22.12.10

Ο Αϊ-Βασίλης είναι... Κινέζος ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κανελλόπουλος
Το Πεκίνο θα βοηθήσει την Ευρώπη...
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Κουισχάν (καθιστός) κατά την έναρξη των διµερών οικονοµικών συνοµιλιών στην κινεζική πρωτεύουσα έδωσε το «σήµα» ότι η Κίνα βοηθά την Ευρώπη στον ευρωπαίο επίτροπο Χοακίν Αλµούνια (όρθιος), δηλώνοντας ότι η χώρα του έχει λάβει «συγκεκριµένη δράση» για να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να ...
αντιµετωπίσει το πρόβληµα χρέους
Χριστουγεννιάτικο «δώρο» είναι έτοιµη να προσφέρει στην Ευρώπη η Κίνα για να αντιµετωπιστεί η κρίση χρέους, προειδοποιώντας όµως ταυτόχρονα ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να αναλάβουν και έµπρακτα δράση για µπει φρένο στον κίνδυνο για ντόµινο.

Η προειδοποίηση του Πεκίνουέρχεταιενώ οι περιφερειακές οικονοµίες της ευρωζώνης εξακολουθούν να δέχονται επίθεση από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι οποίοι απειλούνµε νέες υποβαθµίσεις οδηγώνταςσε αύξηση του κόστουςκρατικού δανεισµού. Το µπαράζ προειδοποιήσεων συνεχίστηκε και χθες, αυτή τη φορά από τη Fitch γιαυποβάθµιση της Ελλάδας και τηMoody’s η οποία έθεσε σεεπιτήρηση την Πορτογαλία για πιθανή υποβάθµιση κατά µία ή δύο βαθµίδες.

Το... σήµα ότι η Κίνα βοηθά την Ευρώπη δόθηκε αρχικά από τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Κουισχάν, ο οποίος είπε χθες ότι η χώρα του έχει αναλάβει «συγκεκριµένη δράση» για να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιµετωπίσει το πρόβληµα χρέους. Οι δηλώσεις έγιναν από το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της τρίτης ετήσιας συνάντησης υψηλού επιπέδου µεταξύ Κίνας και Ε.Ε.για θέµατα οικονοµίας και εµπορίου.

Στη συνέχεια, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» µετέδωσαν ότι στην ίδια συνάντηση η Κίνα υποσχέθηκε ακόµη ότι θα αναλάβει περαιτέρω «συντονισµένη δράση» προκειµένου να στηρίξει τη σταθεροποίηση στην Ευρώπη. Στη δράση αυτή περιλαµβάνεται και αγορά κρατικών οµολόγων χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους, σύµφωνα µε κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε. που βρέθηκαν στο Πεκίνο, τους οποίους επικαλέστηκε χωρίς να κατονοµάζει η βρετανική εφηµερίδα. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» επικαλέστηκαν ακόµη δηλώσεις του Γουάνγκ πως τοΠεκίνο θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προσπάθεια σταθεροποίησης, «αν αυτό καταστεί απαραίτητο».

Το Πεκίνο όµως το οποίοέχει επενδύσει σηµαντικό ποσό – άγνωστο πόσο ακριβώς – στο ευρώ από τα συνολικά συναλλαγµατικά αποθέµατα 2,65 τρισ. δολαρίων, κρούει παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου στις Βρυξέλλες ζητώντας περισσότερα αποτελέσµατα από τα µέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Καµπανάκι για ντόµινο
«Ανησυχούµε πολύ για το κατά πόσο µπορεί να ελεγχθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους», είπε –σύµφωνα µε το Ρόιτερς – ο υπουργός Εµπορίου της Κίνας Τσεν Ντεµίνγκ στο περιθώριο τηςσυνάντησης. «Θέλουµε να διαπιστώσουµε αν η Ε.Ε. µπορεί να ελέγξειτην κρίση κρατικού χρέους και αν η συναίνεση (των Ευρωπαίων) µπορεί να µεταφραστεί σε πραγµατική δράση, η οποία θα επιτρέψει στην Ευρώπη να βγει από την οικονοµική κρίση σύντοµα και σε καλή κατάσταση», προσέθεσε. «Από την πλευρά της Ευρώπης, εκτιµούµε την υποστήριξη της Κίνας στην ευρωπαϊκή και διεθνή προσπάθεια να διαφυλαχθεί η οικονοµική σταθερότητα στην Ευρώπη», είπε οεπίτροπος της Ε.Ε. για Οικονοµικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, απαντώνταςστις δηλώσεις Γουάνγκ. Υπενθυµίζεταιότι κατά τη διάρκεια της επίσηµης επίσκεψής του στην Αθήνα πριν από δύο µήνες ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαµπάο είχε υποσχεθεί ότι θα στηρίξει τη χώρα µας αγοράζοντας κρατικά οµόλογα µόλις η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές. Σε πρόσφατη επίσκεψήτου στην Πορτογαλία ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο είχε υποσχεθεί ότι το Πεκίνο θα λάβει «συγκεκριµένα µέτρα» για να βοηθήσει τη χώρα της Ιβηρικής να βγει από την κρίση.

Θα ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΜΟΛΟΓΑ

χωρών της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση, ζητώντας όµως αποτελέσµατα από τα µέτρα


Ανεβαίνουν τα spreads, πιέζεται το ευρώ

Οι ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ (αλλά και οι Κινέζοι και οι Αµερικανοί) ανησυχούν επειδή ο κίνδυνος ντόµινο της κρίσης χρέους εξακολουθεί να παραµένει. Μετά την υποβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας, τα spreads της χώρας παρουσίασαν χθες νέα άνοδο 25 µονάδων φτάνοντας τις 590 µονάδες βάσης, ενώ µικρότερη άνοδο συνέχισαν να σηµειώνουν τα spreads σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία. Η Ισπανία βγήκε χθες στις αγορές για τελευταία φορά φέτος πληρώνοντας όµως υψηλότερο επιτόκιο, ενώ την ίδια στιγµή αναλυτές προειδοποιούν ότι το 2011 έρχονται δυσκολότερες µέρες.

Το ευρώ εξακολούθησε να δέχεται πιέσεις και διαµορφώθηκε στα 1,31 δολάρια από 1,34 δολάρια την προηγούµενη εβδοµάδα. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ανοδικά, ενώ ο αµερικανικός δείκτης Standard & Poor’s βρέθηκε ξανά στα επίπεδα του Σεπτεµβρίου 2008, πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Στην Ισπανία
Το έλλειµµα στην Ισπανία τους πρώτους 11 µήνες του 2010 υποχώρησε 46% από την ίδια περίοδο πέρσι φτάνοντας τα 38,76 δισ. από 71,52 δισ. ευρώ. Οι Ισπανοί επιµένουν ότι θα µειώσουν το έλλειµµα από 11,1% το 2009 σε 9,3% φέτος και σε 6% το 2011. Αγορές από ΕΚΤ
Για να µειωθούν τα spreads, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες εβδοµάδες έχει αυξήσει τις αγορές κρατικών οµολόγων. Οπως είπε χθες σε συνέντευξή του στην «Boersen - Zeitung» ο επικεφαλής οικονοµολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, οι αγορές αυτές οµολόγων είναι απαραίτητες για να αντιµετωπιστούν δυσλειτουργίες στις αγορές αλλά τόνισε ότι δεν θα επεκταθούν ή θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.
Απειλεί µε υποβάθµιση την Ελλάδα

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ Για πιθανή υποβάθµιση της Ελλάδας χτυπά η Fitch µετά τις σχετικές προειδοποιήσεις από τη Moody’s και τη Standard & Poor’s.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης όπως ανακοίνωσε θα εξετάσει τη δηµοσιονοµική βιωσιµότητα στην Ελλάδα µετά τα µέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράµµατος στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η βαθµολογία της Ελλάδας από τη Fitch βρίσκεται σήµερα µόλις στο –ΒΒΒ που είναι η πιο χαµηλή βαθµίδα για χώρες των οποίων τα κρατικά οµόλογα συστήνονται για επενδύσεις από τον οίκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: