπογραμμίζει στο απόσπασμα που δημοσιεύει ο Guardian.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: