9.12.10

Ντερμπεντέρισα...


Δυστυχώς κόπηκαν οι πολλές μαγκιές της κυρίας Λούκας Κατσέλη (στο σκίτσο) απέναντι στην τρόικα. Οπως όλα δείχνουν, ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Σερβάς Ντερούζ μπορεί να είναι γλυκός και χαμογελαστός αλλά τα είπε χύμα προχθές στην υπουργό Απασχόλησης και η συνέχεια θα είναι ανάλογη. Υποτίθεται ότι ...




ως χθες οι Ευρωπαίοι δεν είχαν στείλει τις τελικές παρατηρήσεις τους στην Αθήνα, αλλά μαθαίνω αρμοδίως ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα επικρατήσουν κατά κράτος και εκείνο που αναζητείται είναι κάποια περίπλοκη διατύπωση στον νόμο για να σωθούν τα προσχήματα.

***

Η Λούκα βέβαια τόλμησε να υψώσει ανάστημα και μπράβο της, αλλά έκανε για μία ακόμη φορά το γνωστό λάθος. Οπως λένε κάποιοι φίλοι της, νομίζει ότι είναι υπουργός της Γαλλίας και φέρεται αναλόγως στους ξένους, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συχνά προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

***

Στην πολύπαθη χώρα μας δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα ευτράπελα, ακόμη και όταν τα θέματα είναι σοβαρά. Κατ΄ αρχάς είναι κοινό μυστικό ότι οι εταιρείες που πίεζαν για την ξεκάθαρη υπεροχή των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι οι ελληνικές τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων έχουν καλομάθει με τους μισθούς πείνας που προσφέρουν στους υπαλλήλους των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια και θέλουν να εισαγάγουν το «βαλκανικό μοντέλο» και στην Ελλάδα.

***

Το «καλό» όμως είναι ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρώτη επιχείρηση που θα εγκαινιάσει το σπάσιμο των κλαδικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους από επιχειρησιακές θα είναι μια κρατική τράπεζα, η Αγροτική Τράπεζα. Με δάκρυα στα μάτια ο διοικητής κ. Θ. Πανταλάκης και η υποδιοικητής κυρία Ντίνα Λάζαρη στο πλαίσιο της αναγκαστικής αναδιάρθρωσης θα κόψουν από τους υπαλλήλους 10% από τις αμοιβές τους και μάλιστα χωρίς να τους ρωτήσουν. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για «επιχειρησιακή σύμβαση» (όπου βάσει του σχετικού ορισμού οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται τις αμοιβές τους με την ιδιοκτησία της επιχείρησης...) αλλά για κανονικό κρατικό τσεκούρι. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί και δεύτερη δόση...


ΒΗΜΑτοδότης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: